
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τα απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να γίνουν αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Economist.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις αλλά με τις πλατύτερες δυνατές συναινέσεις.
Μιλώντας για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανέφερε ως ένα από τα θεμέλιά της την εργασία, επισημαίνοντας ότι οι καλύτερες συνθήκες εργασίας θα έρθουν μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες και την ενίσχυση των Ελεγκτικών Μηχανισμών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός ισχυρού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και το ασφαλιστικό σύστημα. Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για:
- ένα νέο ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό, με καλούς μισθούς στους νέους γιατρούς ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό, με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
- ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενισχύει το δημόσιο σχολείο και ένα σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια που δεν θα πετά όπως σήμερα 25.000 μαθητές εκτός για να τους στείλει στα ιδιωτικά κολέγια.
- ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης με επαρκείς πόρους και άρτιο σχεδιασμό για να υπάρχει ένα μόνιμο δίκτυ προστασίας για κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα.
- ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο που δεν θα είναι τζόγος, όπως αποπειράται να το μετατρέψει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τιμά και θα προστατεύει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των εργαζόμενων πολιτών.
Στον τομέα της οικονομίας μίλησε για διαγραφή μέρους οφειλών και ευνοϊκός διακανονισμός για τις υπόλοιπες, προστασία πρώτης κατοικίας, καθώς και νέο πλαίσιο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τραπεζικές οφειλές. Έκανε λόγο και για φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα.
Ως τελευταία μεγάλη πρόκληση ανέφερε τη θεσμική εξέλιξη της χώρας, ως μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατία. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι:
- Είναι αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και η ενίσχυση των πολιτικών ενσωμάτωσης.
- Είναι αυτονόητο ότι όλα τα ζευγάρια ετερόφυλα ή ομόφυλα έχουν τα ίδια δικαιώματα.
- Είναι θεμελιώδης η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
- Είναι θέμα αρχής να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη χώρα στην έμφυλη κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία.
Συνοψίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε με νόημα ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σήμερα το αντίδοτο τόσο στην απόγνωση, τον ατομισμό και τον διχασμό. «Είναι ο καλύτερος μας εαυτός», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολομέτωπη επίθεση
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το «παράλληλο σύμπαν που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής, αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη» απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023. Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή των 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια ισοδυναμεί με 16 δισ. ευρώ, τα οποία «θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού». Αυτό θα γίνει με άμεση κατάργηση όλων των μέτρων στήριξης προς πάσα κατεύθυνση, καθώς και με μια εκρηκτική αύξηση των εσόδων από τη φορολογία.
Επίσης, χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ως «μνημείο ερασιτεχνισμού, που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων». Όπως υποστήριξε, «ο μόνος λόγος της εμμονής της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία ελάχιστων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».
Όσο για το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις και τις ενστάσεις της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι από τη χρηματοδότηση θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Αφού επισήμανε ότι τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, και ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, τόνισε πως «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για παντελή έλλειψη διαφάνειας».
Ν. Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα το πλιάτσικο στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι», διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
“Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι”, διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, σε on camera δήλωσή του, επισημαίνοντας την αποκάλυψη του ιστότοπου EurActiv “για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:
“Η αποκάλυψη του EurActiv για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο κ. Μητσοτάκης, που σχεδίασε την πρόταση εν κρυπτώ από τα κόμματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, κατηγορείται από κράτη μέλη ότι:
– αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
– δίνει χρήματα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό
– δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστικά κριτήρια των τραπεζών, και διαβλέπουν κίνδυνο τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Μετά το ρεκόρ ύφεσης που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, αυτά τα κονδύλια αποτελούν την μεγάλη και τελευταία ευκαιρία της χώρας για άμβλυνση ανισοτήτων, βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγική και περιφερειακή ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομίας”.
Ασφυξία στους μικρομεσαίους
Υπενθυμίζεται ότι, διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν ορισμένα κράτη – μέλη από την Ελλάδα, μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ αναφορικά με την έγκριση των σχεδίων ανάκαμψης της κάθε χώρας.
Σύμφωνα με πηγή που μεταδίδει το euractiv, «το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης». Οι ίδιες πληροφορίες σχολίαζαν ότι ορισμένα κράτη-μέλη, υποκινούμενα από τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης ότι η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις -οι οποίες έτσι και αλλιώς θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημίες λόγω του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Θ. Σκυλακάκης: Η διαδικασία έγκρισης προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα
Σε απάντηση του στη δήλωση του κ. Ηλιόπουλου ο αρμόδιος υφυπουργός έσπευσε να απαντήσει:
«Η δήλωση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στερείται σοβαρότητος και το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται είναι ανακριβές. Το ελληνικό πρόγραμμα κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικά σχόλια τόσο από την Επιτροπή (χθες μόλις έγιναν τα πιο πρόσφατα σχετικά επώνυμα σχόλια στο συνέδριο του Economist), όσο και από τον διεθνή Τύπο. Η διαδικασία έγκρισης και από το Συμβούλιο προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα. Τέσσερις ημέρες πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβάλει η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εναντίον του, προφανώς γιατί η εξαιρετική εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς για το ελληνικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί το αδιέξοδο, διχαστικό και μηδενιστικό του πολιτικό αφήγημα. Ας κάνει τέσσερις ημέρες υπομονή και η ίδια η ζωή θα του δώσει την απάντηση».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δεν ρωτήσαμε τον κ. Σκυλακάκη εάν το κλίμα με την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τσάι και συμπάθεια
Άμεση η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δηλώσεις Σκυλακάκη:
«Δεν ρωτήσαμε τον κ. Σκυλακάκη εάν το κλίμα με την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τσάι και συμπάθεια, αλλά τον κ. Μητσοτάκη εάν ευσταθούν οι αποκαλύψεις του EurΑktiv: Ότι δηλαδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί τροποποιήσεις μετά από ενστάσεις κρατών μελών, διότι η ελληνική πρόταση:
- αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- δίνει χρήματα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό
- δεν διασφαλίζει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστικά κριτήρια των τραπεζών, και διαβλέπουν κίνδυνο τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης.
Περιμένουμε απαντήσεις επί της ουσίας: Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το ρεπορτάζ;».