Το plan B της θεσμικής εκτροπής

Αποτέλεσμα εικόνας για foto Προανακριτική

Η επιστολή του αντιεισαγγελέα Μπρακουμάτσου στην Προανακριτική και η επακόλουθη προσέλευση «Σαράφη» και «Κελέση» στην ΓΑΔΑ προκειμένου να εξεταστούν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά εκθέτει βαριά την κυβέρνηση. Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί «κρυπτόμενων κουκουλοφόρων», αποδεικνύει ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ άγγιξαν τα όρια της θεσμικής εκτροπής με στόχο όχι να εξετάσουν αλλά να εκφοβίσουν τους μάρτυρες, και εντείνει τα ερωτήματα για την πολιτική ανοχή Μητσοτάκη απέναντι στον άξονα Σαμαρά – Γεωργιάδη που πρωτοστάτησε στην επιχείρηση τρομοκράτησης δικαστών και μαρτύρων και στο σχέδιο «βγάλτε τις κουκούλες».

Το plan B της θεσμικής εκτροπής

Η πολιτική ήττα της ΝΔ όμως δεν κλείνει και την πολιτική θύελλα καθώς οι πιέσεις προς την Δικαιοσύνη αλλά και προς το Μαξίμου δείχνουν, μέχρι στιγμής, ανεξέλεγκτες. Και η προγραμματισμένη για αύριο, Δευτέρα, εξέταση των «Σαράφη» και «Κελέση» από την Προανακριτική, φαίνεται πως θα αποτελέσει την επόμενη πράξη στον τοξικό πόλεμο που άνοιξε η εφαρμογή του «δόγματος Σαμαρά».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι θεωρούν πως κερδήθηκε μια πρώτη και σημαντική μάχη, είναι πεπεισμένοι ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει συνέχεια με δύο αλληλένδετους στόχους. Ο πρώτος είναι να εμφανιστούν ως αναξιόπιστοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο δεύτερος – ο οποίος υπήρχε εξ αρχής στην πτέρυγα Σαμαρά – είναι να μπει στο κάδρο της δήθεν «σκευωρίας» ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς το πρώτο σκέλος η έκβαση που θα έχουν οι καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων αύριο , θα είναι ενδεικτική για την συνέχεια. Ήδη όμως, από την πλευρά της πλειοψηφίας διαμηνύεται πως το κεντρικό ζητούμενο δεν θα είναι το τι γνωρίζουν, ή δεν γνωρίζουν, οι μάρτυρες είτε για την δήθεν «σκευωρία» είτε για την ουσία του σκανδάλου Novartis, αλλά το εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς προστασίας.

Αποκαλυπτικός επ’ αυτού ήταν χθες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος χαρακτήρισε «λυδία λίθο» την αξιοπιστία των μαρτύρων και το «εάν και κατά πόσο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είχαν εμπλοκή στην υπόθεση Novartis. «Νομίζω ότι με τις ερωτήσεις που θα τεθούν και τις απαντήσεις που θα δοθούν, θα μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πού κινούνται ή πού έχουν κινηθεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα» είπε ο κ. Τσιάρας, προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά και την κατεύθυνση που θα επιχειρήσει να δώσει η πλειοψηφία στην εξέταση των «Σαράφη» και «Κελέση».

Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει και το έτερο ερώτημα που έχει απευθύνει η Προανακριτική στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο για το αν οι «Σαράφης» και «Κελέση» ορθώς έγιναν προστατευόμενοι μάρτυρες και εάν πρέπει να παραμείνουν στο καθεστώς προστασίας – ένα ερώτημα, το οποίο κατά τις πληροφορίες επίσης θα λάβει επίσημη απάντηση αύριο.

Τελική επιδίωξη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι να εμφανίσουν τους μάρτυρες αναξιόπιστους και την εισαγγελία Διαφθοράς υπόλογη γιατί τους έθεσε σε καθεστώς προστασίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί – με νομότυπο κέλυφος – το αφήγημα της «ευρείας σκευωρίας» έως και… επιχείρησης κατάλυσης της Δημοκρατίας, όπως διακήρυξε ήδη ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Και εδώ, άλλωστε, ήταν επίσης αποκαλυπτικός ο Κώστας Τσιάρας λέγοντας: «Όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί προστατευόμενος μάρτυρας να είναι εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Και αν αυτό δεν έχει τηρηθεί, τότε το πρόβλημα τεράστιο και βεβαίως δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα από αυτό που ονομάζεται αναζήτηση ευθυνών για πολιτική παρέμβαση».

Στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι είναι προφανές πως η πολιτική παρέμβαση που υπονοεί ο υπουργός Δικαιοσύνης «δείχνει» ευθέως προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Και θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς και οι σκληρές ομάδες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «θα δώσουν τα ρέστα τους για να οδηγήσουν τον Τσίπρα στο εδώλιο». Την κεντρική πολιτική απάντηση σ’ αυτό το σχέδιο την έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο: «Αν έχετε τα κότσια», είπε, «πηγαίνετε εμένα στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο νοών νοείτω.

Μια ακόμη απάντηση, για το τι κρύβεται πίσω από το κυβερνητικό αντιθεσμικό κρεσέντο, μπορεί να την δίνουν όπως λένε τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες που θέλουν την εισαγγελία Διαφθοράς να ολοκληρώνει εντός των ημερών το σκέλος της έρευνας για την Novartis που αφορά τον Αδωνι Γεωργιάδη.

 

Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*