Τρομάζουν τα στοιχεία για τους νεκρούς. Αγωνία από την αύξηση των κρουσμάτων — Ένα βήμα πριν το ΕΣΥ γίνει και πάλι μονοθεματικό για περιστατικά covid

ΜΕΘ

Από τους πλέον θανατηφόρους μήνες της πανδημίας αναδεικνύεται ο Νοέμβριος με περισσότερους από 2000 νεκρούς, ενώ ακόμη πιο δύσκολος φαίνεται ο Δεκέμβριος.

Στους 1487 ανέρχονται συνολικά οι νεκροί από κορονοϊό μέσα στο Νοέμβριο, ενώ υπολείπονται 8 μέρες για να κλείσει ο μήνας. Εάν ακολουθηθεί η ίδια πορεία στον ημερήσιο αριθμό νεκρών, ο μήνας φλερτάρει να αναδειχτεί έως και ο πλέον θανατηφόρος από την αρχή της πανδημίας, ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Οι επιστήμονες σημείωναν ότι διαφαίνονταν μια σχετική αισιοδοξία ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είχε αρχίσει να μειώνεται. Όμως τελικά η κατάσταση άλλαξε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο εβδομαδιαίος μέσος όρος βρίσκεται στα 6.759 νέα κρούσματα τη μέρα, μια ανάσα από το ρεκόρ που ήταν τα 6.780.

Με βάση το παραπάνω δεδομένο και το γεγονός ότι οι διασωληνώσεις χθες ξεπέρασαν τις 600, δεν υπάρχει δυστυχώς καμία αισιοδοξία για μείωση του αριθμού των νεκρών. Σ’ αυτό το μακάβριο πεδίο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων έφτασε τους 81 και αν διατηρηθεί -κάτι που αποτελεί ένα μετριοπαθές και όχι το χειρότερο σενάριο- τότε ο μήνας θα κλείσει ως ο τρίτος πιο θανατηφόρος μήνας με απώλειες της τάξης των 2100.

Να θυμίσουμε ότι ο μήνας κατά τον οποίο καταγράψαμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία ήταν ο Δεκέμβριος του 2020. Εκείνο το μήνα θρηνήσαμε 2.432 ζωές εξαιτίας του κορονοϊού. Ακολουθεί ο Απρίλιος του 2021 με 2.288 χαμένες ζωές λόγω Covid και ο Νοέμβριος του 2020 με 1.780.

Δύσκολος ο Δεκέμβριος

Σύμφωνα με τους ειδικούς το τέταρτο κύμα της επιδημίας δεν έχει κορυφωθεί και αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε να μετράμε πάνω από 7000 νέα κρούσματα τη μέρα το επόμενο διάστημα. Συνεπώς και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Με βάση το παράδειγμα των προηγούμενων κυμάτων οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινης ζωής καταγράφονταν όταν η επιδημία ήταν σε αποδρομή.

Έτσι μπορεί στο δεύτερο κύμα ο μεγαλύτερο αριθμός κρουσμάτων να σημειώθηκε στις 12/11, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών καταγράφηκε στις 28/11 και μάλιστα αποτελεί το μέχρι σήμερα ρεκόρ με 121 θανάτους. Αντίστοιχα στο τρίτο κύμα, το ρεκόρ νέων κρουσμάτων σημειώθηκε στις 30/3, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στις 15/4.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι υπάρχει μια απόσταση 2 περίπου εβδομάδων μεταξύ αυξημένων κρουσμάτων και θανάτων. Με αυτή τη λογική ακόμη κι αν βλέπαμε την κορύφωση του 4ου κύματος στις 9/11 με τα πλέον των 8600 νέων κρουσμάτων, δεν έχουμε δει το νέο ρεκόρ θανάτων.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα το ρεκόρ κρουσμάτων συνοδεύονταν από μια σχετικά γρήγορη αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων. Αυτό τώρα δεν φαίνεται.

Έτσι ο Νοέμβριο αναμένεται να “κληροδοτήσει” το Δεκέμβριο με ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο το οποίο θα φανεί στους θανάτους. ήδη μιλάμε για 600 διασωληνωμένους και οι ειδικοί θεωρούν ότι θα φτάσουμε σε 2-3 εβδομάδες τους 800. Με αυτό το γεγονός ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας με τους θανάτους σε καθημερινή βάση για αρκετό διάστημα να κινούνται κοντά στα επίπεδα των 100.

Σημειώνεται δε ότι οι ΜΕΘ covid στο ΕΣΥ είναι κατειλημμένες κατά 93% στην Επικράτεια.

Επισημάνσεις Εξαδάκτυλου

Την τραγική κατάσταση στη χώρα σχολίασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχεια, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο ιός βρίσκεται παντού. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερου ποσοστού των θανάτων”, δήλωσε ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για να παραδεχτεί πως:

Σύμφωνα με τα μοντέλα που είχαμε υπόψιν μας, περιμέναμε 600 διασωληνωμενους στα τέλη Νοεμβρίου και ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί”.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς δεν είναι υπάρχουν και άλλες νόσοι εκτός του covid. “Θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να περιοριστεί η διασπορά”.

Γιώργος Σακκάς

 

Ένα βήμα πριν το ΕΣΥ γίνει και πάλι μονοθεματικό για περιστατικά covid

Από το νοσοκομείο Σωτηρία.Από το νοσοκομείο Σωτηρία.

Δραματικές οι πιέσεις στα νοσοκομεία με την Κυβέρνηση να προχωρά στη μείωση των χειρουργείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μια από τις τελευταίες εφεδρείες του ενεργοποιεί το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί τα αυξημένα περιστατικά βαριάς νόσησης από κορονοϊό, η οποία μετατρέπει για μια ακόμη φορά και πάλι το ΕΣΥ μονοθεματικό για τη διαχείριση κατά βάση covid ασθενείς.

Έγγραφο το οποίο εστάλη χθες αργά το βράδυ προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας, επιβάλλει τη μείωση των χειρουργείων έως και 80% τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και των ιδιωτικών κλινικών.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, οι διοικητές θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθούν τα χειρουργεία. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα για τα επισκεπτήρια με βασικότερο το να έχει διενεργηθεί μοριακό τεστ (PCR).

Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η ενέργεια αυτή δείχνει το πόσο πολύ πιέζεται το ΕΣΥ, το ότι πλέον έχουν εξαντληθεί οι ΜΕΘ covid και ότι σταδιακά ΜΕΘ για άλλα περιστατικά θα μετατρέπονται σε covid όπως επίσης και άλλες δομές όπως χειρουργικές αίθουσες.

Η χθεσινή καταγραφή 608 διασωληνωμέων και το ενδεχόμενο να φτάσουν σε λίγες εβδομάδες τους 800, επιβάλει τη λήψη έκτακτων μέτρων, ως μια από τις ελάχιστες πλέον ενέργειες που απομένουν πριν την κατάρρευση των νοσοκομείων.

Γιώργος Σακκάς