«Έχουμε μπροστά μας άλλη μια προσπάθεια υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου που πρέπει να την αντικρούσουμε συλλογικά. Είναι ζήτημα υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» που διοργανώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
«Επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π. Εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του «για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει σε ένα ‘νεκρό’ χρόνο, στο ’93’ -με όρους ποσοδφαιρικούς-, να εισάγει στη βουλή ένα νομοσχέδιο που αλλάζει όλο το πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου».
Είπε ότι το κάνει σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει πάρα πολλά κρίσιμα θέματα που την ταλανίζουν: «σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων στην περιοχή, σε μια περίοδο που είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει να βρει την ημερομηνία των εκλογών αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημα που εμείς θέσαμε εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά στα μεγάλα συσσωρευμένα αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική του έχει δημιουργήσει και έχει μεγεθύνει».
«Στο ’93 και από θέση οφσάιντ επιχειρεί να θέσει επί τάπητος πλαίσιο συνολικής αποδόμησης και αλλαγής κανόνων που διέπουν το δημόσιο πανεπιστήμιο», είπε. Σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθεναρή αντίσταση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτικών κομμάτων. Επίσης χαρακτήρισε «ύποπτο και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά επιχειρείται δομική αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη διαβούλευση με τους λειτουργούς του».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία». Πρόσθεσε ότι αυτή η επίθεση έρχεται μετά από τις δύο μεγάλες πληγές που ήδη έχουν ανοίξει στο δημόσιο πανεπιστήμιο: την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Τόνισε ότι σε πρώτη φάση αυτό που χρειάζεται είναι «να αποκρούσουμε, το γκολ οφσάιντ στο ’93, αλλά ακόμα κι αν αυτό μπει να δεσμευτούμε ότι ο διαιτητής που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που σύντομα έρχονται, θα το ακυρώσει και θα επαναφέρει τον ουσιαστικό διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει ξανά ισχυρό, ποιοτικό, ανταγωνιστικό.
ΣΥΡΙΖΑ: “Να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρείας Novartis”
Αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-μελών της Προανακριτικής για την Novartis να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή που άσκησε το ελληνικό δημόσιο κατά της εταιρείας. Τι τονίζουν.
Να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρείας Novartis, ζητούν με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, Θ. Ξανθόπουλος, Σ. Λάππας, Γ. Ραγκούσης, Δ. Αυγέρη και Γ. Γκιόλας.
Όπως τονίζουν: «Οι πρόσφατες ιδιαίτερα σημαντικές δικαστικές εξελίξεις με την έκδοση αμετάκλητου βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, επιβεβαίωσαν με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και καλώς ερευνήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές. Η παντελής κατάρρευση του αφηγήματος της δήθεν σκευωρίας, άφησε πλήρως εκτεθειμένη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσους μαζί της επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν τη Δικαιοσύνη και να συγκαλύψουν το δεδομένο και ομολογημένο σκάνδαλο Novartis. Παράλληλα τίθεται πλέον μετ΄ επιτάσεως και το θέμα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος με την διεκδίκηση αποζημίωσης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου για την ζημία που υπέστη από τις παράνομες πράξεις δωροδοκίας της Novartis στην Ελλάδα.
Πριν λίγες μέρες, στις 17 Ιουνίου 2022, ο υπουργός υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από τις παράνομες πρακτικές της στην Ελλάδα για το ποσό των 214 εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η αγωγή αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πράξεις των γιατρών που υπερσυνταγογράφησαν τα φάρμακα της εταιρίας αυτή. Ο κ. Πλεύρης δεν είπε λέξη για την ουσία του σκανδάλου που είναι οι υπερτιμολογήσεις και δωροδοκίες κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να κυκλοφορήσουν, με υπουργικές αποφάσεις. νέα φάρμακα της εταιρίας Novartis.
Το θέμα της δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων αποτυπώθηκε στον συμβιβασμό της Novartis με το αμερικανικό δημόσιο και τη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης της εκεί, όπου ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ αυτό ακριβώς, αποδεχόμενη να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές 345 κ. δολ. ως αποζημίωση. Άλλωστε και το ΝΣΚ στην ομόφωνη γνωμοδότηση του τον Δεκέμβριο του 2020, με την οποία δίδει σαφείς οδηγίες στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε μια σειρά από δικαστικές, εξωδικαστικές και διοικητικές ενέργειες για να προασπίσει τα συμφέροντά του, επισημαίνει ότι οι αγωγές που πρέπει να ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι Οργανισμοί του(ΝΠΔΔ)θα στηριχθούν βασικά στο περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην από 25-6-2020 Συμφωνία Αναστολής Δίωξης της Novartis στις ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι περίπου ένα μήνα πριν την ανακοίνωση για κατάθεση της αγωγής, δηλαδή πολύ πριν γίνουν γνωστές οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου, ο υπουργός Υγείας με απόφαση του (10-5-2022), είχε ορίσει ειδική επιτροπή για να διαπραγματευτεί εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς του δημοσίου με την εταιρεία Novartis!».
Οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση τη αγωγής, τονίζοντας ότι αυτή έχει άμεση σχέση με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένο ενδιαφέρον ενημέρωσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα διαφάνειας του δημόσιου βίου και οφείλουν να πληροφορηθούν τόσο τα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην ως άνω αγωγή, όσο και τη νομική βάση στην οποία στηρίζεται το αίτημα και το ύψος της αιτούμενης αποζημίωσης.