Τρεις σταθμοί για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο: Η σεναριολογία φουντώνει ξανά — Οικονόμου για βίντεο με λιμενικούς: Απαράδεκτα τα σχόλια για τη δολοφονία της Καρολάιν

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη ΝΔ όλοι συζητούν ξανά σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αν και ο Κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και έχει “κάψει” ουσιαστικά το σενάριο για κάλπες Μάιο- Ιούνιο. Παρόλα αυτά στη Νέα Δημοκρατία φουντώνει ξανά η εκλογολογία λόγω ακρίβειας.

Ειδικότερα, πολλά γαλάζια στελέχη συζητούν ή υποστηρίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εκφράζοντας την αγωνία ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πολιτικά το χειμώνα.

Και αυτό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν και άρα φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνουν σε εξωφρενικά επίπεδα για τον επόμενο χρόνο, πυροδοτώντας νέα κύματα ακρίβειας, με ταυτόχρονη απειλή επισιτιστική κρίσης μετά το φθινόπωρο..

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει έστω στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαϊου αποφάσεις για ουσιαστικά, ευρωπαϊκά, μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Αλλά καθώς αυτό δεν φαίνεται και τόσο πιθανό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ταυτόχρονα προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον κινήσεις στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προφανώς θεωρεί ότι -αν μη τι άλλο- οι 27 θα συμφωνήσουν σε μία σιωπηρή παράταση της δημοσιονομικής χαλαρότητας, που είχε φέρει ο κορονοϊός, χωρίς όμως τυπικά να αγνοηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο πάντως θα έδινε μικρή μόνο ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία χρειάζεται κονδύλια για δραστικά μέτρα στήριξης ή έστω κάποια παρέμβαση -όπως το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ή η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος– η οποία θα επέφερε ουσιαστική μείωση του ενεργειακού κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαϊου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα μέτρα στήριξης βήμα- βήμα και εάν δεν “ξυπνήσει” η ΕΕ, θα διαθέσει τα υπόλοιπα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2,6 δισ ευρώ που θα απομείνουν μετά τη διανομή της λεγόμενης “επιταγής ακρίβειας” τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το δεύτερο σημείο κλειδί για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ένα βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, είναι πως το καλοκαίρι ο τουρισμός θα φέρει σημαντικά έσοδα, παρότι η χώρα μας έχει ήδη χάσει τους Ρώσους τουρίστες.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, το καλοκαίρι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει “ταμείο” και στα τέλη Αυγούστου, ανάλογα με τις μετρήσεις, να ζυγίσει το ρίσκο και ο κ. Μητσοτάκης να έχει προκηρύξει εκλογές πριν τη ΔΕΘ. Το σενάριο αυτό θέλει ως πιθανότερη ημερομηνία πρόωρων εκλογών την 25η Σεπτεμβρίου, με τις δεύτερες κάλπες μέσα στον Οκτώβριο.

Το Μαξίμου πάντως διαμηνύει ότι κωφεύει στις εκλογικές σειρήνες και επιμένει για εξάντληση της τετραετίας, παρόλο που πολλοί γαλάζιοι φοβούνται ότι η πολιτική συγκυρία την άνοιξη του 2023 θα είναι ακόμη χειρότερη…

Βίκυ Σαμαρά

Οικονόμου για βίντεο με λιμενικούς: Απαράδεκτα τα σχόλια για τη δολοφονία της ΚαρολάινO κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Το βίντεο από τηλεδιάσκεψη μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, στο οποίο κάνουν σεξιστικά αστεία, με αφορμή την δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν, καυτηρίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Απαράδεκτα χαρακτήρισε τα σεξιστικά σχόλια λιμενικών, που κατεγράφησαν σε βίντεο να χλευάζουν τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς από το News 24/7 εάν μπορούν να παραμείνουν τα εν λόγω πρόσωπα στο Λιμενικό Σώμα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι “αυτά ήταν απαράδεκτα σχόλια, δεν υπάρχει αμφιβολία” και διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθούν οι αρμόδιοι.

Υπενθυμίζεται ότι στο σοκαριστικό βίντεο οι λιμενικοί κάνουν πλάκα μια μέρα μετά την ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, ότι δολοφόνησε τη σύζυγό του Κάρολάιν στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

Συγκεκριμένα, σε τηλεδιάσκεψη με μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Νοτίου Πελοποννήσου ακούγεται να λέει: «Εγώ σήμερα λέω της γυναίκας μου “κάτσε καλά μην πάρω πτυχίο πιλότου“. Κόκκαλο η γυναίκα», με τους υπόλοιπους να ξεσπούν σε γέλια.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος ΛΣ Λέσβου – Χίου του απαντά “έτσι μπράβο φιλαράκι, να μαθαίνουν”. Έπειτα ακούγεται κάποιος άλλος να λέει “είδες που τα κοριτσάκια όταν είναι μικρά λένε “θα παντρευτώ πιλότο“.

Τέλος, ο πρόεδρος Λέσβου αφηγείται την ιστορία που συνέβη στη Μυτιλήνη που “ενας συζυγος σε ένα συγκεκριμενο χωριο σκότωσε την γυναίκα του επειδή τον απατούσε”. Δεν διστάζει μάλιστα να πει και τα στιχάκια που λένε στην περιοχή αναφερόμενοι σε αυτό το γεγονός.