Τράπεζες: Δείχνουν την έξοδο σε 12.000 εργαζόμενους, κλείνουν υποκαταστήματα – Ούτε αύξηση κατώτατου ούτε μείωση φορολογίας για μισθωτούς

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα «εθελουσίας αποχώρησης» προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα, ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς και η χρονιά θα κλείσει με την Alpha Bank. Σημειώνεται ότι υπήρξε ήδη 12% μείωση προσωπικού μέσα στην πανδημία

Την ώρα που η πανδημία και οι νέες συνθήκες εργασίας που προέκυψαν, άνοιξαν τον δρόμο για την αποχώρηση περισσότερων από 4.500 εργαζομένων στις τράπεζες το 2020, η συρρίκνωση του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων του εγχώριου πιστωτικού συστήματος θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς ως το τέλος του 2022.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Πρόγραμμα Εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα, τις επόμενες ημέρες την σκυτάλη παραλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και η διοίκηση της Alpha Bank έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να δρομολογήσει αντίστοιχες διαδικασίες μέχρι το τέλος του χρόνου.

12% μείωση προσωπικού μέσα στην πανδημίαΗ πανδημία του κορωνοϊού αφήνει βαθύ το «σημάδι» της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διατηρεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού των τραπεζών (συστημικών και μη) έπεσε στα τέλη του 2020 σε 33.121, από 37.734 που ήταν στα τέλη του 2019.

Άρα, μέσα σε ένα χρόνο είδαν την έξοδο 4.613 τραπεζοϋπάλληλοι (ποσοστιαία μείωση 12,2%).

Πιο συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς απασχολούσε 9.593 εργαζόμενους στα τέλη του 2020, από 10.734 το 2019 (μείωση κατά 1.141), η Εθνική Τράπεζα 7.822 εργαζόμενους στα τέλη του 2020, από 8.774 το 2019 (μείωση κατά 952), η Eurobank 6.774 εργαζόμενους στα τέλη του 2020, από 8.556 το 2019 (μείωση κατά 1.792) και η Alpha Bank 6.316 εργαζόμενους στα τέλη του 2020, από 6.969 το 2019 (μείωση κατά 653)

Μετά τις νέες απομακρύνσεις, του 2020, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων έχει περιοριστεί στο μισό του 2009, που ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ)

Ίδια εικόνα την διετία ’21 – ’22

Η συρρίκνωση του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί τόσο φέτος με στόχο στο τέλος του τρέχοντος έτους να ανέρχεται γύρω στα 30.000 άτομα όσο και το 2022 με τον συνολικό αριθμό να έχει υποχωρήσει στους 28.000. Ίδια στρατηγική θα υιοθετηθεί και για το δίκτυο των καταστημάτων με τον τελικό στόχο να περιλαμβάνει 1.000 καταστήματα από 1.500 σήμερα, καθώς το πλαφόν που έχει ορίσει η ΕΚΤ για κάθε συστημική τράπεζα είναι τα 250 καταστήματα.

Σε ένα διάστημα δηλαδή 1,5 έτους, θα σημειωθεί μία περικοπή του δικτύου των τραπεζών κατά περίπου 500 καταστήματα στην εγχώρια αγορά και κατά 4.000 ανθρώπους επί του συνόλου των υπαλλήλων του τραπεζικού τομέα.

Οι δύο σύμμαχοι των τραπεζών

Η μεγάλη περιστολή στον αριθμό των τραπεζικών καταστημάτων και των υπαλλήλων του κλάδου, συνδυάζεται με δύο κυρίως εξελίξεις. Η πρώτη είναι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται πλέον η ηλεκτρονική τραπεζική, και η δεύτερη είναι η εξυγίανση και η απαιτούμενη αναδιάρθρωση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, η οποία συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Έμπειρος τραπεζίτης επισημαίνει στο news247.gr ότι «η ψηφιοποίηση της οικονομίας απαίτησε τα τελευταία χρόνια νέα εργασιακά δεδομένα και μοντέλα απασχόλησης, η υιοθέτηση των οποίων φαίνεται πως επιταχύνεται πλέον υπό την πίεση και τα δεδοµένα της υγειονοµικής κρίσης».

Έτερη τραπεζική πηγή αποκωδικοποιεί την μελλοντική εικόνα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος σε λίγα χρόνια και επισημαίνει ότι «το μέγεθος που θα έχει το τραπεζικό σύστημα τα προσεχή χρόνια είναι συνάρτηση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται» και προσθέτει ότι «η ανάγκη για τη φυσική παρουσία των τραπεζών μέσω καταστημάτων περιορίζεται πλέον σημαντικά, συμπαρασύροντας σε ανάλογη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων».

Βεβαίως την παραπάνω εξέλιξη διευκόλυνε σημαντικά η πανδημία, καθώς τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει μέσα σε λίγους σε σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των συνδρομητών e banking, με ταυτόχρονη μείωση έως 60% των επισκέψεων σε τραπεζικές μονάδες.

Ξεκινάει νέα Εθελουσία στην Τράπεζα Πειραιώς

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε χθες ότι μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να κλείσουν 64 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα με στόχο το δίκτυο της να περιοριστεί σε 420 καταστήματα, από 484 που αριθμεί σήμερα.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα γενναιόδωρη για τους εργαζομένους είναι η νέα εθελούσια της Τράπεζας Πειραιώς, που ξεκινά άμεσα, καθώς η αποζημίωση φθάνει μέχρι και μισθούς πέντε ετών ενώ το πλαφόν φτάνει τα 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές επιλογές και αν επιλέξει κανείς να δηλώσει πολύ νωρίς συμμετοχή ή εάν πάρει τη μακροχρόνια επιλογή όσο αφορά την καταβολή αποζημίωσης, τότε το συνολικό ποσό που λαμβάνει αυξάνεται αισθητά.

Ειδικότερα, για εργαζόμενους άνω των 50 ετών, η αποζημίωση ξεπερνάει τους 60 καθαρούς μισθούς, ενώ πλησιάζει τους 60 καθαρούς μισθούς για την ηλικιακή ομάδα 40-49.

Όσο για το ανώτερο όριο, διαμορφώνεται σε 180 χιλ. ευρώ στη λεγόμενη άμεση επιλογή, δηλαδή με την άμεση καταβολή της αποζημίωσης, ενώ αυξάνεται σε 200 χιλ. ευρώ στη μακροχρόνια επιλογή, στην οποία ο εργαζόμενος παίρνει εφάπαξ το 50% που ποσού που θα λάμβανε αν έφευγε άμεσα και επιπλέον για 2 χρόνια το 70% του μεικτού μηνιαίου ή για 3 χρόνια γύρω στο 50% του μικτού μηνιαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του 2020, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του έτους, το πλαφόν είχε τεθεί στα 180.000 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε εργαζόμενους με τουλάχιστον τριετή προϋπηρεσία στην τράπεζα. H εφάπαξ αποζημίωση που είχε δοθεί για την άμεση αποχώρηση καθοριζόταν με κριτήρια ηλικίας και προϋπηρεσίας. Ο αριθμός των μεικτών μισθών διαμορφωνόταν, ανάλογα με την ηλικία, από 20 έως 45. Επίσης, δινόταν προσαύξηση στην αποζημίωση ανάλογα με την προϋπηρεσία από 8% έως 15%.

Στόχος του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας είναι να μειωθεί το προσωπικό από 10.400 άτομα σε περίπου 8.000. Παράλληλα, το δίκτυο καταστημάτων μειώθηκε από 578 καταστήματα το 219 σε 505 το 2020 και ο στόχος είναι να μειωθεί σε περίπου 430, στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού.

Σε εξέλιξη νέα εθελούσια στην Εθνική Τράπεζα

Από τη Δευτέρα 31 Μαΐου βρίσκεται εκ νέου σε ισχύ το προηγούμενο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης –του περασμένου Νοεμβρίου- που απευθυνόταν σε όλους τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 30 ετών και με 7ετή υπηρεσία στην ΕΤΕ, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus τις 150.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με το πρώτο σκέλος της εθελουσίας αποχώρησαν από την Εθνική 530 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι συνολικά –και με την επέκταση του προγράμματος- να αποχωρήσουν συνολικά 650 εργαζόμενοι.

Την χρονιά θα κλείσει η Alpha Bank

Τέλος για νέο πρόγραμμα εθελουσίας, μέσα στη χρονιά, ετοιμάζεται, η Alpha Bank καθώς έχει προχωρήσει ήδη στον σχηματισμό σχετικής πρόβλεψης 97,2 εκατ. ευρώ εντός του α’ τριμήνου. Όπως αναφέρεται στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, τα 97,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2021.

Παράλληλα η διοίκηση έχει ενημερώσει τους θεσμικούς επενδυτές ότι αναμένεται να συνεχίσει τις κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους, μεταξύ των οποίων προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μείωση του δικτύου των καταστημάτων της.

Κώστας Παπαγρηγόρης

 

Ούτε αύξηση κατώτατου ούτε μείωση φορολογίας για μισθωτούς

Από το 2023 και βλέπουμε, η προσέγγιση για τις φορο-ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους – Στο έλεος της «αγοράς» ο κατώτατος και τα προνοιακά επιδόματα

Την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που θέλει τους επιχειρηματίες αφού ικανοποιηθούν οι ίδιοι να κάνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους ως… παραχώρηση, παρουσίασε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι παρά τα δέκα χρόνια μνημονίων και τα δύο χρόνια πανδημίας η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι μικρομεσαίοι δεν θα έχουν δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών και επιστροφών. Πρακτικά δηλαδή, θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους παρότι σε ελάχιστες περιπτώσεις ο τζίρος τους ήταν έστω επαρκής για την παραμονή τους σε λειτουργία. Τέλος, προχώρησε σε μία εντυπωσιακή σύνδεση της φοροδιαφυγής με την συγκρατημένη προνοιακή πολιτική, αντί να μιλήσει για την πάταξή της.

Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι για περιπτώσεις επιστροφών «δεν πρόκειται να κάνουμε κανενός είδους συμψηφισμό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έχουν μία υποχρέωση που θα αρχίσει από 1η Ιανουαρίου του 2022, μία ήπια υποχρέωση που πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν σε αυτήν. Το κράτος βρέθηκε δίπλα τους σε μία κρίσιμη ώρα, πρέπει και αυτοί να βρεθούν κοντά στην υπόλοιπη κοινωνία. Οι επιχειρηματίες υπό κανονικές συνθήκες παράγουν και προσφέρουν φόρους. Η μαζική ενίσχυση ήταν έκτακτη συνθήκη, όχι μόνιμη». Για τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «προχωράει η ροή κανονικά, έχουμε σημαντικό αριθμό δηλώσεων. Φέτος θα είναι μία χρονιά που “θα σας πάρουμε λιγότερα”».

Για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο χτες δεσμεύτηκε να αυξήσει στα 800 ευρώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των προτάσεων για το «Ελλάδα + Εργασία», ο υπουργός προσπάθησε να προσπεράσει το σαφές ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση. Αντίθετα, ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, στο οποίο πρώτα αυξάνονται οι μεγάλοι μισθοί των στελεχών και στη συνέχεια, αν θέλουν, επιχειρηματίες και στελέχη «παραχωρούν» αυξημένες αμοιβές στα κατώτατα μισθολογικά στρώματα. «Η σημερινή φάση είναι πολύ ευαίσθητη, ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ισορροπήσει, θέλουν λίγο χρόνο. Στην πορεία θα έχουμε μία πολύ αυξημένη ζήτηση εργατικού δυναμικού και μία αύξηση των μέσων μισθών, κατώτατων, όλης της γκάμας. Όταν αυτή αρχίσει να διαπιστώνεται, τότε θα πρέπει να προσαρμόσουμε και τον κατώτατο μισθό. Οι κυβερνητικές πρακτικές πρέπει να ακολουθούν την οικονομική εξέλιξη, δεν μπορείς να την επιβάλλεις διατάσσοντας», είπε ο κ. Σκυλακάκης, ουσιαστικά αναιρώντας την ουσία της λέξης «κυβέρνηση». «Περιμένουμε σε διάφορους τομείς πολλές δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις, οι επιχειρήσεις ήδη αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού», συνέχισε, οπότε «ειδικά στα πιο εξειδικευμένα στελέχη θα υπάρχει αυξημένη πίεση», χωρίς να διευκρινίσει αν συνδέονται «εξειδικευμένα στελέχη» και κατώτατες αποδοχές.

Αντίθετα με την ελευθερία κινήσεων στους επιχειρηματίες, ο κ. Σκυλακάκης ήταν πολύ φειδωλός όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τους συντελεστές φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους. «Το τι χώρο θα έχουμε θα το ξέρουμε όταν οριστικοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι. Για το 2021 και το 2022 υπάρχει η ρήτρα γενικής διαφυγής, δηλαδή δημοσιονομική ελευθερία αρκεί να μην λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα. Από το 2023 και μετά θα αρχίσει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Πόσος θα είναι, θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η οικονομία φέτος, πόσα χρήματα θα αρχίσει να παράγει. Καλώς ή κακώς, εκεί θα κριθούν … στο βαθμό που θα υπάρχει χώρος, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η μείωση φόρων για όσο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού γίνεται».

Ακόμη πιο σοκαριστική ήταν η παραδοχή ότι για την φοροδιαφυγή των μεγάλων θα την πληρώσει ως συνήθως «ο τελευταίος τροχός της αμάξης». Γιατί ο κ. Σκυλακάκης με έναν παράδοξο τρόπο συνέδεσε την φοροδιαφυγή όχι με την προσπάθεια μεθοδικής πάταξής της, αλλά με την δημιουργία περίπλοκου μηχανισμού για την απόδοση προνοιακών δικαιωμάτων! «Υπάρχουν κοινωνικά επιδόματα που λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας. Το βασικό είναι το επίδομα ανεργίας. Αυτά πρέπει να προσαρμόζονται στο κόστος ζωής. Αν αυξάνεται το κόστος ζωής, πρέπει να αυξήσουμε και τα όρια των εισοδημάτων. Από εκεί και πέρα, αν μπορέσουν οι άνθρωποι να έχουν πολύ καλύτερα εισοδήματα, θα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο αυτούς που παραμένουν “σε ανάγκη”, παρά αυτούς που έχουν ήδη έναν καλό μισθό», είπε αρχικά, πρακτικά δηλώνοντας ότι όταν η οικονομία ευημερεί θα αυξάνονται τα επιδόματα, αλλά σε περιόδους κρίσης αντί να αυξάνονται τα προνοιακά κονδύλια θα αυξάνονται οι δικαιούχοι.

Και η αιτιολόγηση για την νεοφιλελεύθερη αυτή προσέγγιση, είναι κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι «σε μία χώρα με μεγάλη φοροδιαφυγή, κάποιος που φοροδιαφεύγει μετά μπορεί να έρθει να διεκδικήσει και επίδομα. Έχει νόημα να ψάχνουμε με πολλή προσοχή, να βοηθάμε όσους είναι σε δυσκολία πραγματικά. Γιατί πολλές φορές αυτά τα δίκτυα προστασίας δεν κοιτάνε την πραγματική ζωή των ανθρώπων»…