Τα ψέματα που έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό αποκαλύπτει μελέτη για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.
Μελέτη -βόμβα από τον Τσιόδρα δείχνει 87% αυξημένη θνησιμότητα σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ και εκθέτει τον Μητσοτάκη
Τα ψέματα που έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό αποκαλύπτει μελέτη για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του ίδιου και του Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 700. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε πει από το βήμα της Βουλής πριν 13 μέρες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ.
Ο Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter επισημαίνει ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. Ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο». Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
Τα ευρήματα
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.
«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».
Τσίπρας: Πρώτη φορά με Σολτς στους ευρωσοσιαλιστές
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο Όλαφ Σολτς θα βρίσκεται εκεί ως Γερμανός Καγκελάριος.
Και η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά κατά την οποία θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες και στο προπαρασκευαστικό Συμβούλιο του PES αξιοποιώντας την ευκαιρία που τού δίνεται να συνομιλεί με σοσιαλιστές ηγέτες για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη με αιχμή το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων. Από την άλλη και οι ευρωσοσιαλιστές δείχνουν πως επιμένουν στην παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος στις Συνόδους τους θέλοντας να ενισχύσουν το αριστερό προφίλ τους σε μία ΕΕ που κυριαρχούν οι συντηρητικές πολιτικές. Άλλωστε οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν συγκροτηθεί και με την συμμετοχή αριστερών κομμάτων ανεξαρτήτως τού ότι εσχάτως η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα εμφανίζει τριγμούς.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Συμβούλιο του PES ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο πάνελ “Δίκαιες Ευκαιρίες” για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Στο περιθώριο του Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Antonio Costa, τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Paolo Gentiloni, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, Enrico Letta, την επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Ιratxe Garcia Perez και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.