Τράπεζες: Ακρίβεια και φόροι “τρώνε” τις καταθέσεις — Πληθωρισμός: “Σπιράλ” ακρίβειας, “φωτιά” σε καύσιμα, ενοίκια και βασικά είδη — Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ έως τις 13 Μαΐου

Πολίτες με μάσκα στο Σύνταγμα

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι το «απόθεμα» των που δημιουργήθηκε την διετία 2019-2021, με την εισροή των καταθέσεων των 37 δισ. ευρώ, χρησιμοποιείται φέτος για να πληρωθούν λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα καθώς και οι φορολογικές υποχρεώσεις.

Προβληματισμό προκαλεί στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα η σταθερά μειούμενη στάθμη της δεξαμενής των καταθέσεων, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Και ενώ την διετία 2019 – 2021 εισέρευσαν στα τραπεζικά γκισέ νέες καταθέσεις ύψους 37 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των κρατικών ενισχύσεων και των επιδομάτων για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας της Covid 19 αλλά και τον περιορισμό της κατανάλωσης που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα lock downs, η τάση με την έναρξη του 2022 παρουσιάζει δραματική αλλαγή.

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο NEWS 24/7 για τη μείωση που καταγράφουν οι καταθέσεις από την αρχή του έτους, τονίζουν ότι το φαινόμενο είναι απόλυτα δικαιολογημένο καθώς τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις ξοδεύουν από τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αφενός με την ακρίβεια που καλπάζει και αφετέρου με τις φορολογικές υποχρεώσεις, που διαδέχονται η μια μετά την άλλη.

Το «απόθεμα» που δημιουργήθηκε τη διετία 2019-2021, με την εισροή των καταθέσεων των 37 δις ευρώ, χρησιμοποιείται φέτος για να πληρωθούν λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα καθώς και οι φόροι και οι υποχρεώσεις που έχουν «ξεπαγώσει» με την άρση των μέτρων της πανδημίας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Τράπεζες: Ακρίβεια και φόροι

Μείωση καταθέσεων 3,4 δισ. στο τρίμηνο

Ενδεικτικά της εικόνας που καταγράφεται είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, οι πολίτες δαπάνησαν 3,4 δισ. από τις τραπεζικές καταθέσεις τους, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2015, τότε δηλαδή που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν λόγω των πολιτικών εξελίξεων μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και την ενεργοποίηση των κρατικών πακέτων στήριξης, οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 4 δις ευρώ. Ακολούθησαν τα πακέτα στήριξης της οικονομίας που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να δημιουργηθεί το απόθεμα των 37 δις, επιπλέον καταθέσεων, στο τέλος του 2021.

Το 2022 όμως αρχίζουν τα ζόρια και το απόθεμα μειώθηκε κατά περίπου 3,4 δις ευρώ!

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά «σήκωσαν» από τις καταθέσεις του 3,113 δις ευρώ (από 44,834 στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 οι καταθέσεις τους μειωθήκαν σε 41,721 δις ευρώ στο τέλος του περασμένου Μαρτίου) ενώ οι επιχειρήσεις «τράβηξαν» 255 εκατ ευρω (από 135,141 δις ευρώ οι καταθέσεις τους μειώθηκαν σε 134,885 δις ευρώ).

Επανέρχεται η ισορροπία

Παρά τη μαζική φυγή των καταθέσεων στις αρχές του χρόνου, τον περασμένο Μάρτιο καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ γεγονός που σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους οφείλεται κυρίως στο σπάσιμο των αποταμιευτικών προϊόντων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών οφείλεται στα εξής:

  • Στα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εκροές κεφαλαίων από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ρευστοποιήθηκαν τα δύο τρίτα των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί σε αμοιβαία κεφάλαια τον Ιανουάριο. Οι ρευστοποιήσεις των μεριδίων πιστώθηκαν σε καταθετικούς λογαριασμούς.
  • Υπήρξαν ρευστοποιήσεις κι από άλλα επενδυτικά προϊόντα λόγω της αβεβαιότητας που επέφερε ο πόλεμος.

Σύμφωνα με κάποιους άλλους αναλυτές η οριακή καθαρή αύξηση των 200 εκατ. ευρώ ήταν αποτέλεσμα και της συγκράτησης της κατανάλωσης λόγω ακρίβειας και πληρωμής υψηλών λογαριασμών ενέργειας.

Όσον αφορά τον περασμένο Απρίλιο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα κλείσει κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου. Από τους επόμενους μήνες αναμένονται ακόμα μικρότεροι ρυθμοί αποταμίευσης και πιθανότατα να συνδυαστούν με καθαρές εκροές, λόγω των ανατιμήσεων και των πληρωμών φόρων.

Το ημερολόγιο των φορολογικών υποχρεώσεων

Συγκεκριμένα το ημερολόγιο πληρωμών διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΕΝΦΙΑ. Για πρώτη φορά φέτος ξεκινούν από το Μάιο οι πληρωμές για την σταδιακή εξόφληση του φετινού λογαριασμού του που αθροιστικά ανέρχεται στα 2,3 δισεκ, ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι το τέλος Μάη όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα λάβουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού, Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση οι δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή αυξήθηκαν σε 96 από 60 κι έτσι δίνεται μια περαιτέρω ανάσα. Να σημειωθεί ότι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να επιστρέψουν ένα ποσό που αθροιστικά φτάνει τα 3 δισεκ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι υποβολές δηλώσεων και βέβαια οι εκκαθαρίσεις, που μπορούν να πληρωθούν σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023.

Κώστας Παπαγρηγόρης

 

Έρχεται νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό – “Σπιράλ” ακρίβειας, “φωτιά” σε καύσιμα, ενοίκια και βασικά είδηΠολίτες στην Αθήνα

Με το πετρέλαιο να “γράφει” νέα ρεκόρ, αλλά και με τα ενοίκια, όπως και τα τρόφιμα να “τραβούν” την ανηφόρα, η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, που πλέον δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Στις 10 Μαΐου ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για το μήνα Απρίλιο, όπου οι προβλέψεις παραπέμπουν σε διψήφιο νούμερο μετά από 28 χρόνια, οπόταν ο “δείκτης” είχε γράψει νούμερο 10,20%, (Απρίλιος του 1994).

Και αυτόν, βέβαια, τον μήνα αναμένεται να “δώσουν καύσιμα” στο ράλι της ακρίβειας, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, ενοικίων, αλλά και σε βασικά προϊόντα.

Τα “δείγματα”

Σύμφωνα, δε, με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Ελλάδα έγραψε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, ευρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθυσμό άνω του 10%. Συγκεκριμένα η Εσθονία ήταν στο+19%, η Λιθουανία στο +16,6%, η Λετονία στο + 13,2%, η Ολλανδία στο +11,2% και η Σλοβακία στο +10,9%.

Οι πιέσεις άλλωστε σε μια σειρά από είδη, είναι ήδη αποτυπωμένες στο δείκτη του αποκαλούμενου “εισαγόμενου πληθωρισμού”, που καταγράφει τις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, συχνά βασικών για την εγχώρια παραγωγή. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών τον περασμένο Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 27,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκαν: στην στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο 61,8%, οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης 61,1%, βασικά μέταλλα 28,9%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές 14,3%, χαρτοποιία 10,8%, βιομηχανία ξύλου 10,4%, χημικές ουσίες 9,6% και βιομηχανία τροφίμων 6,2%. Από μήνα σε μήνα (Ιανουάριος 2022- Φεβρουάριος 2022), οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν: προϊόντα διύλισης 10,6%, έπιπλα 4,3%, στην άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου 3,1% και στη χαρτοποιία 2,8%.

Δείκτης παραγωγού

Παράλληλα, έντονη πίεση στις τιμές λιανική αναμένεται να ασκηθεί από το κύμα ακρίβειας στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Έτσι άνοδο της τάξης του 46,2%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Καύσιμα

Επιπλέον, η εκτίναξη των τιμών στην αντλία δεν έχει τέλος τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο στον πληθωρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι το brent κινείται σε τιμές στα 113 δολ./βαρέλι έχοντας σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 5,52% και σε επίπεδο μήνα 12,99%. Σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι ανεβασμένη κατά 65,57%. Βέβαια, αναλυτές ενώ αποκλείουν, ότι σε ορίζοντα 12 μηνών τιμές στα 124- 125 δολάρια.

Στέγαση

Τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνει και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη στέγαση, με ετήσια αύξηση της τάξης του 30%, έναντι μόλις 0,1% το 2021. Με βάση, μάλιστα, παράγοντες της αγοράς, η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, οφείλεται κυρίως στην συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Μάλιστα, όπως τονίζεται π.χ., όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία τετραετίας, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%- 15%. Ενώ το 2021, η αύξηση των ενοικίων κυμάνθηκε από 3% έως 7%.

Βασικά είδη

Την ίδια ώρα, νέες ανατιμήσεις της τάξης του 5-20%, ήδη δρομολογούνται, με βάση πηγές της αγοράς, για τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Όπως αναφέρεται, αναμένονται αυξήσεις με διψήφιο ποσοστό σε προϊόντα όπως αλλαντικά και πίτες, ακόμη και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κινήσεις βέβαια αυτές πλήττουν τους περισσότερο οικονομικά ευάλωτους, καθώς στο δικό τους “καλάθι” τιμών τα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη “στάσθμιση”.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αύξηση πωλήσεων, εσχάτως, στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή αυτά που προσφέρονται από τα σούπερ μάρκετ με τη δική τους επωνυμία.

Πάντως, λόγω ακρίβειας, οι Έλληνες καταναλωτές προχωρούν σε περιορισμό των δαπανών του ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης με 7 στους 10 να προχωρούν σε επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων τους, ενώ 8 στους 10 κάνουν πιο προσεκτική διαχείριση των δαπανών τους.

Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα από τη μελέτη Consumer Outlook 2022 της Nielsen IQ, εστιάζουν πλέον, στα βασικά, που έχουν κυρίως να κάνουν με τη ζωή στο σπίτι (σε αυτά συγκαταλέγεται η ενέργεια σε όλες τις διαστάσεις), ενώ την τρίτη θέση κρατούν τα είδη μπακαλικής.

Αναπόφευκτα, η ένδυση, η διασκέδαση εκτός σπιτιού και η εστίαση είναι οι κατηγορίες που περνούν σε δεύτερη μοίρα. Συνολικά, δε, το 72% των Ελλήνων έχει επαναξιολογήσει τις προτεραιότητές του, ενώ προσοχή στη διαχείριση των εξόδων γίνεται από το 82% των καταναλωτών.

Σε επίπεδο στρατηγικών διαχείρισης, το 39% δηλώνει ότι αγοράζει τη φθηνότερη επιλογή από τα προϊόντα που θέλει, το 31% περιμένει να βρει τα προϊόντα που συνήθως αγοράζει σε προωθητική ενέργεια, ενώ το 30% αναφέρει ότι επιλέγει τις χαμηλότερες τιμές ανεξάρτητα από τη μάρκα.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ έως τις 13 Μαΐου

Συνολικά 67,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 57.750 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 9-13 Μαΐου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 17,5 εκατ. ευρώ σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές: (57.000 δικαιούχοι, 38,5 εκατ. ευρώ):

– 15 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

– 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 12.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

– καταβολή 1,5 εκατ. ευρώ σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

– 2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 4.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα