Τσίπρας για σκάνδαλο Πειραιώς: «Στα καφενεία λέγεται ληστεία, στα νομικά απιστία» – ΕΣΥ: Ξεπέρασε τα όρια αντοχής. Δεκάδες αναμονές εκτός ΜΕΘ για ένα κρεβάτι – Τουρισμός: “Παγώνουν” τα ταξίδια από Βρετανία και Γερμανία. “Λουκέτο” σε παραρτήματα από την TUI

Επίθεση Τσίπρα στην Κυβέρνηση (και) για τη χρηματοδότηση στα κανάλια - Sportlive.gr

Προμελετημένο και προσχεδιασμένο χαρακτήρισε το εξελισσόμενο σκάνδαλο στην τράπεζα Πειραιώς ο Αλέξης Τσίπρας, προμηνύοντας διερεύνηση των κυβερνητικών ευθυνών γι΄ αυτήν τη «ληστεία» και «απιστία» σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και των μικρομετόχων.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε από το βήμα της Βουλής ότι καμία άλλη τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο όσο η Πειραιώς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεθόδευση -μέσω της αύξησης κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει 16 δισ. ευρώ- προκειμένου να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής δυναμικής.

Θύμισε δε ότι πριν λίγους μήνες, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, μη πληρώνοντας στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ, οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές και μάλιστα σε τιμή πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. «Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου» είπε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση με τη συνεργασία της τράπεζας δρομολογούν αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς.

«Στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΤΧΣ, ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του θα καθορίσει και τη μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου. «Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα» διαπίστωσε, αφού -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- το ελληνικό δημόσιο θα χάσει όλα του τα λεφτά και οι μέτοχοι της τράπεζας θα βγουν ζημιωμένοι.

«Αυτό που σχεδιάζετε, ξέρετε πώς λέγεται στα λαϊκά καφενεία; ¨Ξεπούλημα¨. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πως λέγεται; ¨Απιστία¨. Καραμπινάτη κιόλας» συμπέρανε και συνέχισε εξηγώντας ότι για αυτό έσπευσε η κυβέρνηση να τροποποιήσει προ ημερών το νόμο του ΤΧΣ, θεσπίζοντας το εξής -σύμφωνα με την αφήγησή του- διεθνές νομικό παράδοξο: «Ότι σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση. Δηλαδή, μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους». Μάλιστα, συνέδεσε τα παραπάνω με την τροποποίηση των Κωδίκων, αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να αμνηστευτούν τα τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία. «Αυτός ήταν ο νταλκάς σας», ήταν το ειρωνικό του σχόλιο.

Επ΄ αυτού, εξέφρασε την ελπίδα να «υπάρχουν ακόμα δικαστές», διατυπώνοντας τη δέσμευση ότι η ΝΔ θα λογοδοτήσει στην ελληνική κοινωνία για αυτό το σκάνδαλο. «Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως» προανήγγειλε, δηλώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταθεί στο πλάι των μικρομετόχων της τράπεζας.

Άγγελος Προβολισιάνος

 

ΕΣΥ: Ξεπέρασε τα όρια αντοχής – Δεκάδες αναμονές εκτός ΜΕΘ για ένα κρεβάτιΜΕΘ - Κορωνοϊός: Δείτε φωτογραφίες από τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  του ΚΑΤ

Ξεπέρασε τα όριά του, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς καθημερινά καταρρίπτεται το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ οι εισαγωγές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Το περασμένο 24ωρο έγιναν 543 νέες εισαγωγές ασθενών, με τις 265 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Συνολικά στα νοσοκομεία με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ περίπου 65 ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες και αναμένουν σε λίστα αναμονής ένα κενό κρεβάτι.

Στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου -τα δημόσια και τα ιδιωτικά που έχουν παραχωρήσει κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας- συγκεντρώνονται περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευόμενους της χώρας (2.549, με τους 390 να είναι διασωληνωμένοι).

Απο σήμερα στο σύστημα υγείας μπαίνουν για εφημερίες δύο ακόμη νοσοκομεία, το ΝΙΜΤΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, στα οποία θα νοσηλεύονται non covid περιστατικά, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός που θα δέχεται μόνο COvid περιστατικά.

Στο Σισμανόγλειο νοσηλεύονται 267 ασθενεις σε απλές κλίνες, στο Σωτηρία 210, στον Ευαγγελισμό 166, στον Ερυθρο Σταυρό 157 ασθενείς, στο Ιπποκράτειο 111, στο Αμαλία Φλέμιγκ 120, στο Αττικόν 236, στο Θριάσιο 105, στο Τζάνειο 120.

Σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία στις Μονάδες, μεγάλο βάρος σηκώνουν το Σωτηρία που νοσηλευει 99 ασθενείς, ο Ευαγγελισμός 56, το ΚΑΤ 46, το Αττικόν 45, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας 107.

Όπως έδειξαν για μια ακόμη φορά χθες τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Αττική είναι μεγάλο το επιδημιολογικό βάρος, και θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία τις επόμενες 10 με 12 ημέρες, καθώς σε αυτό το διάστημα εκδηλώνονται οι σοβαρές μορφές της νόσου COvid-19.

Χθες καταγράφηκαν τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές ενότητες πλην των Νήσων. Από τα 1.779 κρούσματα της Αττικής, τα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.

Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία – χθες καταγράφηκε μεγάλος τριψήφιος αριθμός για τη Θεσσαλονίκη (398), 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται 950 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους στη Θεσσαλονίκη.

Άλλοι 866 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και τέλος 140 στα νοσοκομεία της Κρήτης.

 

Τουρισμός: “Παγώνουν” τα ταξίδια από Βρετανία και Γερμανία – “Λουκέτο” σε παραρτήματα από την TUIΑίθουσα Αφίξεων Β (Εντός Σέγνκεν) Arrivals Hall B (Intra Schengen) -  Airport Terminal

Οι ελπίδες που είχε δημιουργήσει στην ελληνική τουριστική βιομηχανία η επανέναρξη κρατήσεων από τη Βρετανία τίθενται σε αμφιβολία, καθώς το άνοιγμα των ταξιδιών από τις 17 Μαΐου δεν είναι πλέον βέβαιο.

Η κατάσταση περιπλέκεται μετά τον νέο νόμο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στη Βρετανία και βάσει του οποίου όσοι πολίτες της χώρας θελήσουν να ταξιδέψουν άνευ «σοβαρών λόγων» στο εξωτερικό έως τα τέλη Ιουνίου θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 λιρών (περίπου 5.800 ευρώ). 

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν για τη νέα νομοθεσία την Πέμπτη. Εφόσον οι ρυθμίσεις εγκριθούν, θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «πραγματικό κίνδυνο» εάν οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Mike Tildesley.

Προς το παρόν δεν επιτρέπονται ξένες διακοπές και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» πότε θα επιτρέπονται διακοπές στο εξωτερικό

Την ίδια ώρα το ταξιδιωτικό πρακτορείο της TUI βάζει λουκέτο σε πολλά παραρτήματά του.Όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο, σκοπεύει να κλείσει 48 καταστήματα ανά τη βρετανική επικράτεια.

Το μεγαλύτερο μέσο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών στη Βρετανία μίλησε για την τεράστια πίεση που δέχεται ο τουριστικός κλάδος μέσα στην πανδημία.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι οι 273 υπάλληλοι, που επηρεάζονται από την απόφαση, θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την DW, και στην Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει ο τουρισμός εξωτερικού για το καθολικό Πάσχα, όπως κάποιοι tour operators (π.χ TUI) ζητούσαν, ενώ η επέκταση του lockdown μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Απριλίου καθιστά απίθανο να υπάρξει εγκαίρως προγραμματισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών πριν τον Μάϊο ή τον Ιούνιο.