Την ανάγκη για θεμελιακές αλλαγές στην Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και συμβούλων, οι οποίοι θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των θέσεών του.
Την πρώτη συνάντηση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και τους συμβούλους που θα ασχοληθούν με μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης ποικιλίας ζητημάτων, είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε στην εισήγησή του:
«Η επιστημονική γνώση, η θεωρία, οι «καλές ιδέες» εμπλουτίζουν και εξελίσσουν μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική. Την ισχυροποιούν και εν τέλει την καθιστούν πολύ πιο αξιόπιστη, πιο γειωμένη στην κοινωνία, πιο αποτελεσματική.
Στην προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί σήμερα, βλέπω τη δυνατότητα για εμπλουτισμό και περαιτέρω εμβάθυνση της προγραμματικής δουλειάς που κάνουμε, ώστε να ανταποκριθούμε πιο ουσιαστικά, πιο ριζοσπαστικά και πιο άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ξεκάθαρες στοχευμένες πολιτικές στη βάση απτών οραματικών στόχων. Σημαίνει διοικητική ετοιμότητα. Σημαίνει καινοτομία, ρήξεις με κατεστημένες δομές και αντιλήψεις. Σημαίνει βαρύτητα στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Σημαίνει αντιμετώπιση πολυεπίπεδων κρίσεων. Σημαίνει με λίγα λόγια, συστράτευση στο πλευρό μας των καλύτερων μυαλών της χώρας, για την έμπρακτη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους νέους του συμβούλους
Η μάχη για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης δεν πρέπει να βασίζεται στην άρνηση. Δεν δίνουμε τη μάχη για να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου μας, αλλά για να κερδίσει το δικό μας. Ένα σχέδιο που φιλοδοξούμε να συμπυκνώνει τον πλούτο της γνώσης, των εμπειριών, των παραστάσεων των ζωντανών δυνάμεων αυτής της κοινωνίας. Ο πλούτος αυτής της χώρας, βρίσκεται στις πιο μορφωμένες γενιές που είδε ποτέ ο τόπος, στην επιστημονική της κοινότητα, στα καινοτόμα μυαλά, στη ριζοσπαστική σκέψη και τις νέες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Η απάντηση στην κλιματική κρίση, η ψηφιακή μετάβαση δομών και διαδικασιών του κράτους, ο προσανατολισμός στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής, η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο, οι πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των συνεπειών που γεννούν η πατριαρχία και ο σεξισμός, οι μεγάλες προοδευτικές τομές στην παιδεία, οι πολιτικές για τη νέα γενιά, η ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές πεδίο με άξονες τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός των σωμάτων ασφαλείας, αποτελούν τα μεγάλα διακυβεύματα στα οποία οι απαντήσεις πρέπει να είναι προοδευτικές. Και αυτές τις απαντήσεις θέλουμε να εμπλουτίσουμε και με νέες ιδέες που θα διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα, αντάξια του στόχου μας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί ο στόχος μας ήταν είναι και θα είναι μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, σε μια καλύτερη Ελλάδα».
Η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους νέους του συμβούλους
Οι θεματικές
Οι σύμβουλοι θα συμβάλλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας για να συμβάλλουν με τις ιδέες τους σε θεματικές, όπως οι ακόλουθες:
- Δικαιώματα και δημοκρατική διακυβέρνηση
- Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς
- Εκδημοκρατισμός και εκπαίδευση σωμάτων ασφαλείας
- Ενεργειακός Μετασχηματισμός
- Εργασιακές σχέσεις & Μείωση Ωρών Εργασίας
- Ευρωπαϊκές Πολιτικές
- Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων και Δικαιώματα του Παιδιού
- Κλιματική Αλλαγή και Πολιτικές Ανθεκτικότητας
- Χρηματοοικονομικές Αγορές
- Πολιτικές για τη στήριξη της νεολαίας
- Δίκτυα Μεταφορών
- Πολιτική Υγείας: Mετάβαση στην Μετα-Covid Εποχή
- Προστασία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων
- Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και Διεθνής Αστυνομική Συνεργασία
- Στρατηγικός σχεδιασμός Ερευνητικής και Τεχνολογικής Πολιτικής
- Ψηφιακή Μετάβαση
Εξεταστική για “Λίστα Πέτσα”: Ποιοι υπουργοί θα ζητηθεί να καταθέσουν
Μέ πολιτική διαμάχη για την συγκρότηση του προεδρείου της, ξεκίνησαν χθες οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Θα υπάρξει ανάλογη εικόνα σήμερα για την κατάρτιση του καταλόγου των μαρτύρων;
Κρίσιμη για την συνέχεια του έργου της αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την «Λίστα Πέτσα». Μία μέρα μετά την χθεσινή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την συγκρότηση του προεδρείου της. Αναμένεται να οριστεί ο κατάλογος των μαρτύρων που θα καταθέσουν, ενώ ερώτημα αποτελεί αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα θέσει θέμα διεύρυνσης του πεδίου έρευνας και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα τεθεί τελικά θέμα διεύρυνσης;
Για το ζήτημα της διεύρυνσης υπάρχει έντονη αμφιβολία αν θα διατυπωθεί σχετικό αίτημα από την Νέα Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα είχε επιμείνει στο θέμα αυτό όταν στις 12 Νοεμβρίου ψηφίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ανάλογο θέμα είχε θέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά των «γαλάζιων» βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή δεν έχει ακόμη τεθεί τέτοιο ζήτημα, παρά το γεγονός ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει φέρει αντίρρηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ίσως τελικά η Νέα Δημοκρατία δεν ζητήσει την διεύρυνση γιατί πιθανότατα αυτό θα εγείρει όχι μόνον θέμα νέας συζήτησης και εξουσιοδότησης από την Ολομέλεια της Βουλής αλλά θα παρατείνει – αντικειμενικά- και τον χρόνο των εργασιών της επιτροπής. Δηλαδή θα ξεπεράσει τους δύο μήνες. Μια εξέλιξη που φαίνεται να είναι σε αντίθεση με το πολιτικό ζητούμενο από την πλευρά της Ν.Δ, δηλαδή το να «κλείσει» η εξεταστική όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης επισήμανε χθες ότι η επιτροπή θα συνεδριάζει 3 φορές την εβδομάδα (Τρίτη-Τεταρτη-Πέμπτη) προκειμένου να παραδώσει το πόρισμά της στον προβλεπόμενο χρόνο. Θυμίζουμε ότι χθες εξελέγη το προεδρείο της Επιτροπής στο οποίο μετέχουν μόνον βουλευτές της Ν.Δ η οποία έχει και την πλειοψηφία με 15 στους 29 βουλευτές. Η κυβερνητική πλευρά δεν αποδέχθηκε να μετάσχουν στο προεδρείο και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.
Το προεδρείο της εξεταστικής, όπου δεν μετέχουν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, αφού δεν έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα η κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο κατάλογος των μαρτύρων
Στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να καταρτιστεί ο κατάλογος των μαρτύρων που θα εξεταστούν. Τόσο για την υπόθεση των κονδυλίων που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης για τις καμπάνιες που αφορουσαν την πανδημία, όσο και για την κρατική χρηματοδότηση στην δημοσκοπική εταιρία Opinion Poll.
Η κοινοβουλευτική πρακτική θέλει την λίστα των μαρτύρων να καταρτίζεται μετά από συνεννόηση των κομμάτων που συμμετέχουν, όμως η τελική απόφαση ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής. Αυτονόητη για όλες τις πλευρές θεωρείται η κλήση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, όπως και η κλήση του αναπληρωτή υπουργόυ Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη μια και το υπουργείο του ανέλαβε την καταβολή των κονδυλίων σε ΜΜΕ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί να κληθεί ως μάρτυρας ο πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως και ο επικεφαλής της γραμματείας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Επίσης ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να αξιώσει την κλήση στελεχών της διαφημιστικής και δημοσκοπικής αγοράς και προφανώς της εταιρίας που ανέλαβε την οργάνωση της διαφημστικής καμπάνιας για τον Covid 19. Επίσης κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες των εμπλεκόμενων υπουργείων αλλά και εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου.