Το casus belli της Τουρκίας έθεσε στον ΟΗΕ ο Μητσοτάκης * Γεννηματά: Εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ για να κάνω κόμμα

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ 

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, που από το 1995 θεωρεί casus belli την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και διαμήνυσε ότι βάση για λύση στα ελληνοτουρκικά είναι μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τη διαχρονική παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία με το casus belli κατήγγειλε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ταυτόχρονα στην Άγκυρα ότι το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών μπορεί να λυθεί μόνο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και φέρνοντας ως παράδειγμα τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για την ΑΟΖ και την απόφαση Ελλάδας και Αλβανίας να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

“Ζούμε συνεχώς με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις. Ξεκαθάρισε επίσης εκ νέου ότι δεν γίνεται αποδεκτή καμία συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο και τάχθηκε υπέρ της αμυντικής ένωσης της Ευρώπης, με τις χώρες που συμφωνούν να προχωρούν και πιο γρήγορα από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, που δεν έχουν ως προτεραιότητα την κοινή Άμυνα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι από την τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Ανατολική Μεσόγειος έχει δει δυστυχώς περισσότερες ημέρες αστάθειας παρά ηρεμίας. Σημείωσε ότι πράγματι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα είναι αφοσιωμένη στους κανόνες και τις αξίες του Διεθνούς Δικαίου και παραμένει της άποψης ότι όλα τα θέματα πρέπει να λύνονται ειρηνικά πάντα με βάση το χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας.

“Από το 1995 αντιμετωπίζουμε την παράνομη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία”

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία επίσημη και παράνομη απειλή χρήσης βίας από την από την Τουρκία, που είναι γνωστή ως casus belli. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μία χώρα με πολλά νησιά και μία τεράστια ακτογραμμή πάνω από 14.000 km, είναι αφοσιωμένη στο Δίκαιο της Θάλασσας όπως αποτυπώνεται στη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ. Υπενθύμισε ότι πρόσφατα η χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, υπέγραψε συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

“Αυτή νομίζω είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι διαφωνίες, όσο περίπλοκες και όσο παλιές και εάν είναι, μπορούν να λυθούν, αρκεί να συμφωνήσουμε σε ένα βιβλίο κανόνων και το μόνο βιβλίο κανόνων που διαθέτουμε είναι αυτό του Δικαίου της Θάλασσας”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πάντα υποστηρίζει την ανάγκη για ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβη πέρυσι ήταν ότι η Άγκυρα ανέβασε την ένταση απρόκλητα, με κίνδυνο να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ δύο Συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή και έτσι η σχέση της με την Ευρώπη γίνεται πιο περίπλοκη και πρόσθεσε:

“Θα είμαι ξεκάθαρος. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας σε θάλασσα, αέρα και ξηρά. Την ίδια στιγμή δεν θα σταματήσω να προσπαθώ να προσεγγίσω την Τουρκία”.

Να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό

Δήλωσε μάλιστα ότι έχει ένα όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο: “Αντί για μάχες για τους ενεργειακούς πόρους μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις και να συνεργαστούμε απέναντι σε κοινούς εχθρούς, όπως η κλιματική κρίση και η παράνομη μετανάστευση, όπου η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών” είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι “καταδικασμένες” από την ιστορία και τη γεωγραφία να συνυπάρξουν και είναι προς το κοινό τους συμφέρον να συνυπάρξουν με ειρηνικό τρόπο.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί αποφάσεις του ΟΗΕ και επιμένει στην αποστρατικοποίηση του νησιού, ενώ συνεχίζει να παραβιάζει τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα σε θάλασσα και αέρα και το διεθνές δίκαιο στα Βαρωσια.

Επανέλαβε ότι λύση στο Κυπριακό μπορεί να βρεθεί μόνο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα μία κρατική οντότητα, μία εθνότητα και μία υπηκοότητα και ξεκαθάρισε: “Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για δυο κράτη δεν είναι αποδεκτή”.

Ο κ. Μητσοτάκης κάρφωσε την Τουρκία και για την ανάμειξη της στη Λιβύη. Τόνισε ότι ο λαός της της Λιβύης θέλει το δικαίωμα να εκλέξει την κυβέρνηση του χωρίς ξένη παρέμβαση και πρόσθεσε: “Τους υποστηρίζουμε και υποστηρίζουμε το αίτημά τους για απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου”.

“Ας κάνουμε ένα τολμηρό βήμα στα Δυτικά Βαλκάνια”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003 που δρομολόγησε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία όπως είπε ενδυνάμωσε προσπάθειες εκδημοκρατικοποίησης, αλλά πρόσθεσε: “Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει και κούραση και απογοήτευση. 18 χρόνια είναι πολύς καιρός”.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων και διαμήνυσε: “Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη Σύνοδο και να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είναι ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της”.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που συζητούν την ένταξη τους στην ΕΕ είναι βεβαίως η Σερβία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα καταρχάς με τους πρόθυμους

Ο κ.Μητσοτάκης τέλος δήλωσε ότι πιστεύει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και υποστήριξε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, χωρίς να βλάψει τις διατλαντικές της σχέσεις. “Ίσα-ίσα μία αμυντική ένωση της Ευρώπης θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ και θα βοηθήσει τις Ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι εάν η Ευρώπη θέλει να γίνει όχι απλά οικονομική, αλλά γεωπολιτική δύναμη, αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει στα σοβαρά ή χώρες που είναι πιο πρόθυμες να προχωρήσουν μπορούν να το κάνουν με πιο γρήγορο ρυθμό.

Σημείωσε μάλιστα ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο την αναγκάζουν να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με μεγαλύτερη θέρμη, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου ΝΑΤΟ και ΟΗΕ δεν μπορούν να είναι παρόντες, αλλά η Ευρώπη θα μπορεί και θα πρέπει να είναι, δείχνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τη στόχευση για μία ευρωπαϊκή άμυνα και κατά της Τουρκίας.

Βίκυ Σαμαρά

 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Γεννηματά: Εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ για να κάνω κόμμαΦώφη Γεννηματά

Πυρά από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στους ανυποψηφίους της

Να ανεβάσει τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, με πυρά σε βάρων των ανθυποψηφίων της, επέλεξε εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία της, η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε εκδήλωση σε πολυχώρο στη Συγγρού, όπου παραβρέθηκαν έδωσαν το παρών περί τα 500 άτομα και στελέχη, ανάμεσά τους και οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Καμίνης και Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε μια αναδρομή στη θητεία της, ενώ άφησε αιχμές κατά των συνυποψηφίων της.
Πυρά σε Λοβέρδο – Ανδρουλάκη χωρίς να τους κατονομάσει
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στους ανθυποψηφίους της, Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς, ωστόσο, να τους κατονομάσει.

Οπως είπε, «κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούν ατζέντα μακριά από τις αξίες και την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας μέχρι και σε ακροδεξιές αντιλήψεις που ακούγονται τελευταία», για να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται φυσικά να δοξαστεί κανένας κρυπτόμενος».

Με την παραπάνω φράση η κυρία Γεννηματά στρέφεται κατά του πρώην υπουργού και νυν υποψήφιου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος παρουσιάζοντας πρόσφατα την πολιτική του Διακήρυξη αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό, παρουσιάζοντας ένα άλλο πλαίσιο – πιο αυστηρό. Υποστήριξε, πως πρέπει να αλλάξει η ατζέντα του κόμματος. Άσκησε κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για τη στάση που τηρεί στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε θέση, γιατί δεν υπάρχει πυξίδα». Υποστήριξε, μάλιστα, για τους μετανάστες ότι «θα κρατάμε εδώ όσους αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το εθνικό μας συμφέρον», προσθέτοντας ότι υπάρχουν νησιά που έχουν σχολεία με πέντε παιδιά, τα τέσσερα εκ των οποίων είναι ξένα, παιδιά μεταναστών. «Να είναι και τέσσερα και 14, αν χρειάζεται, αλλά όχι να μην υπάρχει Έλληνας και Ελληνόπουλο εκεί, αυτό θέτει και θέμα που σχετίζεται με την εξωτερική μας πολιτική και την άμυνα μακροπρόθεσμα και πρέπει να το δούμε», είπε.

Κατηγορηματική για την αυτονομία

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι η αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί σταθερή και στρατηγική επιλογή ενω απάντησε με αιχμές σε όσους επικαλούνται το ΠΑΣΟΚ όταν δεν το στήριξαν στη μεγάλη δοκιμασία του από το 2012 και μετά. «Εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ να κάνω κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει κι είναι η ψυχή του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά θύμισε πως όταν ανέλαβε το κόμμα ήταν στα όρια εισόδου στη Βουλή και, όπως είπε, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που «συγκυβερνούσε με τον ακροδεξιό Καμμένο», κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανήμπορος να εκφράσει τόσο την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος, όσο και τη δημοκρατική παράταξη», είπε μεταξύ άλλων. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ακόμη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει φτώχεια προτάσεων και καταφεύγει να οικειοποιηθεί σύμβολα και συνθήματα του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.

Εγγυήτρια της αυτονομίας

Η Φώφη Γεννηματά είπε ακόμη πως εγγυάται την αυτονομία της παράταξης. «Εγώ τη μεγάλωσα και θα τη μεγαλώσω κι άλλο με ακόμη μεγαλύτερη ανανέωση, αλλά και διεύρυνση με άλλες δυνάμεις, οι οποίες απομακρύνονται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Οπως είπε, η διεύρυνση των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ θα προέλθει «από όσους καταλαβαίνουν ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί, αλλά και από όσους συνειδητοποιούν ότι ο Μητσοτάκης είναι σκληρή δεξιά. Αυτοί που τον στήριξαν για να φύγει ο Τσίπρας, βλέπουν ότι δεν έχει το υπόβαθρο του κεντρώου που καλλιεργούσε», είπε.

Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχει αποτύχει δύο φορές να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως άνοιξε το δρόμο για τη ΝΔ συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ.