Τρύπια το κράτος και το δόγμα «νόμος και τάξη» — Όταν έβαλαν ολόκληρη διμοιρία να φυλά αθλητικούς παράγοντες έξω από μπουζούκια

kyriakos_oikonomou
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την αιματηρή τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια δείχνοντας ως μοναδική υπεύθυνη την ΕΛ.ΑΣ. ● «Δεν παραιτούμαι» η απάντηση Οικονόμου στη σφοδρή κριτική που δέχεται ● Απομακρύνθηκαν 7 αξιωματικοί της αστυνομίας, κυρίως της Τροχαίας ● Παραμένει στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φιάσκο μεγατόνων αποτελεί για την κυβέρνηση, για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» και ασφαλώς για το περιβόητο κυβερνητικό δόγμα του «νόμου και της τάξης», η αντιμετώπιση της υπόθεσης των νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία που αφέθηκαν να διασχίσουν την Ελλάδα ανενόχλητοι (παρότι ήταν γνωστές όχι μόνο οι κινήσεις τους, αλλά ακόμα και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους), να φτάσουν στην Αθήνα και (μαζί με τους Ελληνες συνεργούς τους) να δολοφονήσουν τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

Αλλά βέβαια, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, η πολιτική του «νόμου και της τάξης» που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει ήδη από την αρχή της πρώτης της θητείας, εξαντλείται στην εκκένωση καταλήψεων και στην καταστολή κατά διαδηλωτών, πάνω στα σώματα φοιτητών και ανυποψίαστων πολιτών (βλ. περίπτωση Ινδαρέ) και σε περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όπως στη Νέα Σμύρνη, ενώ αποδεικνύεται διαρκώς τρύπια σε τόσο σοβαρές υποθέσεις που αφορούν το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών. Κάτι που μετά τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώθηκε εκ νέου και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο.

Παρ’ όλα αυτά η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν και πάλι να επιχειρήσει να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να τις ρίξει όλες στην ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο κυβερνητικές πηγές όσο και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, υπέδειξαν ως υπεύθυνη μόνο την αστυνομία.

Οι κυβερνητικές πηγές καταλόγιζαν στην ΕΛ.ΑΣ. «ολιγωρία», ενώ ο Γ. Οικονόμου έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο» γεγονός, προσθέτοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ., «η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε», ενώ μίλησε (Alpha) για «τραγική αποτυχία» και για «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα». Και απαντώντας στην αντιπολίτευση που ζητά την παραίτησή του, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί, με το επιχείρημα ότι η παραίτηση «θα ήταν ο εύκολος δρόμος, να αποφύγεις την κριτική» και υποστηρίζοντας ότι «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν ή για να προβάλλει τα αυτονόητα, ότι δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα και να μην μπορεί να σταματήσουν κάπου» (Alpha).

Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση, παρότι λέει ότι θα υπάρξουν και άλλες καρατομήσεις, δηλώνοντας ότι έχει διατάξει ΕΔΕ, περιορίστηκε σε 7 απομακρύνσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από τις θέσεις τους, εκ των οποίων η μία ήταν του προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και οι υπόλοιπες έξι ήταν μόνο σε επίπεδο των επικεφαλής περιφερειακών τμημάτων της Τροχαίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός μέχρι χθες παρέμενε ακόμα στα Χανιά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γιάννης Μπασκάκης

Όταν έβαλαν ολόκληρη διμοιρία να φυλά αθλητικούς παράγοντες έξω από μπουζούκια

ΑΕΚ, επεισόδια

Το πρωτοφανές φιάσκο που οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύουν κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα της φύλαξης και της ασφάλειας.

Όταν, για παράδειγμα, χρειάζεται αστυνομική παρέμβαση για έναν πλειστηριασμό ή για να φυλάνε λαμαρίνες και «αέρα» στα Εξάρχεια ο ζήλος είναι πραγματικά… συγκινητικός, όταν, όμως, νεοναζί χούλιγκαν ταξιδεύουν 500 χιλιόμετρα διασχίζοντας όλη την Ελλάδα το «δόγμα και τάξη» πάει περίπατο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αποκαλυπτικά είναι τα όσα ανέδειξε με ανάρτησή του ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης και καταγράφονται στο έντυπο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Ειδικότερα, σε δελτίο που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου καταγγέλλεται ότι επιστρατεύτηκε ολόκληρη διμοιρία των ΜΑΤ προκειμένου να φυλά αθλητικούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές την ώρα που εκείνοι διασκέδαζαν σε νυχτερινό κέντρο.

«Το πιο ‘αστείο’ όμως δεν είναι αυτό…Πριν μερικές μέρες μία ολόκληρη Διμοιρία ήταν ‘στημένη’ έξω από γνωστό κέντρο διασκέδασης της πρωτεύουσας ώστε να μπορούν σε αυτό να διασκεδάσουν ξέγνοιαστα παράγοντες και παίκτες ποδοσφαιρικής ομάδας. Αν θεωρείται πως η μόνη αστυνομία που υπάρχει είναι η Υ.Α.Τ. και χωρίς την παρουσία της δε μπορεί να γίνει ούτε πάρτι γενεθλίων τότε δώστε μας κίνητρα για να είμαστε εδώ. Δείξτε μας έμπρακτα την αναγκαιότητα της ύπαρξης μας ΠΑΝΤΟΥ.» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έντυπο.

Στη σκιά των ζοφερών γεγονότων ο Θανάσης Καμπαγιάννης σχολιάζει με νόημα «γιατί επέτρεψαν αυτό το δολοφονικό κονβόι να φτάσει έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας μοιάζει πραγματικά άξιο απορίας. Την απάντηση θα πρέπει να την ψάξουμε στην πραγματική φύση του μηχανισμού που αποκαλείται Αστυνομία: όσο και αν η ΕΛΑΣ επικαλείται ως αυτονόητο σκοπό της την “προστασία του κάθε πολίτη”, στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός στην υπηρεσία των λίγων και των ισχυρών που προστατεύει “τον κάθε πολίτη” μόνο παρεμπιπτόντως».

Η ανάρτηση του Θ. Καμπαγιάννη