Τρ. Αλεξιάδης: Φορολογική πολιτική, πολιτικών απατεώνων εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη — Αραχωβίτης-Τελιγιορίδου: Με υπογραφή ΝΔ η κατάρρευση της κτηνοτροφίας

«Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό ευνοούν τους έχοντες και κατέχοντες», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Τρ. Αλεξιάδης, αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια μας λένε εδώ και δέκα μέρες ότι εκδίδονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και χθες το βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή που αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Η φράση “πολιτικοί απατεώνες” είναι η πιο ευγενική για να χαρακτηρίσει αυτά που κάνει η κυβέρνηση στην φορολογική πολιτική», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο βουλευτής και αν. τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Ενώ η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στο οποίο προβλέπονταν μειώσεις 280 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να αποτυπώνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χθες βράδυ κατέθεσε τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για τις μειώσεις και ας περιμένουμε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά προκειμένου να δούμε ποιοι και πόσο θα ωφεληθούν.

Αυτό πάντως που έχουμε διαπιστώσει από τον Ιούλιο του 2019, είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες, με τις οποίες ελαφρύνει κυρίως τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το goldenboy της εταιρείας ενέργειας, το οποίο  πληρώνεται ένα χιλιάρικο την ημέρα. Γι’ αυτόν τον κύριο, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ισχύει για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στο δημόσιο.

Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό ευνοούν τους έχοντες και κατέχοντες. Ταξική επιλογή της κυβέρνησης επίσης αποτελεί η μη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός είναι πολλαπλάσιος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ενώ το αδιανόητο rally της ακρίβειας δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Αντί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά και τους τομείς της αγοράς που επηρεάζονται από την έκρηξη των τιμών, ευνοεί και χρηματοδοτεί γκρίζες ζώνες, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη πολιτικής προοδευτικής αλλαγής.

Κάθε μέρα είτε παραχωρούν φιλέτα του δημοσίου όπως το προηγούμενο διάστημα έγινε με την ΔΕΗ, ή όπως τώρα σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση εταιρειών  που έχουν σχέση με το νερό και άλλους τομείς και εμείς πρέπει να δούμε τι αποθεματικό θα παραδώσουν. Θέλουμε να δούμε μετά τις εκλογές, τι θα απομείνει από τα 37 δισεκατομμύρια που παραδώσαμε εμείς, ώστε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα και τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες».

Στ. Αραχωβίτης – Ολ. Τελιγιορίδου: Με υπογραφή ΝΔ η κατάρρευση της κτηνοτροφίας

Ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός της ζωικής παραγωγής της χώρας, υφίσταται ανυπολόγιστου μεγέθους συνέπειες από τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν πρόκειται μόνο για τη φτωχοποίηση των κτηνοτρόφων, αλλά και για ένα σοβαρό πλήγμα στην επιβίωση της ορεινής και νησιωτικής ελληνικής υπαίθρου, ακόμη και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όπως επισημαίνουν ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Αραχωβίτης, και η αν. Τομεάρχης Ολ. Τελιγιορίδου:

Την ώρα που οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας, στο σύνολό τους, νιώθουν τη θηλιά να σφίγγει απειλητικά,  κυρίως  λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και των τιμών στην ενέργεια, όλες οι παρεμβάσεις που υιοθέτησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρουσιάζοντάς τες σαν στήριξη του κλάδου, αποτελούν κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό.

Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, από 13% σε 6%, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, η δε έκτακτη ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών με τον συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί του κύκλου εργασιών του έτους 2021, δίκαια χαρακτηρίζεται από τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους σαν “ψίχουλα, ελεημοσύνη και φιλοδώρημα”, αφού για όσους κτηνοτρόφους την έλαβαν, τα ποσά δεν φτάνουν για ζωοτροφές ούτε για 5 μέρες!

Όσο γι΄ αυτούς που διατηρούν μικτές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και τους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους της χώρας, η τιμωρία ήρθε από το ΥπΑΑΤ και  δεν έλαβαν καμία απολύτως ενίσχυση!

Η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), πληρώθηκε μεν, αλλά με λανθασμένη απεικόνιση των κιλών στον ΕΛΓΟ! Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν απλήρωτοι πάμπολλοι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι, αλλά και να τιμωρηθούν κιόλας, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέβαλε ακόμα και ποινές! Οι παραγωγοί χοιρινού θυμούνται ακόμη ότι αποκλείστηκαν σε ποσοστό 30% από την έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Οσο για τη βοοτροφία,  η στήριξη της εγχώριας παραγωγής είναι ανύπαρκτη. Οι δε αιγοπροβατοτρόφοι είδαν το Πάσχα να σφάζονται στην Ελλάδα αμνοερίφια που προέρχονται από χώρες της ΕΕ  με μπλε σφραγίδα!

Άγνωστο παραμένει ακόμη τι άλλο μπορεί να συμβεί με τη σφραγίδα της Κυβέρνησης ΝΔ που θα αφήσει χωρίς εισόδημα χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους, και θα οδηγήσει την κτηνοτροφία στη καθολική κατάρρευση. Ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον θα συμμαζέψουν -έστω και στο και πέντε – το διαφαινόμενο μπάχαλο στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022.

Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές μπροστά στην κατάρρευση της κτηνοτροφίας, για το λόγο αυτό καταθέτουμε σχετική ερώτηση που υπογράφεται από τον Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη και την Αν. Τομεάρχη Ολ. Τελιγιορίδου και συνυπογράφεται από 28 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.