Τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνεις μαζί

Η κατανάλωση του σωστού είδους τροφής τη σωστή στιγμή είναι ένας βασικό παράγοντας που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις και να διατηρήσεις την καλή υγεία σου. Κάτι που, όμως, είναι εξίσου σημαντικό και ίσως δεν το γνωρίζεις είναι ο συνδυασμός των τροφών. Πολλές φορές επιλέγουμε συνδυασμούς τροφίμων με διαφορετικές υφές και γεύσεις που μας φαίνονται υγιεινοί ή/και ταιριάζουν στις γεύσεις μας, αλλά αγνοούμε ότι μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι συνδυασμοί;

Μπανάνα με γάλα

Αυτός ο συνδυασμός φαίνεται πολύ υγιεινός, αλλά θα σε σοκάρω τώρα που θα σου πω ότι δεν πρόκειται για μια υγιεινή επιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο γεύματα είναι βαριά και δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί. Η πέψη τόσο της μπανάνας όσο και του γάλακτος είναι δύσκολη και μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, οι μπανάνες γίνονται ξινές κατά τη διάσπαση και τοξικές όταν αναμειγνύονται με γάλα. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα όπως εξανθήματα, βήχας, κρυολόγημα και αλλεργία.

Κακοί συνδυασμοί τροφών: Τυρί με φασόλια

Το τυρί είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν το τυρί συνδυαστεί με τα φασόλια οδηγούν σε φούσκωμα και αποδυναμώνουν τη διαδικασία της πέψης, επειδή και τα δύο είναι βαριά στην πέψη. Όταν φτάσουν στο παχύ έντερο, τότε η εφίδρωση, η ούρηση και η κίνηση των κοπράνων μολύνεται και επιβραδύνεται.

Πίτσα με ανθρακικό

Ο αγαπημένος συνδυασμός όλων. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός είναι όξινος. Η πίτσα είναι πλούσια τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της ενέργειας του σώματος κατά τη διαδικασία της πέψης. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση ανθρακικού επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. Αυτό τελικά οδηγεί σε προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι.

Γιαούρτι και φρούτα

Ο συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτα δεν είναι καλή ιδέα, επειδή το στομάχι χωνεύει το γιαούρτι με πολύ διαφορετικό ρυθμό. Το γιαούρτι έχει πολλά βακτήρια που δρουν στη ζάχαρη των φρούτων. Από την άλλη πλευρά, τα οξέα στα φρούτα θα επηρεάσουν την πέψη του γιαουρτιού. Παρόλο που ο συνδυασμός μπορεί να έχει καλή γεύση, καλό είναι να απολαμβάνεις κάθε τροφή ξεχωριστά. Η ταυτόχρονη λήψη αυτών των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε βήχα, κρυολόγημα και δερματικές αλλεργίες.

Κακοί συνδυασμοί τροφών: Αυγά με κρέας

Μια «βόμβα» πρωτεΐνης και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη χρειάζεται και μεγάλο χρόνο πέψης που μπορεί να δημιουργήσει στομαχικά προβλήματα.

Πατάτες με κρέας

Αν και είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός καλό είναι να μην τον επιλέγεις. Οι πατάτες είναι πλούσιες σε άμυλο, το οποίο απαιτεί πολλά αλκαλικά πεπτικά υγρά. Από την άλλη πλευρά, το κρέας απαιτεί πολλά όξινα πεπτικά υγρά. Μετά την κατανάλωση των δύο, κολλάνε στο στομάχι και έτσι φέρνουν κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως καούρες, αέρια, ρέψιμο κ.ο.κ.

Κακοί συνδυασμοί τροφών: Μπέργκερ με τηγανητές πατάτες

Όσο κι αν δε θέλω να σε στενοχωρήσω, οι τηγανητές πατάτες και το μπιφτέκι είναι βαθιά τηγανισμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να κάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πολύ χαμηλά. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα σε κάνουν να αισθάνεσαι κουρασμένη και ληθαργική.

Comments are closed.