Τρομοκρατική απειλή σε ξενοδοχεία της Καμπούλ, καλούν τους Δυτικούς να τα εγκαταλείψουν — Ασθενείς-πειραματόζωα στα νοσοκομεία της Βραζιλίας

ΗΠΑ και Βρετανία κάλεσαν τους πολίτες τους βρίσκονται στο Αφγανιστάν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία της Καμπούλ όπου διαμένουν, καθώς όπως ανακοίνωσαν «υπάρχει αξιόπιστη απειλή».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το καμπανάκι κινδύνου αφορά τα ξενοδοχεία της αφγανικής πρωτεύουσας και ιδίως το πολυτελές ξενοδοχείο Serena. Αν και δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τη φύση της απειλής, κάλεσαν τους πολίτες τους να τα εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατό αν διαμένουν σε αυτά και να αποφεύγουν τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται.

«Λόγω των αυξημένων κινδύνων, σας συμβουλεύουμε να μην παραμείνετε στα ξενοδοχεία» της Καμπούλ, υπογράμμισε μέσω του ιστοτόπου του το Φόρεϊν Όφις, αναφερόμενο ειδικά στο ξενοδοχείο Serena, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει: «Λόγω απειλών για την ασφάλεια, συνιστούμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τη διαμονή τους και να αποφεύγουν την περιοχή».

Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία υποδέχονται ξένους πολίτες –δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλους–, καθώς και αξιωματούχους του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι οποίοι πραγματοποιούν συχνά συναντήσεις εργασίας σ’ αυτά. Άλλωστε τα ξενοδοχεία που υποδέχονται ξένους έχουν γίνει επανειλημμένα στόχοι αιματηρών επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ειδικά το ξενοδοχείο Serena, στο κέντρο της Καμπούλ, είχε υποστεί έφοδο την 20ή Μαρτίου 2014 από ομάδα ενόπλων η οποία δολοφόνησε εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου και την οικογένειά του.

Στο ίδιο ξενοδοχείο έγινε τον Ιανουάριο του 2008 επίθεση βομβιστή-καμικάζι ενώ στο εσωτερικό του βρισκόταν ο τότε Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας Αμερικανός πολίτης κι ένας Νορβηγός δημοσιογράφος.

Η πιο πρόσφατη επίθεση εναντίον ξενοδοχείου της Καμπούλ είχε διαπραχθεί στις 20 Ιανουαρίου 2018. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι –σύμφωνα με άλλες πηγές ήταν περισσότεροι από 40–, ανάμεσά τους 15 ξένοι, είχαν σκοτωθεί σε επίθεση βαριά οπλισμένων ανδρών η οποία διήρκεσε κάπου δέκα ώρες στο πολυτελές ξενοδοχείο Intercontinental της αφγανικής πρωτεύουσας.

Υεμένη: Επίθεση σε κυβερνητική αυτοκινητοπομπή

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη νότια Υεμένη εναντίον αυτοκινητοπομπής κυβερνητικών αξιωματούχων. Οι κυβερνητικοί κατάφεραν να επιζήσουν από αυτή τη νέα επίθεση στη χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο κυβερνήτης του ‘Αντεν ‘Αχμεντ Λάμλας, ο υπουργός Γεωργίας Σάλεμ αλ-Σοκότρι και ένας τρίτος αξιωματούχος του οποίου η ταυτότητα δεν έχει διευκρινιστεί επί του παρόντος, επέβαιναν στην αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν στο ‘Αντεν.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το ‘Αντεν είναι η προσωρινή έδρα της υεμενίτικης κυβέρνησης η οποία πολεμά από το 2014 τους Χούτι, τους αντάρτες που κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας, όπως και την πρωτεύουσα Σαναά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επίθεση, για την οποία δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο γραμματέας Τύπου του κυβερνήτη και ο φωτογράφος του, ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του και ένας τέταρτος σύντροφος καθώς και ένας πολίτης περαστικός, δήλωσε πηγή της τοπικής κυβέρνησης.

Ασθενείς-πειραματόζωα στα νοσοκομεία της Βραζιλίας

Μια υπόθεση-σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βραζιλία και αφορά τη φερόμενη χορήγηση αναξιόπιστων και ενδεχομένως επικίνδυνων φαρμάκων σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία στο Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο νοσοκομειακός όμιλος Prevent Senior που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία δέκα νοσοκομείων στο Σάο Πάολο, υποχρέωνε γιατρούς να δίνουν συγκεκριμένα φάρμακα προς τους ασθενείς, χωρίς να έχουν τη συγκατάθεση των τελευταίων.

Μεταξύ των φαρμάκων περιλαμβάνονtαι η υδροξυχλωροκίνη, η ερυθρομυκίνη και η ιβερμεκτίνη. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών στην αντιμετώπιση της Covid-19. Αντιθέτως, κάποια από αυτά, θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα. Σημειώνεται ότι τα φάρμακα αυτά τα υποστηρίζει ο ίδιος ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Καταθέσεις στη Γερουσία

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από τις καταγγελίες που έκαναν 12 γιατροί, οι οποίοι –υπό την ιδιότητα προστατευόμενων μαρτύρων– κατέθεσαν πρόσφατα στη Γερουσία. Μάλιστα ορισμένοι γερουσιαστές ανέφεραν ότι ο όμιλος Prevent Senior φαίνεται πως πλαστογράφησε τα πιστοποιητικά θανάτου ορισμένων ασθενών (στους οποίους έγινε χορήγηση των φαρμάκων), προκειμένου να μην αναγραφεί ως αιτία θανάτου η νόσος Covid-19. Οι αρχές διερευνούν επίσης καταγγελίες πως η εταιρεία πραγματοποίησε έρευνα χωρίς την κατάλληλη άδεια.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Pedro Batista Júnior, εκτελεστικός διευθυντής του Prevent Senior, κατέθεσε στους γερουσιαστές ότι οι γιατροί ήταν ελεύθεροι να προβούν σε δικές τους συνταγογραφήσεις φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου Covid-19 και υποστήριξε ότι οι ασθενείς έδιναν τη συναίνεσή τους για αυτό.

Το Associated Press ανέφερε ότι επικοινώνησε πρόσφατα με τον όμιλο, ο οποίος αρνήθηκε κάθε αδίκημα, τυχόν παρατυπίες στις εγκαταστάσεις του ή ότι είχε πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένες δοκιμές φαρμάκων. Όπως υποστήριξε, όλοι οι ασθενείς ή τα μέλη της οικογένειάς τους έδωσαν τη συγκατάθεσή τους πριν από τη θεραπεία για τη χορήγηση φαρμάκων.