Τρεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα για την εργατική Πρωτομαγιά — «Οι διαχωριστικές πιο ξεκάθαρες από ποτέ»: Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά

Στιγμιότυπο απ’ τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος

ΕΦ.ΣΥΝ./ Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Σε εξέλιξη είναι οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Σε εξέλιξη είναι η πορεία προς τη Βουλή που ξεκίνησε μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος με κάλεσμα από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, (ήταν προγραμματισμένη για τις 11). Κλειστοί είναι αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αμαλίας κ.ά.)

Νωρίτερα (10:30 το ραντεβού) αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα από εργαζόμενους που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Εκεί βρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που δήλωσε: «Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά».

Στις 11 στα Προπύλαια έδωσαν ραντεβού κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως το ΚΚΕ(μ-λ), το ΝΑΡ, η Λαϊκή Ενότητα, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία (επιχειρησιακά-κλαδικά). Την ίδια ώρα, σε συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

Ομιλίες απο στελέχη της ΓΣΕΕ του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος πριν την πορεία προς τη Βουλή

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στο λιμάνι του Πειραιά, με μοτοπορεία από τις εγκαταστάσεις τις COSCO, που θα καταλήξει σε μια μεγάλη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων (ΕΝΕΔΕΠ).

Στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00, καλεί και η ΕΣΗΕΑ.

Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα

Με συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, ενώ το εργατικό κέντρο ζητά, μεταξύ άλλων, «επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό».

Επίσης, διεκδικεί «αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α.»

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όπου έχει προγραμματιστεί, συναυλία – αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Δύο συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης

Με δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας από συνδικάτα του ΠΑΜΕ, τιμήθηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΗ έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας, σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας στην κοινωνία και την ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι σε εκπαιδευτικά σωματεία, συνδικάτα και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της εργατικής τάξης στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου που συνδέονται με τον αγώνα των εργαζομένων.

Μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης έστειλαν, φωνάζοντας συνθήματα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

Τα καλέσματα – αιτήματα

Η ΓΣΕΕ μιλά στην ανακοίνωσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού με χρονοκαθυστέρηση και σαφώς υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. «Μια αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μια αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για άμεσες αυξήσεις ώστε και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, μιλά από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, διευκρινίζοντας ότι δεν δόθηκε καμία αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους.

Με κεντρικό σύνθημα το «Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» το ΠΑΜΕ δίνει το δικό του ραντεβού. Πέρα από αιτήματα όπως η επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 825 ευρώ μικτά, αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο κ.ά., το ΠΑΜΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της χώρας μας σε νατοϊκά σχέδια για εμπλοκή στην Ουκρανία.

«Κούριερ-Ντελίβερι-Εξωτερικοί, Την 1η Μάη δεν βάζουμε κουτί» είναι το σύνθημα της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Κ. Χατζηδάκης: Για την Εργατική Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση μιλάει με έργα

«Για την Εργατική Πρωτομαγιά θα ακουστούν σίγουρα πολλές διακηρύξεις και μεγάλα λόγια. Η κυβέρνηση προτιμά να μιλάει με έργα!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 2019 η ανεργία έχει μειωθεί από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022 και ότι «ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αμείβονται με αυτόν να μπορούν να έχουν έναν επιπλέον 15ο μισθό»! Αναφορά κάνει και στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε σούπερ-μάρκετ και τράπεζες από 1ης Ιουλίου, που όπως λέει, «αποτελεί την πιο ουσιαστική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου των εργαζομένων και την πληρωμή των υπερωριών τους». «Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους δεν είναι απλώς θέμα προθέσεων, είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής στην πράξη. Και αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε!» σχολιάζει ο Κ. Χατζηδάκης.

«Οι διαχωριστικές πιο ξεκάθαρες από ποτέ»: Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά

«Πιο ξεκάθαρα από ποτέ» οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα στη χώρα μας σύμφωνα με το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε λιγότερο από 3χρόνια ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος», υποστηρίζει το Τμήμα.

Χαμηλοί μισθοί, ανοχή στα συμφέροντα, ανεξέλεγκτες αυξήσεις, διάλυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, είναι μόνο μερικά από τα σημεία που στέκεται η ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής.

Κυριακή 1 Μαΐου στις 11:00 στην πλ. Κλαυθμώνος και σε όλη την Ελλάδα

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά: «Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Για ειρήνη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας για αξιοπρεπή ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία, 136 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση στο Σικάγο, φωτίζει σε μια ακόμα σκοτεινή συγκυρία το μοναδικό δρόμο για τους/τις εργαζόμενους/ες. Το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια και την απόγνωση, για να διασφαλίσουν τεράστια κέρδη σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αυξάνουν καθημερινά τις ακραίες ανισότητες, τον πόλεμο, την οικολογική καταστροφή.

Στο κατώφλι της νέας εποχής που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο ορατό: η νέα εποχή με τις αλλαγές που προοιωνίζει σε όλα τα επίπεδα δίνει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας, και αύξηση του επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους τομείς . Συγχρόνως όμως ενέχει κινδύνους συσσώρευσης τεράστιου πλούτου και δύναμης σε ελάχιστα χέρια, όξυνσης των ανισοτήτων, συρρίκνωσης της δημοκρατίας και δημιουργίας νέων κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την κρίσιμη και μεταβατική εποχή που “το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί”, οι αγώνες του κόσμου της εργασίας και συνολικά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μπορούν και πρέπει να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον.

Στη χώρα μας οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε λιγότερο από 3χρόνια ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος.

Ασφυκτικός περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και του ρόλου της διαιτησίας, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης, θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, πλήρης ελαστικοποίηση εργασίας, διάλυση του ΣΕΠΕ, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία , καμία προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα, είναι μόνο κάποια από τα “δώρα” της κυβέρνησης στους χορηγούς της. ¨Όπως και η κατάργηση της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διάλυση του ΕΦΚΑ, οι τιμωρητικές διατάξεις και η στοχοποίηση των άνεργων και η υποβάθμιση του ΟΑΕΔ.

Συγχρόνως με τους χαμηλούς μισθούς και την ανοχή στα συμφέροντα που επιβάλλουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά, οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση. Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, με αποτέλεσμα τις τραγικές πρωτιές σε θνητότητα από την πανδημία.

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Για ειρήνη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.