Τσίπρας: Δώστε μήνυμα πολιτικής αλλαγής από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ — Τσίπρας: “Δεν είναι επιλογή, είναι αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς”

Τσίπρας: Δώστε μήνυμα πολιτικής αλλαγής από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή 15 Μαΐου επισήμανε στην συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια ο Αλέξης Τσίπρας

Έκκληση προς κάθε δημοκρατικό πολίτη απεύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις.

Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να εκφράσουν την βούληση τους για πολιτική αλλαγή στον τόπο με την συμμετοχή τους στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κάλεσμα αυτό απευθύνει προς την ελληνική κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή 15 Μάη. Μια διαδικασία που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και ένα σημαντικό σταθμό στην προσπάθειά της για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε 8 τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην πολιτική σημασία της εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνδέοντάς την με την νίκη στις επόμενες εκλογές και την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, την οποία για πολλοστή φορά έθεσε ως σε κάθε πολιτική πρόκληση σε κάθε δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική ή αριστερή.

Τσίπρας: Δώστε μήνυμα πολιτικής αλλαγής από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφων των περιφερειακών τηλεοπτικών μέσων 

Μήνυμα πολιτικής αλλαγής την 15η Μάη

Αναφερόμενος στο πολιτικό περιεχόμενο της 15ης Μάη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε κάθε πολίτη είναι ότι έχει την δυνατότητα να προσέλθει στην εκλογική διαδικασία. Τον αφορά. Δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή εσωκομματική διαδικασία, αφορά την χώρα. Η ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα και η δυνατότητα να μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο αύριο στα πράγματα της χώρας αφορά τον κάθε πολίτη. Θα ήθελα όμως να απευθυνθώ ιδιαίτερα σε όσους ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες και να τους καλέσω μέσα από την συμμετοχή τους να δυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να στείλουν κι ένα μήνυμα για την επόμενη ημέρα στην χώρα. Αυτό που έχουμε συνθηματικά πει “να στείλουμε τον λογαριασμό”, στην πραγματικότητα είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για την πολιτική αλλαγή και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο και ιδιαίτερα στις νέες γενιές».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «όποιος επιθυμεί, ανεξάρτητα από το αν θα είναι εγγεγραμμένος ή όχι, θα έχει την δυνατότητα να έλθει να ψηφίσει και να καταγραφεί. Από εκεί και πέρα θα είναι εκείνος που θα πάρει, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του, αλλά και τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, για το αν θα συμμετάσχουμε σε μία κυβέρνηση ή όχι, ποιες κρίσιμες προγραμματικές πτυχές θα αποφασίζουμε κάθε φορά. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μας και είναι και είναι και προσωπικό, να αντιστοιχίσουμε την κοινωνική δυναμική με την κομματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιστεύω ότι είμαστε κοντά να το πετύχουμε»

Βουβή οργή κάτω από τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε την εκτίμησή του για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι τα συμπεράσματά του προκύπτουν από την επαφή που έχει με τον κόσμο στις περιοδείες που πραγματοποιεί σε όλη την χώρα εδώ και αρκετό καιρό. Σημείωσε πως «αυτό το οποίο βλέπω τούτες τις μέρες στην ελληνική κοινωνία, έχω να το ξαναδώ από την περίοδο του 2012 εκεί στην κρίση, σε ό,τι αφορά την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Μπορεί αυτή η αγανάκτηση και η οργή να μην είναι όπως τότε που εκδηλωνόταν σε κινητοποιήσεις, αλλά είναι μια βουβή από ό,τι φαίνεται οργή και αγανάκτηση, αλλά είναι σωρευμένη». Επισήμανε μάλιστα πως «δεν έχει συνειδητοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτό δεν μαζεύεται ούτε με λίστες Πέτσα ούτε με καναλάρχες, γιατί είναι κοινωνική οργή που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη».

Τσίπρας: Δώστε μήνυμα πολιτικής αλλαγής από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑΚοινωνική οργή αντίστοιχη του 2012 διασπιστώνει στις περιοδείες του, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Φώτο από την πρόσφατη περιοδεία στο Ρέθυμνο

Με βάση αυτά σημείωσε ότι τόσο τις κοινωνικές διεργασίες όσο και την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν απεικονίζονται με τις μεθόδους των δημοσκόπων. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε την μεταστροφή που συντελείται «δεν μπορεί να την καταγράψει καμία δημοσκόπηση γιατί είναι εν τη γενέσει της αλλά μόνο στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές το βασικό θέμα το βράδυ των εκλογών και για αρκετό καιρό θα είναι η πλήρης διάψευση των δημοσκοπήσεων».

Αμφίπλευρο άνοιγμα για την προοδευτική διακυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε «στο τραπέζι» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης από την επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής. Με αμφίπλευρο μάλιστα άνοιγμα προς το κέντρο αλλά και τα αριστερά. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «έχουμε απέναντί μας την νεοφιλελεύθερη δεξιά, την χειρότερη εκδοχή της τα τελευταία χρόνια με τον κ. Μητσοτάκη. Αντίπαλός μας είναι η δεξιά, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας και λέμε ότι με βάση την απλή αναλογική μπορεί να υπάρξει μία μίνιμουμ συνεννόησης για μία προοδευτική κυβέρνηση και σε αυτό οφείλουν όλοι να πάρουν θέση».

Μάλιστα σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Γαλλία και την συνεργασία του Ζαν Λύκ Μελανσον με το σοσιαλδημοκρατικό αλλά και το κομμουνιστικό κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «στην Ευρώπη φαίνεται η ανάγκη συνεργασίας και σύμπλευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστική, σοσιαλιστικής και της οικολογικής αριστεράς σε μία τροχιά με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια». Επισήμανε ότι σε αυτές τις συνθήκες «η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, θα συνεχίσει την δεξιά στροφή ή θα ακολουθήσει την πορεία των συνεργασιών, μίας αριστερής στροφής για να ξαναβρεί τις ρίζες της. Και για την ριζοσπαστική αριστερά τίθεται το ερώτημα, θα συνεχίσει όπως κάνουν κάποιοι άλλοι, μία δογματική αντίληψη, ότι ‘εμείς δεν λερώνουμε τα χέρια μας, εμείς δεν κυβερνάμε, εμάς δεν μας ενδιαφέρει να καλυτερέψει η ζωή των πολιτών γιατί θέλουμε να μείνουμε αγέρωχοι και άφθαρτοι όπως κάνει το ΚΚΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε με χαμόγελο τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής επισημαίνοντας ότι θεωρεί ευχάριστη την κινητικότητα που παρατηρείται στον χώρο. Αναφορικά με την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να απαντήσει για το ζήτημα της προοδευτικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «λογικό είναι να αρνείται μέχρι στιγμής ο κ. Ανδρουλάκης αλλά όταν θα έλθει ώρα της κάλπης θα πρέπει να πάρει θέση γιατί αν δεν πάρει θέση μπορεί να κατηγορηθεί από κάποιους ότι δεν επιδιώκει να είναι ένα κόμμα που θα συνδιαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και την μετονομασία του ΚΙΝ.ΑΛ σε ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «το ζήτημα δεν είναι οι ταμπέλες ή το έμβλημα» επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές επιλογές θα καθορίζουν τον συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα μνημόνευσε τον pasokification που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στα χαμηλότερα ποσοστά του, στο 4,6% επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε με το όνομα ΠΑΣΟΚ και έμβλημα τον πράσινο ήλιο.

Μαγειρεύουν την φορολογία των υπερ-κερδών στο Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε τους τόνους αναφορικά με το ζήτημα των υπερ-κερδών των επιχειρήσεων παροχής ενέργειας, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» το γεγονός ότι τα στοιχεία της ΡΑΕ δεν έρχονται στην Βουλή αλλά ανακοινώνονται με διαρροές. Εκτίμησε πως ακόμη και αυτές οι διαρροές μιλούν για 900 εκατομμύρια και αν ίσχυε η δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολόγησή τους κατά 90% αυτό θα σήμαινε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο. Επισήμανε όμως ότι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης έχει προϋπολογισμό μόλις 280 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αφαιρέσεις ποσών και συμψηφισμούς στα κέρδη λέγοντας: «Αν λοιπόν είναι να τα μαγειρέψουν και να βγάλουν τα αποτελέσματα στο Μαξίμου, να μας το πούνε. Πόσο θέλουν να βγάλουνε τελικά ότι είναι το φορολογητέο ποσό;». Θύμισε μάλιστα πως «έχουν περάσει 9 μήνες και αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή να φωνάζει, δεν θα είχαμε ανακαλύψει ότι η Ελλάδα έχει υπερκέρδη στους παρόχους ενέργειας».

Κοινωνική οργή αντίστοιχη του 2012 διασπιστώνει στις περιοδείες του, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Φώτο από την πρόσφατη περιοδεία στο Ρέθυμνο

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Τσίπρας: “Δεν είναι επιλογή, είναι αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς”Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς της ελληνικής περιφέρειας, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας των λογαριασμών ενέργειας.

Την άποψη ότι δεν πρόκειται για “επιλογή” αλλά για “αδυναμία” των πολιτών να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε οχτώ τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας (Κρήτη TV, Ionian TV, Star Κεντρικής Ελλάδας, TRT, Ήπειρος TV1, Flash TV, ΔΙΟΝ TV, Center TV) .

Ο Αλ. Τσίπρας παραχώρησε την συνέντευξη ενόψει της ψηφοφορίας της ερχόμενης Κυριακής για πρόεδρο και κεντρική επιτροπή του κόμματος από τη βάση δηλώνοντας μάλιστα ότι τα κανάλια της περιφέρειας αποτελούν “όαση πλουραλισμού” σε μια εποχή που οι “διεθνείς οργανισμοί” για την ελευθερία του Τύπου έχουν βαθμολογήσει “χαμηλά” τη χώρα.

“Δεν είναι μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση” είπε, αναφερόμενος στην κατάθεση της τροπολογίας για τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους πολίτες. “Είναι μια ειλικρινής αγωνία αυτή που έχουμε. Τούτη την ώρα υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες νοικοκυριά που δεν αποφασίζουν να μην πληρώσουν για να μην επιβαρυνθούν, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν”, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε παραδείγματα πολιτών που ήδη τα έβγαζαν πέρα “ίσα-ίσα” και τώρα καλούνται να πληρώσουν τρεις και τέσσερις φορές πάνω εξαιτίας της “ρήτρας αναπροσαρμογής” που, όπως τόνισε, υπάρχει για “να μην σταματήσει η κερδοφορία της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών ενέργειας”.

Δεν είναι τσαμπατζήδες όπως τους κατηγόρησε ο κ. Οικονόμου”, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι το να μην πληρώσουν “σήμερα δεν είναι επιλογή, είναι αδυναμία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε την ανάγκη ο πρωθυπουργός να “αντιστοιχηθεί” με αυτήν την πραγματικότητα, ενώ στηλίτευσε τα μέτρα που εξήγγειλε για την αναδρομική ενίσχυση των 600 ευρώ, σχολιάζοντας ότι όπως “αποκαλύφθηκε” επρόκειτο για “θαύμα” που όμως δεν κράτησε “ούτε μια μέρα“. “Δεν είναι θέμα επικοινωνίας είναι θέμα επιβίωσης” δήλωσε και παρέπεμψε σε οργανώσεις καταναλωτών και επιστημονικούς φορείς που έχουν “αναδείξει” ότι η “ρήτρα ληστείας” αυτή είναι “παράνομη”, γιατί “δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις διαφάνειας, ορθής ενημέρωσης καταναλωτών και αναλογικότητας”.

Έκλεισε με το μήνυμα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών καλώντας «όσους ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα για την επόμενη ημέρα στην χώρα, ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο για τη πολιτική αλλαγή και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο».