Τρεις Σύνοδοι Κορυφής για τον πόλεμο, έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια — Πούτιν: Οι πληροφορίες για πραξικόπημα εναντίον του από…

Βρυξέλλες – Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ

Διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της G7. Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν. Ένας μήνας ανθρωπιστικής τραγωδίας με επίκεντρο τη Μαριούπολη.

Στις Βρυξέλλες στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας όπου συναντώνται διαδοχικά οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της ομάδας των G7 για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν θα λάβει μέρος και στις τρεις, στην πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, στην Ουκρανία ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από τους ανθρώπους παντού να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη υποστήριξης προς τη χώρα του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από τη ρωσική εισβολή.

Οι βασικές εξελίξεις

►Οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως το Κίεβο, το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο

► Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταψήφισε ρωσικό σχέδιο απόφασης για την ανθρωπιστική βοήθεια

►Ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης με έδρα τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία ανακοίνωσε χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

►Σχεδόν όλο το Ιρπίν, στο οποίο σημειώθηκαν σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται ξανά στα χέρια της Ουκρανίας, λέει ο δήμαρχος του Κιέβου

►Οι πωλήσεις φυσικού αερίου σε «μη φιλικές χώρες» θα γίνονται σε ρούβλια ανακοίνωσε χθες ο Πούτιν

Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να παρέμβουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι φουσκωμένοι και διαρκώς αυξανόμενοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μεγαλώνουν την αγανάκτηση του κόσμου.

Πιθανόν να συζητήσουν και το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλι, όπως ανέφερε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος

Οικονομικό βάρος: Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν επίσης το ανακοινωθέν της Επιτροπής την Τετάρτη σχετικά με τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί φεύγουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ αναγνωρίζεται ευρέως ότι η Πολωνία υποδέχεται τη συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν ανάγκη, εικάζεται ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να ζητήσει χρηματική αποζημίωση για να βοηθήσει με πόρους, ίσως συγκρίσιμη με τη συμφωνία που έκλεισε η ΕΕ με την Τουρκία στον απόηχο του προσφυγικού το 2015 κρίση.

Η Βρετανία στέλνει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες  ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες.

«Το ΗΒ θα συνεργαστεί με τους συμμάχους (του) για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε.

Τα 6.000 αντιαρματικά θα αυξήσουν στα 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο.

Δηλώσεις Στόλτενμπεργκ πριν απ’ τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

[Ανταπόκριση της Μαρίας Ψαρά]

 • Συναντιόμαστε εδώ, στην έδρα του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζοντας την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και μια γενιά.
 • Θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση από κοινού και θα αντιμετωπίσουμε την απειλή που σημαίνει για την Ουκρανία, για το ΝΑΤΟ και για ολόκληρη τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
 • Ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθύνει χαιρετισμό στους ηγέτες του ΝΑΤΟ.
 • Οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Οι σύμμαχοι παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και έχουμε εντείνει τη στρατιωτική στήριξη, την οικονομική στήριξη, την ανθρωπιστική στήριξη για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει το θεμελιώδες δικαίωμά της για αυτοάμυνα.
 • Το βασικό καθήκον του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους Συμμάχους.
 • Έχουμε αυξήσει τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.
 • Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν σήμερα με την ανάγκη επανεκκίνησης της αποτροπής και της άμυνάς μας μακροπρόθεσμα.
 • Και το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
 • Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και, ως εκ τούτου, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα.
 • Υπάρχει μια νέα αίσθηση του επείγοντος και αναμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην άμυνα, ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση που έχουμε δώσει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα.
 • Και χαιρετίζω το γεγονός ότι αρκετοί σύμμαχοι έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις για περισσότερες επενδύσεις στην άμυνα.
 • Η σημερινή συνάντηση θα καταδείξει τη σημασία του να σταθούν η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη ενωμένες απέναντι σε αυτή την κρίση.
 • Είμαστε η ισχυρότερη Συμμαχία στον κόσμο. Και όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε επίσης ασφαλείς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταψήφισε ρωσικό σχέδιο απόφασης για την ανθρωπιστική βοήθεια

Λεωφορείο με πρόσφυγες που πέρασε τα ουκρανο-μολδαβικά σύνορα

Το σχέδιο που κατέθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, στο οποίο δεν γινόταν αναφορά στον ρόλο της Μόσχας στην κρίση, καταψηφίστηκε χθες Τετάρτη.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπέρ τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Κίνα. Τα υπόλοιπα 13 μέλη επέλεξαν την αποχή.

Προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει κάποιο σχέδιο απαιτούνται τουλάχιστον εννέα ψήφοι και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ).

Η Μόσχα είχε ακυρώσει προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή, κατηγορώντας χώρες της Δύσης για εκστρατεία «πίεσης άνευ προηγουμένου» κατά του κειμένου. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προωθούν ανάλογο σχέδιο προς ψήφιση αυτήν την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – που αποτελείται από 193 μέλη και όπου κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν ειδικό βάρος από πολιτική σκοπιά.

Ο Κουλέμπα εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της Renault

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε χθες Τετάρτη ικανοποίηση για την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα, μερικές ώρες αφού κάλεσε σε παγκόσμιο «μποϊκοτάζ» των προϊόντων της.

«Χαιρετίζω την ανακοίνωση του ομίλου Ρενό για την αναστολή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Υπεύθυνη χειρονομία με δεδομένη τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε ο ουκρανός ΥΠΕΞ στα αγγλικά στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η ατζέντα της ημέρας

 • Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 10 π.μ.
 • Θα ακολουθήσει Σύνοδος των ηγετών της G7 στην έδρα του ΝΑΤΟ. Θα παραστούν η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
 • Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκινά γύρω στις 4:30 μ.μ. (5:30 ώρα Ελλάδας)
 •  Η σύνοδος ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, από τις 9 π.μ. έως τις 13:30.
 • Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςστη Φρανκφούρτη, 10:45 π.μ.

Το απόγευμα η Σύνοδος της Ε.Ε.

«Το Ευρωπαϊκό μας Συμβούλιο στις 24 και 25 Μαρτίου θα ξεκινήσει με μια σύνοδο την Πέμπτη στις 4:30 μ.μ. με τη συμμετοχή του Προέδρου Μπάιντεν. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μετά την παραδοσιακή ανταλλαγή (σ.σ. απόψεων) με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεών μας για την Ουκρανία σε επόμενη σύνοδο, όπου θα μας συνοδεύσει ουσιαστικά ο Πρόεδρος Ζελένσκι» είπε σχετικά με την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όσον αφορά στην Ε.Ε. οι προτάσεις της Κομισιόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής αφορούν σε κοινή αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου, συμπράξεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου και εξασφάλιση αποθεματικών σε όλες τις χώρες.

Έκκληση Ζελένσκι για αντιπολεμικές διαδηλώσεις παγκοσμίως

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε μια παθιασμένη έκκληση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βγουν στους δρόμους σήμερα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στα αγγλικά ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά το τελευταίο χθεσινοβραδινό μήνυμά του μέσω βίντεο, είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας δεν ήταν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της ελευθερία των ανθρώπων παντού – και ο κόσμος πρέπει να σταματήσει την ωμή χρήση βίας από τη Ρωσία.

«Ελάτε από τα γραφεία σας, τα σπίτια σας, τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά σας, ελάτε στο όνομα της ειρήνης, ελάτε με ουκρανικά σύμβολα για να υποστηρίξετε την Ουκρανία, να υποστηρίξετε την ελευθερία, να υποστηρίξετε τη ζωή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν πιέσεις για τα συμφέροντά τους. Αυτά είναι τα συμφέροντα του πολέμου. Γνωρίζουμε ότι συνεργάζονται με ορισμένους εταίρους», δήλωσε ακόμα ο Ζελένσκι ενόψει των συνόδων κορυφής.

«Η σταθερή μας θέση θα εκπροσωπηθεί σε αυτές τις τρεις συνόδους κορυφής», συνέχισε.

«Σε αυτές τις τρεις συνόδους κορυφής θα δούμε: Ποιος είναι φίλος, ποιος είναι συνεργάτης και ποιος μας πρόδωσε για χρήματα».

Το διακύβευμα των σημερινών συνομιλιών

Ένα θέμα που αναπόφευκτα θα τεθεί προς συζήτηση είναι το επίπεδο της προθυμίας της Ευρώπης να εμπλακεί στρατιωτικά στη σύγκρουση.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη στείλει χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, μαζί με περισσότερη αεράμυνα, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις δικές της άμυνες.

Αλλά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να προμηθεύσουν όπλα.

Η συμμαχία έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εμπλακεί πιο άμεσα και τα επανειλημμένα αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία έχουν αποκλειστεί.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα αντιδρούσε εάν η Ρωσία κλιμάκωνε δραματικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία – όπως μια επίθεση σε δυτική αυτοκινητοπομπή όπλων και η χρήση χημικών ή ακόμη και τακτικών πυρηνικών όπλων.

Νέες κυρώσεις από τον Μπάιντεν

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει μια σειρά κυρώσεων σε εκατοντάδες μέλη της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, που υποστήριξαν την εισβολή.

Κατά τις διαδοχικές, κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις, οι ηγέτες θα συζητήσουν «νέους ορισμούς, νέους στόχους» για κυρώσεις εντός της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Είπε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν επίσης προσπάθειες για να βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά έθνη να απογαλακτιστούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. (Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των ενεργειακών πόρων των ΗΠΑ.)

Με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει μια πιθανή απάντηση στην πιθανή χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Πολωνία για να συζητήσει τα δεινά των Ουκρανών προσφύγων που έχουν πλημμυρίσει στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Θα επισκεφθεί επίσης τα στρατεύματα των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Πολωνία ως μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

 

Πούτιν: Οι πληροφορίες για πραξικόπημα εναντίον του από τις υπηρεσίες ασφαλείας
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Η απόλυτη εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε κίνδυνο σύμφωνα με αναφορές ανώνυμου Ρώσου πληροφοριοδότη που επικαλείται ο ακτιβιστής Βλαντίμιρ Οσέτσκιν.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν αναμφισβήτητα ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στη Ρωσία. Συμβαίνει όμως το ίδιο ένα μήνα μετά την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή;

Αν πιστέψουμε τη μαρτυρία του Ρώσου ακτιβιστή, Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, μάλλον όχι. Πιθανότατα συμβαίνει το αντίθετο αφού φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει προκαλέσει την οργή των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Οσέτσκιν δήλωσε ότι έλαβε ανώνυμες επιστολές από ειδικό αναλυτή πληροφοροών ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν απειλείται ακόμα και με πραξικόπημα αφού η ρωσική εισβολή θεωρείται πλέον αποτυχημένη έχοντας κοστίσει υπερβολικά πολύ σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα.

Υπάρχει, σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, ένα διάχυτο χάος στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας οι αξιωματούχοι των οποίων είχαν “χτίσει” ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής τα τελευταία χρόνια το οποίο βλέπουν ότι απειλείται πλέον άμεσα. “Δεν θα μπορούν να κάνουν διακοπές στο Παρίσι και να πηγαίνουν τα παιδιά τους στη Ντισνεϊλαντ” λέει χαρακτηριστικά στους Times του Λονδίνου ο Οσέτσκιν που ζει αυτοεξόριστος στη Γαλλία από το 2015.

“Για 20 χρόνια ο Πούτιν είχε φέρει σταθερότητα στις ζωές αυτών των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό το σύστημα ζούσαν καλά. Ομως, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η πιθανότητα ανταρσίας από αυτό το “βαθύ” σύστημα αυξάνονται” τονίζει ο Ρώσος ακτιβιστής.

“Και αυτό”, ολοκληρώνει, “γιατί κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στο επίπεδο των χρόνων της Σοβιετικής Ενωσης”.

Ο Πούτιν βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας, είτε ως πρόεδρος, είτε ως Πρωθυπουργός, από το 1999 κυβερνώντας σχεδόν απολυταρχικά τη αχανή χώρα του και προσαρμόζοντας το Σύνταγμα στις δικές του πολιτικές ανάγκες.