Τροπολογία σκάνδαλο για τη ΛΑΡΚΟ από τον Χ. Σταϊκούρα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη δικαιοσύνη — Εμείς θα τους διώξουμε — Νέο κρεσέντο Ερντογάν: “Μητσοτάκη, μού είπες ψέματα – Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας”

Η κυβέρνηση ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη προσφυγή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά των ομαδικών απολύσεων κατέθεσε τροπολογία με την οποία εξουσιοδοτείται ο ειδικός διαχειριστής της μεταλλουργίας να προχωρήσει στην απόλυση και αποζημίωση του συνόλου των εργαζομένων της μεταλλουργίας – Τη τροπολογία κατέθεσε ο Χρ. Σταϊκούρας η εκλόγική περιφέρεια του οποίου πλήττεται βάναυσα από το μέτρο αλλά εκείνος μάλλον δε συγκινείται μπροστά στους σχεδιασμούς ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου σε ημέτερους από το Μέγαρο Μαξίμου

Κάτι τέτοιο ουσιστικά σημαίνει εξαπάτηση της δικαιοσύνης καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών, που έχει δικαιώσει δυο φορές τους εργαζόμενους με προσωρινή διαταγή παγώματος των απολύσεων, στις 6 Μαΐου ενέκρινε την αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία για τις 17 Ιουνίου, που είχε ζητήσει η Ειδική Διαχείριση, με την αιτιολογία ότι άμεσα θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους.

Αντί διαβουλεύσεων ωστόσο φαίνεται ότι βρήκαν σημείο επαφής με την επιτελική κυβέρνηση Μητσοτάκη και παρά τις εξώδικες προσκλήσεις που έστειλαν οι εργαζόμενοι τόσο στον Ειδικό Διαχειριστή όσο και στην ελληνική κυβέρνηση διαβούλευση δεν υπήρξε.

Αντίθετα τρεις μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των 1.060 εργαζόμενων αλλά και της δικαιοσύνης, με την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, μαζί με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε προφανώς δύσκολη θέση βρίσκονται οι τέσσερις βουλευτές Φθιώτιδας της Ν.Δ., ανάμεσά τους και οι κορυφαίοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου, καθώς οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το ξεσπίτωμα αρκετών απ’ αυτούς επηρεάζει όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία, κυρίως στη Φθιώτιδα, αλλά και στους όμορους νομούς.

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι πέντε μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά χρόνια.
  • Την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».
  • Το σχέδιο αυτό έχει εξ αρχής απορριφθεί από τους εργαζόμενους, που γι’ αυτό άλλωστε έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις για ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το κυβερνητικό σχέδιο μαζικής απόλυσης επανέρχεται τώρα τελεσιγραφικά, τόσο ως κυνικός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, όσο και ως εξαπάτηση του δικαστηρίου, που την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουνίου θα βρεθεί προ τετελεσμένων, εφόσον η τροπολογία έχει ψηφιστεί.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της πώλησης της ΛΑΡΚΟ, με τους παράλληλους διαγωνισμούς από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, καθώς η τελευταία εκ παρατάσεως προθεσμία, στις 5 Ιουνίου, πέρασε χωρίς την παραμικρή πληροφορία για το αν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holdings κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

Σφοδρή αντίδραση των εργαζομένωνΤο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ είναι έγκλημα. - MAG24

Δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην «εν κρυπτώ» κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, της τροπολογίας που τους οδηγεί στην ανεργία, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση (απολύσεις).

Με ενισχυμένα αντανακλαστικά, καθώς γνωρίζουν τις κυβερνητικές πρακτικές, τα σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη σε 24ωρη απεργία και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση: «Το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτοαπασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικροεργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής. Οδηγεί σε πέντε μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας».

Η εισήγηση των μελών του Δ.Σ ψηφίστηκε ομόφωνα και σε κλίμα αγωνιστικότητας. Το ανώτερο όργανο, η Γ.Σ., αποφάσισε:

  • Την Τρίτη 14/6, την μέρα που ψηφίζουν τις απολύσεις μας και το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με 24ωρη απεργία μπαίνουμε στα λεωφορεία και πάμε στην βουλή.
  • Τα λεωφορεία θα φύγουν από τα χωριά στις 11.30 το πρωί με ραντεβού 14.00 έξω από την βουλή.
  • Το Σάββατο στις 20.00 στο καφενείο του Βέλιου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη για οργάνωση της κινητοποίησης.
  • Την Κυριακή στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στην Μαλεσίνα.
  • Τη Δευτέρα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην παραλία της Λάρυμνας».

Σκληρή ανακοίνωση από τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και σφοδρές αντιδράσεις από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, που κατήγγειλαν τόσο τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας όσο και το περιεχόμενό της, καθώς ουσιαστικά προβλέπει απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κρατώντας τους παράλληλα σε καθεστώς ομηρίας με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, έως ότου οδηγηθεί η εταιρεία σε οριστικό κλείσιμο.

 

Εμείς θα τους διώξουμε

Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μιλάνε, που αγωνίζονται και δεν κρύβονται. Που λένε τα πράγματα όπως είναι.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι ένας από αυτούς. Δεν μασάει τα λόγια του, λέει την αλήθεια τους ξεμπροστιάζει και τους καταγγέλλει. Ο Μιθριδάτης ήταν ένας άλλος που μίλησε. Ένα χρόνο πριν με το εμβληματικό του τραγούδι «Για να  μην τα χρωστάω», περιέγραψε απόλυτα την σημερινή παράνοια που ζούμε. Σε κάθε στίχο του, σε κάθε γραμμή, σε κάθε λέξη, μίλησε για τους ανήθικους αρμούς της εξουσίας και έδειξε ολόγυμνο το γελοίο αλλά και επικίνδυνο μαζί καθεστώς του Μητσοτάκη.

Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μιλούν. Που ορθώνουν το ανάστημα τους, που παίρνουν τα προσωπικά τους ρίσκα που δεν φοβούνται. Ανθρώπους που τα μυαλά τους δεν έχουν γίνει αλοιφή, όπως επίμονα προσπαθεί να κάνει τα μυαλά των ανθρώπων το σημερινό καθεστώς. Δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι «ήρωες».

Η πλειοψηφία των διανοουμένων, των πνευματικών ανθρώπων, αν δεν προσκολλώνται εθελοντικά στο άρμα της εξουσίας ευελπιστώντας σε ένα κοκαλάκι εύνοιας, κάθονται αποχαυνωμένοι, ανίκανοι να κατανοήσουν και να εκφράσουν αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Ο Διονύσης Σαββόπουλος αφού μας παρουσίασε τον Μητσοτάκη σαν ένα πακέτο με εντυπωσιακή συσκευασία, ήταν ανίκανος να αντιληφθεί ότι ναι μεν υπήρχε η εντυπωσιακή συσκευασία, όμως το πακέτο ήταν άδειο. Σήμερα λουφάζει και δεν μιλά.

Οι πρώην αριστεροί που έγιναν υπερδεξιοί και μισούν την αριστεροσύνη της νιότης τους, εκδικούνται με μανία  τον παλιό τους εαυτό που τον μισούν όσο τίποτα άλλο και έχουν γίνει ενθουσιώδη στηρίγματα και κολόνες του ακροδεξιού νεοφιλελεύθερου, καθεστώτος της alt right.

Οι δημοσιογράφοι με τα μεγάλα λαμπερά ονόματα, λιπαντές των αρμών του συστήματος, αφιονίζονται ποιός θα γίνει το καλύτερο απορρυπαντικό, μαλακτικό και λευκαντικό, σ’αυτό το σύστημα εξουσίας, του οποίου αποτελούν αδιαίρετο μέρος και αυτό τους εγγυάται την προσωπική τους ευμάρεια και ευημερία. Οι εξυπνακίστικες ειρωνείες του Πρετεντέρη, μπλέκονται με τη συστημική ευπρέπεια του Χατζηνικολάου και τον συντηρητικό ορθό λόγο του Παπαχελά και καταπίνουν τον παραλίγο νεκρό φοιτητή στο ΑΠΘ, τις σκοτεινές συμφωνίες για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, την ρήτρα αναπροσαρμογής Μητσοτάκη, τα ρεκόρ του πληθωρισμού και της ακρίβειας, τα push backs.

Έχουμε ανάγκη από «ήρωες». Που να λένε τα πράγματα όπως είναι, που δεν κρύβουν λόγια τους, που ξεγυμνώνουν την πραγματικότητα, που την καταγγέλλουν. Έχουμε ανάγκη τους καθημερινούς ήρωες που αντιστέκονται. Οι φοιτητές, ιδιαίτερα αυτοί στο ΑΠΘ, που αρνιούνται την μπατσοποίηση με κάλυμμα την δήθεν βιβλιοθηκοποίηση των σχολών τους, οι εργαζόμενοι της e-food και της Cosco με τους νικηφόρους αγώνες τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που τους πετά στην ανεργία.

Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μιλάνε, που δεν κρύβονται, που αγωνίζονται. Εμείς είμαστε αυτοί οι άνθρωποι. Θα αγωνιστούμε και θα τους διώξουμε.

Ορέστης Μεταξάς

 

Νέο κρεσέντο Ερντογάν: “Μητσοτάκη, μού είπες ψέματα – Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, ο Ερντογάν. Οι βολές κατά της Δύσης και οι απειλές για “βαρύ τίμημα”.

Η Τουρκία ανεβάζει ξανά τους τόνους και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες βολές σε προσωπικό επίπεδο εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως δεν έχει τηρήσει όσα συμφώνησαν κατά τη συνάντηση που είχαν το προηγούμενο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πόλη Βαν, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Εγώ σε φιλοξένησα σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους, αλλά μετά από 15 μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες και εναντίον μας και για τα F-16… έχουν δημιουργηθεί 5+4 βάσεις. Ό,τι κι αν κανονίζουν, όταν τους ρωτάμε τι κάνουν για αυτές τις βάσεις, λένε “για τους Ρώσους”. Τι κάνατε για την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας; Τα λόγια του είναι γεμάτα ψέματα”.

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν δίστασε να εξαπολύσει απειλές λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοί σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο. Θα είναι βαρύ το τίμημα“.

Από το στόχαστρο του Τούρκου προέδρου δεν γλίτωσε ούτε η Δύση, με τον ίδιο να δηλώνει πως “δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Έχουν καθυστερήσει την ένταξη στην ΕΕ από το 1963. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια σε αυτούς”.