Το «unfair» του Κυρ. Μητσοτάκη — Στη Σκοτία ο Μητσοτάκης για συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο και μενού το… Τατόι

Λάθος τρόπο επέλεξε ο πρωθυπουργός να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του. Συμπληρώνονται σε έναν μήνα πέντε χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (29.5.2017) και ο γιος του διάλεξε σήμερα να μας θυμίσει μία από τις πιο ακραίες τοποθετήσεις του πατέρα του, όταν από το Λονδίνο είχε χαρακτηρίσει τον Φεβρουάριο του 1988 «unfair» το δημοψήφισμα του 1974, με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία και ο Κωνσταντίνος Γκλίξμπουργκ έγινε «τέως».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, μετά από αυτή τη δήλωση του τότε αρχηγού της Ν.Δ. «ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έλεγε περίπου δημοσία το βράδυ του Σαββάτου, ότι ο κ. Μητσοτάκης “είναι πεθαμένος”» (εφ. «Τα Νέα», 8.2.1988). Βέβαια η πρόβλεψη του Κων. Καραμανλή δεν αποδείχτηκε ορθή. Δύο χρόνια αργότερα ο Μητσοτάκης ορκιζόταν πρωθυπουργός και ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να απογυμνώσει με μια νυχτερινή επιχείρηση το Τατόι από τα πολύτιμα κινητά σκεύη που παραδόθηκαν στον Γκλίξμπουργκ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναθέτει τώρα στον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας την «αξιοποίηση» του Τατοΐου, με βάση το μοντέλο ενός βασιλικού κτιρίου στη Σκοτία που διαχειρίζεται με το δικό του «Ιδρυμα» ο επί δεκαετίες διάδοχος του αγγλικού θρόνου.

Αλλά ο Κάρολος τη μόνη σχέση που έχει με τη χώρα μας είναι η συγγένειά του με τον Γκλίξμπουργκ, η οποία βέβαια αναπαράγεται και με «κουμπαριλίκια» των κατιόντων συγγενών. Και μπορεί ο ίδιος να διαχειρίζεται το κτίριο της Σκοτίας, στο οποίο μάλιστα φιλοξενεί σήμερα τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά η οικογένειά του εξακολουθεί να κατέχει τον θρόνο της Αγγλίας, ενώ οι Γκλίξμπουργκ έχουν αποβληθεί από τον θρόνο και η βασιλεία έχει οριστικά καταργηθεί στη χώρα μας.

Με την ανάθεση ιδιαίτερου ρόλου για το Τατόι στον Κάρολο ο πρωθυπουργός έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής πολιτείας το 1994, αλλά και με την κήρυξή του ως διατηρητέου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το γεγονός ότι εξ αρχής ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε κατά νου να τιμήσει το «unfair» του πατέρα του πιστοποιείται από το ότι είχε περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του τον Ιούλιο του 2019 την «αξιοποίηση της βασιλικής περιουσίας». Τώρα βλέπουμε τι ακριβώς εννοούσε.

 

Στη Σκοτία ο Μητσοτάκης για συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο και μενού το… Τατόι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στη Σκοτία, προκειμένου να συναντηθεί με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο.

Η συνάντηση πρόκειται να γίνει έπειτα από πρόσκληση του πρίγκιπα Καρόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η «αξιοποίηση» των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, τα οποία πάντως αποτελούν πλέον περιουσία του ελληνικού λαού.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Κ. Μητσοτάκης είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τη Σοφία (μητέρα του βασιλιά της Ισπανίας) να επισκεφθούν μαζί το Τατόι, υποσχόμενος ότι με τα έργα που γίνονται εκεί θα αναδειχθεί ο χώρος. Τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μιλήσει ξεκάθαρα για «προσβολή» του πρωθυπουργού «απέναντι στον ελληνικό λαό», τονίζοντας ότι «το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού, που πλήρωσε γι’ αυτό τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία – ως γνωστόν – είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας».