Τράπεζες: Πάνω από 1000 ευρώ ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων τους — Τρεις κόφτες μειώνουν τους δικαιούχους για το επίδομα 200 ευρώ — Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα. Οι αλλαγές στο Ε1, οι εκπτώσεις, οι δόσεις

Bank - Banco de fotos e imágenes de stock - iStock

Με τον εισαγωγικό μισθό για το κύριο προσωπικό να διαμορφώνεται πάνω από τα 1000 ευρώ αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα, η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση Τραπεζών ΟΤΟΕ.

Τράπεζες: Πάνω από 1000 ευρώ ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων τους

Με τον εισαγωγικό μισθό για το κύριο προσωπικό να διαμορφώνεται πάνω από τα 1000 ευρώ αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα, η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση Τραπεζών ΟΤΟΕ.

Θα είναι η πρώτη κλαδική σύμβαση που θα προβλέπει εισαγωγικό μισθό άνω των 1000 ευρώ και στη σημερινή 7η κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των τραπεζών και της ομάδας διαπραγμάτευσης της ΟΤΟΕ που προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση για την τριετία 2022-2024, ίσως και πάνω από 5% που πρότεινε χθες η πλευρά των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εργοδοτική πλευρά στη χθεσινή 6η συνάντηση με την ΟΤΟΕ βελτίωσε την πρόταση για αύξηση 2% από 1/12/2022 έτους, 1,5% από 1/12/2023 και 1,25 από 1/12/2024 και ειδικότερα δέχθηκε η τριετία να ξεκινά από την 1 Ιανουαρίου 2022 – δηλαδή αναδρομική – μιας και η προηγούμενη κλαδική σύμβαση έληξε στις 31/12/2021.

Μειώνονται οι τραπεζοϋπάλληλοι

Συνδικαλιστικές πηγές πάντως σημείωναν ότι ζητούμενο για τους τραπεζοϋπαλλήλους παραμένει το θέμα της απασχόλησης καθώς ο κλάδος θα συνεχίσει να συρρικνώνεται συνεχώς και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου διαδέχονται το ένα το άλλο.

Έτσι, σε ότι αφορά τα θεσμικά ζητήματα, η προστασία της απασχόλησης είναι το κορυφαίο και την ΟΤΟΕ και παραμένει ανοιχτό καθώς φαίνεται.

Οι σχεδιασμοί των τραπεζών προβλέπουν ο αριθμός εργαζομένων σε κάθε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να διαμορφωθεί στα 6.000 άτομα – κάτι που το έχει ήδη πετύχει με το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας η Αlpha Bank – ενώ σε ότι αφορά τα καταστήματα τα επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν 300 για το δίκτυο – το έχει ήδη πετύχει η Eurobank κάθε τράπεζας.

Tην περίοδο 2022-2023 εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν περί τους 3.000 τραπεζοϋπαλλήλους με το μέγιστα ποσά αποζημίωσης (με μπόνους) να διαμορφώνονται μεταξύ 150.000-180.000 ευρώ ενώ λαμβάνονται πρόνοιες για τους άνω των 50-55 ετών που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.

Σημειώνεται ότι στις 31.12.2019 οι τράπεζες στην Ελλάδα απασχολούσαν 37.734 υπαλλήλους και ο αριθμός των καταστημάτων σε όλη την επικράτεια ήταν 1.838. Ένα χρόνο αργότερα το προσωπικό ήταν 33.121 άτομα και τα καταστήματα μειώθηκαν σε 1.680. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις συνεταιριστικές τράπεζες ενώ ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων μετακινήθηκε (carve out) κυρίως προς της εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers)

 

Τρεις κόφτες μειώνουν τους δικαιούχους για το επίδομα 200 ευρώΤρεις κόφτες μειώνουν τους δικαιούχους για το επίδομα 200 ευρώ

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους πλέον ευάλωτους, άνεργους και χαμηλόμισθους, καθώς, με βάση την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, το επίδομα των 200 ευρώ θα το λάβουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι και αυτοί κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους πλέον ευάλωτους, άνεργους και χαμηλόμισθους, καθώς, με βάση την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, το επίδομα των 200 ευρώ θα το λάβουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι και αυτοί κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ύψος της παρέμβασης φτάνει μόλις τα 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρία, ενώ προβλέπεται και η πληρωμή μισού επιδόματος παιδιού επιπλέον του προβλεπόμενου και ενός επιπλέον μήνα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ειδικότερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές έως 600 ευρώ μεικτά, δηλαδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μην υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσό. Επομένως, ο χαμηλοσυνταξιούχος των 500 ευρώ (καθαρά) που είχε λάβει το 2019 ολόκληρο το ποσό της 13ης σύνταξης (500 ευρώ) τώρα θα περιοριστεί σε 200 ευρώ επίδομα, με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια που συνοδεύουν τη χορήγηση του επιδόματος.

Οι κόφτες

* Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

* Ισχύει επίσης δεύτερος κόφτης ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ τον μήνα, χάνει το έκτακτο επίδομα.

* Ο τρίτος κόφτης είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει -για παράδειγμα- από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Χατζηδάκης: Δεν έχουμε λεφτά!

“Ο κ. Σταϊκούρας δεν φέρνει λεφτά από το σπίτι του”, ισχυρίστηκε χθες ο Κ. Χατζηδάκης απαντώντας στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, ξεχνώντας βέβαια τα λεφτά που βρήκε για τους παχυλούς μισθούς των goldenboys στον ΕΦΚΑ και παραδεχόμενος ότι “αυτή τη στιγμή δέν υπάρχουν άλλες δυνατότητες”…

“Αυτά είναι χρήματα φορολογουμένων ή χρήματα από δανεισμό που μπορεί να παίρνουμε, με όλα όμως τα ρίσκα. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα ή μαγικές συνταγές. Και όπως εμείς δεν κομπάζουμε γι’ αυτά τα απαραίτητα βοηθήματα που δίνουμε, έτσι και εσείς μην τα υποβαθμίζετε, δίνοντας την εντύπωση ότι με μαγικό ραβδί μπορούμε να βρούμε τα χρήματα… Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι λύθηκαν τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με τα επιδόματα που τους δίνουμε. Απλώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι στην παρούσα φάση μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί. Και εμείς θέλαμε υψηλότερα επιδόματα, υπάρχουν όμως συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες».

 

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι αλλαγές στο Ε1, οι εκπτώσεις και οι δόσειςΦορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα - Οι αλλαγές στο Ε1, οι εκπτώσεις και οι δόσεις

Από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής του βεβαιωμένου, για φέτος, φόρους εισοδήματος.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. “Είχαμε πει ότι δε θα ταλαιπωρήσαμε τους λογιστές το καλοκαίρι και το πράττουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας το φετινό έγκαιρο άνοιγμα της όλης διαδικασίας.

‘Ηδη, ΑΑΔΕ  έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Πέρα, πάντως, από το γεγονός ότι και φέτος ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση που επιλέξουν να καταβάλλουν το φόρο εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου. Επίσης μέσα στον Απρίλιο θα πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, σε δέκα δόσεις.

Αλλαγές στο Ε1

Στο μεταξύ το νέο έντυπο Ε1 που θα υποβάλλουν φέτος ηλεκτρονικά 9 εκατ. φορολογούμενοι έχει σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα έχουν συμπεριληφθεί εννιά νέου κωδικοί που αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, όσους  πληρώνουν ενοίκια αλλά και όσους είχαν ζημιές από μεταβιβάσεις τίτλων (μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων κ.α).

Μάλιστα η  ΑΑΔΕ έχει ήδη δώσει στην δημοσιότητα τα νέα έντυπα των δηλώσεων αλλά και οδηγίες για την συμπλήρωση τους.

Ειδικότερα, οι αλλαγές με τους κωδικούς στο έντυπο Ε1 έχουν ως εξής:

1. Κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

2. Κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής. Ειδικότερα σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%, μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα αναγράφεται στους νέους κωδικούς 873-874 και αφαιρείται από το κέρδος του τρέχοντος έτους κατά την εκκαθάριση.

3. Κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο  για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

4. Κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

5. Κωδικοί 818-820-822: Αφορούν το πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

6. Κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

7. Κωδικοί 818, 820, και 822:  Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

8. Κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι..

9. Κωδικός 033 ( πίνακας 8): Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.  Ειδικότερα, οι σχετικοί κωδικοί συμπληρώνονται ως εξής:

– στον κωδικό 003 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο ο συνολικός αριθμός των τέκνων του, ήτοι ο αριθμός των κοινών τέκνων με τη σύζυγο και των μη κοινών τέκνων του.

– στον κωδικό 004 συμπληρώνεται από τη σύζυγο ο αριθμός των μη κοινών τέκνων της.

– στο νέο κωδικό 033 συμπληρώνονται από τον σύζυγο, ο αριθμός των μη κοινών τέκνων του.

Σύζυγοι, κάτοικοι εξωτερικού

Επίσης από την ΑΑΔΕ διευκρινίζονται τα εξής σε σχέση με πολύ σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τις διαδικασίες υποβολής:

* Δηλώσεις συζύγων: Στις κοινές δηλώσεις συζύγων  διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ΜΣΣ δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά..

*Κάτοικοι εξωτερικού: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2021, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2022.

* Ανήλικο τέκνο: Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα, όπως ορίζουν οι διατάξεις της ίδιας παραγράφου.

* Τροποποιητικές δηλώσεις. Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται κατ’ εξαίρεση με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

* Εισφορά αλληλεγγύης: Ειδικά για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.

*Ανείσπρακτα ενοίκια: Συμπληρώνονται πρώτα στο έντυπο Ε2 εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της, και έχουν προσκομιστεί στη Δ.Ο.Υ. ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης.

*Νέοι επιτηδευματίες: Οι κωδ. 017-018 του Ε1 συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους υποβάλλουν δήλωση και έχουν κάνει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1.1.2019 και μετά, καθόσον για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους, εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 4,5% από 9%  με την  προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μέχρι 10.000  ευρώ.

*Περιουσία στο εξωτερικό. Οι κωδικοί 029-030 συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στην περίπτωση που αποκτά εισοδήματα ή/και έχει περιουσία ή/και τηρεί χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα.

*Φιλοξενούμενοι: Οι κωδ. 007-008 του Ε1 συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου, τα τ.μ. του ακινήτου και οι μήνες φιλοξενίας.

* Συνταξιούχοι από το εξωτερικό. Οι κωδικοί 041- 042, είναι προσυμπληρωμένοι και αφορούν στους φορολογούμενους που λαμβάνουν σύνταξη από την αλλοδαπή και μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι αυτοί φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 7%  για το σύνολο του εισοδήματός τους.

* Εργαζόμενοι από το εξωτερικό. Οι νέοι κωδικοί 043-044, οι οποίοι είναι προσυμπληρωμένοι  αφορούν στους φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ ΚΦΕ και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

*Αγροτικές επιδοτήσεις: Για το φορολογικό έτος 2021 όλες οι κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κατά το μέρος που δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και κατά τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1.

* Μερίσματα: Τα προμερίσματα ΑΕ, καθώς και οι προσωρινές απολήψεις ΕΠΕ και ΙΚΕ, αναγράφονται μόνο αν αποτελούν εισόδημα του φορολογικού έτους 2021, δηλαδή έχουν καταβληθεί κατά το φορολογικό έτος 2020 αλλά εγκρίθηκαν από το αρμόδιο όργανο κατά το φορολογικό έτος 2021. Αυτά που καταβλήθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2021, αλλά θα εγκριθούν κατά το 2022 δεν αναγράφονται, διότι θα αποτελέσουν εισόδημα του φορολογικού έτους 2022.

*Πρόγραμμα Γέφυρα: Στους κωδικούς 727-728 του Ε1 αναγράφονται αθροιστικά τα ποσά που κατέβαλε ο ίδιος ο φορολογούμενος και η συνεισφορά του Δημοσίου (πρόγραμμα «Γέφυρα»), για τις δόσεις που αφορούν στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως δανείων προς χρηματοδοτικούς φορείς, τα οποία εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια στην κύρια κατοικία του οφειλέτη. Η συνεισφορά του Δημοσίου με το πρόγραμμα «Γέφυρα» αναγράφεται και στους κωδικούς 781-782 στην επιλογή «Λοιπές περιπτώσεις».