Τσίπρας από Ακρόπολη: Να σταματήσει η κυβέρνηση να κακοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά – Μήνυση κατά του προέδρου της Προανακριτικής για αλλοίωση των πρακτικών

O Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε  από την Ισμήνη Τριάνη, τον Δρ. Τάσο Τανούλα και τον ‘Αλκη Πρέπη στην Ακρόπολη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Για «αυταρχισμό και ιδιοκτησιακή νοοτροπία ακόμα και στον Πολιτισμό», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μετά από την ξενάγηση που είχε στην Ακρόπολη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού και τις πρόσφατες εργασίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά την ξενάγηση που είχε από τρεις «σπουδαίους και αναγνωρισμένους επιστήμονες», όπως αναφέρει σε βίντεο που ανήρτησε στα social media, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει «το μέγεθος της τσιμεντένιας επέμβασης που αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, προκαλώντας την κριτική πλήθους επιστημόνων, την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης αλλά και επικριτικά άρθρα στο διεθνή Τύπο».

«Η ιδιοκτησιακή νοοτροπία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για την Δημοκρατία. Πληγώνει τον πολιτισμό μας. Στιγματίζει την εικόνα της χώρας μας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε τον Παρθενώνα «μνημείο του μέτρου και της αρμονίας αλλά και παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας» και επισήμανε ότι «η Ακρόπολη ανήκει στην ανθρωπότητα και στην αιωνιότητα, οι όποιες επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο θα έπρεπε να έχουν ευρύτατη συναίνεση όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας».

Συνδέοντας τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν οι πρόσφατες εργασίες στην Ακρόπολη με αυτές που έχει προκαλέσει η απόφαση για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ακούσει «την κραυγή αγωνίας της Διεθνούς Πολιτιστικής κοινότητας» και «να σταματήσει να κακοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Τσίπρας στην Ακρόπολη: Σταματήστε να κακοποιείτε την πολιτιστική μας κληρονομιάΤσίπρας στην Ακρόπολη: Σταματήστε να κακοποιείτε την πολιτιστική μας κληρονομιάΤσίπρας στην Ακρόπολη: Σταματήστε να κακοποιείτε την πολιτιστική μας κληρονομιά

Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από την Ισμήνη Τριάνη, επίτιμη έφορο Ακροπόλεως και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, τον Δρ. Τάσο Τανούλα, αρχιτέκτονα, προϊστάμενο του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2012) και επιβλέποντα της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016) και τον ‘Αλκη Πρέπη, καθηγητή Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείων Ιστορικών Συνόλων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κι εμπειρογνώμονα της UNESCO σε θέματα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μήνυση κατά του προέδρου της Προανακριτικής για αλλοίωση των πρακτικών κατέθεσε ο Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής Σταύρου Κελέτση

Μήνυση κατά του προέδρου της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, για αλλοίωση των πρακτικών.

Κάτι τέτοιο άλλωστε το είχε ανακοινώσει από το περιστύλιο της Βουλής ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως ο κ. Κελέτσης αλλοίωσε τα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς φέρεται να αφαίρεσε ουσιώδεις δηλώσεις του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Τα αδικήματα τα οποία περιγράφονται στο κείμενο της μήνυσης αφορούν σε ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφία και παράβαση καθήκοντος ενώ ζητείται να ελεγχθεί ποινικά ο πρόεδρος της επιτροπής.

Παππάς: Δεν θα επιτρέψουμε η παρανομία να γίνει καθημερινότητα

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Παππάς υποστήριξε πως η όλη διαδικασία «εξελίσσεται σε παρωδία και τραγέλαφο» και πως δεν θα επιτρέψει να γίνει «η παρανομία καθημερινότητα».

«Η διαδικασία αυτή μπορεί να εξελίσσεται σε μία παρωδία σε έναν τραγέλαφο και σε έναν πολιτικό κόλαφο για τους εμπνευστές της.

Δεν θα επιτρέψουμε όμως η παρανομία να γίνει μία καθημερινότητα.

Καταθέσαμε μήνυση κατά του Προέδρου της Επιτροπής του Κελέτση, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι κατά το δοκούν θα σβήνει και θα γράφει από τα πρακτικά λες και τα πρακτικά είναι το τεφτέρι του για τα ψώνια. Αυτό το πράγμα δεν θα γίνει ανεκτό και στέλνουμε ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα. Καθένας θα έρθει ενώπιον των ευθυνών του» σημείωσε ο κ. Παππάς.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Βαγγέλης Γεωργακόπουλος ανέφερε πως «τα πρακτικά της Βουλής δεν είναι κτήμα κανενός. Η ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχτεί από οποιονδήποτε»..

Δηλώσεις έκανε και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης

«Τα πρακτικά της Βουλής δεν είναι σχέδιο ερωτικής επιστολής του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου που μπορεί να γράφει και να σβήνει. Η επιτροπή λειτουργεί ως εισαγγελική αρχή. Εφαρμόζει και υποχρεούται να εφαρμόζει τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Η μαρτυρική κατάθεση όταν, είναι ένορκη είναι αποδεικτικό μέσο το οποίο πρέπει να καταγράφεται με ακρίβεια. Αυτό δεν μπορεί να το παραβιάζει ούτε ο πρόεδρος ούτε κανένας άλλος και όποιος το παραβιάζει διαπράττει ποινικά αδικήματα» τόνισε ο κ. Μαντζουράνης.