Τρόμος στη Νιγηρία: Εκατοντάδες μαθητές απήχθησαν από ενόπλους – Οι ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά του Έμπολα πριν εξελιχθεί σε μεγάλη επιδημία. Τι δήλωσε η Ψάκι

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο Τρόμος στη Νιγηρία: Εκατοντάδες μαθητές απήχθησαν από ενόπλους

 Τρόμος στη Νιγηρία: Εκατοντάδες μαθητές απήχθησαν από ενόπλους

Ένοπλοι εισέβαλαν χθες βράδυ σε οικοτροφείο που βρίσκεται στην πολιτεία του Νίγηρα, στην κεντροδυτική Νιγηρία, και απήγαγαν “εκατοντάδες μαθητές” και πολλούς καθηγητές, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο και πηγή της ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι καταδίκασε την απαγωγή των μαθητών, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, και αποστέλλει επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας για να συντονίσουν επιχείρηση διάσωσης των μαθητών και των καθηγητών που απήχθησαν.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των μαθητών και του προσωπικού που απήχθη από το σχολείο.

Η μαζική αυτή απαγωγή γίνεται δύο μόλις μήνες μετά την απαγωγή 344 εφήβων από οικοτροφείο της γειτονικής πολιτείας Κατσίνα από εγκληματικές οργανώσεις. Μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τις αρχές, οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι μια εβδομάδα αργότερα.

Χθες το βράδυ “ένοπλοι μπήκαν στο κυβερνητικό κολλέγιο της Καγκάρα και απήγαγαν εκατοντάδες μαθητές και τους καθηγητές τους”, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της ζώνης αυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι άνδρες αυτοί, οι οποίοι ήταν “πολλοί” και φορούσαν στρατιωτικές στολές, οδήγησαν στη συνέχεια τους μαθητές στο δάσος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Ένα μέλος του προσωπικού και μερικοί μαθητές κατάφεραν να διαφύγουν. Το προσωπικό επιβεβαίωσε ότι ένας μαθητής σκοτώθηκε” κατά την επίθεση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το σχολείο αυτό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει περίπου 1.000 μαθητές, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των εφήβων που απήχθησαν.

“Μια καταμέτρηση γίνεται τώρα για να βρούμε τον ακριβή αριθμό των μαθητών που απήχθησαν. Ελπίζουμε ότι όλοι αυτοί που γλίτωσαν φεύγοντας από το σχολείο θα επιστρέψουν για την καταμέτρηση”, δήλωσε πηγή της ασφάλειας.

Στρατιωτικοί με υποστήριξη από αέρος πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των απαγωγέων και των ομήρων ώστε να καταστεί δυνατή μια ενδεχόμενη επιχείρηση διάσωσης, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Εδώ και περίπου 10 χρόνια, η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία αντιμετωπίζουν βιαιότητες από εγκληματικές ομάδες ενόπλων, οι οποίοι τοπικά χαρακτηρίζονται “ληστές” και επιδίδονται σε απαγωγές για λύτρα και ζωοκλοπές.

 

Οι ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά του Έμπολα πριν εξελιχθεί σε μεγάλη επιδημία – Τι δήλωσε η ΨάκιΈμπολα

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν αυτά τα ξεσπάσματα…

Θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν τα ξεσπάσματα του Έμπολα στην Αφρική, προτού να εξελιχθούν σε μια μεγάλη επιδημία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι «η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν αυτά τα ξεσπάσματα», που δοκιμάζουν την αφρικανική ήπειρο, τη στιγμή, μάλιστα που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του.

«Δεν μας επιτρέπεται να τραβήξουμε το πόδι από το γκάζι. Ακόμη και ενώ αγωνιζόμαστε κατά της Covid-19, πρέπει να διασφαλίσουμε τα μέσα και τη χρηματοδότηση για την υγειονομική ασφάλεια παντού στον κόσμο», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοινώθηκε το τέλος της 11ης επιδημίας Έμπολα στην ιστορία του Κονγκό. Αυτό είχε κάνει γνωστό ο υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η ασθένεια αυτή είχε μολύνει 130 ανθρώπους ενώ στοίχησε τη ζωή σε 55. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό στις 14/4, τουλάχιστον τρία άτομα νικήθηκαν από τον Έμπολα στη Γουινέα, με άλλα πέντε να είναι θετικά στον ιό, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της υγείας, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην περιοχή.