Το Φούλτον του Μπάιντεν… Γιώργος Καπόπουλος

Το Φούλτον του Μπάιντεν

Το φθινόπωρο του 1946 στην πόλη Φούλτον της Φλόριντα ο Τσόρτσιλ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, μίλησε για ένα σιδηρούν παραπέτασμα που έχει χωρίσει την Ευρώπη στα δύο, μια φράση που θεωρείται ότι σηματοδότησε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου της Δύσης με τη Σοβιετική Ενωση.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά ο Μπάιντεν αποκαλεί τον Πούτιν φονιά και προαναγγέλλει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για τη στήριξη του Τραμπ από το Κρεμλίνο στην προεκλογική εκστρατεία του 2020.

Η σκληρή ρητορική Μπάιντεν ήταν αναμενόμενη, καθώς βρίσκεται σε ευθεία συνέχεια με την πολιτική που διαμόρφωσε απέναντι στο Κρεμλίνο το 2013-14 η κυβέρνηση Ομπάμα.

Σταθεροποίηση της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ευρώπη με επίκεντρο την επιρροή στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, με πραγματικό στόχο την περιφρούρηση της διατλαντικής σχέσης αλλά και την οριοθέτηση της δυναμικής ευρασιατικής σύγκλισης που δημιουργεί εκ των πραγμάτων η στενή διμερής σχέση Μόσχας-Βερολίνου.

Ταυτόχρονα ρεαλπολιτίκ οριοθετημένης συνεργασίας με τη Ρωσία στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς των πυρηνικών όπλων αλλά και στην αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοδυτική Ασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις πρώτες διεθνείς πρωτοβουλίες του Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του πριν από δύο μήνες ήταν η παράταση ισχύος για μια πενταετία της Συμφωνίας για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων START με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα διαπιστώνεται λειτουργική συνεργασία Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου στην αναζήτηση σταθεροποίησης στη Συρία και στο Αφγανιστάν αλλά και στην αναζήτηση φόρμουλας που θα επιτρέψει την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις νέες κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλει ο Μπάιντεν την επόμενη βδομάδα στη Ρωσία για τη στήριξη του Τραμπ, οι οποίες θα προστεθούν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2014 για την προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και πιο πρόσφατα για τη φυλάκιση του Ναβάλνι.

Θα έχουν οι νέες κυρώσεις αντιστοιχία με τη σκληρή ρητορική Μπάιντεν;

Θα θέτουν το εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετώπισαν οι ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες συναλλάσσονταν με το Ιράν, δηλαδή να διαλέξουν από ποια αγορά θα αποκλειστούν;

Η ανάκληση του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσινγκτον δείχνει ότι το Κρεμλίνο όχι μόνο δεν φοβάται την κλιμάκωση, αλλά αντίθετα φαίνεται να εκτιμά ότι η ψυχροπολεμική υποτροπή που επέλεξε ο Μπάιντεν είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δηλαδή να επιταχύνει την εξέλιξη που προσπαθεί να καθυστερήσει και πολύ περισσότερο να ματαιώσει.

Τότε το 1946-47 οι ΗΠΑ πέτυχαν με εργαλείο το Σχέδιο Μάρσαλ τη συσπείρωση της Δυτικής Ευρώπης στην πολιτική ανάσχεσης της ΕΣΣΔ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας βρίσκονταν στην καρδιά της Γερμανίας.

Σήμερα χωρίς Σχέδιο Μάρσαλ, με απροσδιόριστο το κόστος της ανάκαμψης από την πανδημία και χωρίς να υπάρχει ούτε αντίπαλο μπλοκ ούτε ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να οριοθετήσουν την κανονικότητα των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Μόσχα.

Προφανώς στην Ουάσινγκτον επενδύουν στους ενδοευρωπαϊκούς ανταγωνισμούς που καθιστούν τη Διατλαντική Σχέση όχι ασπίδα κάλυψης από μια ανύπαρκτη ρωσική απειλή, αλλά πεδίο διαμόρφωσης ισορροπιών που σήμερα δεν μπορούν να αναζητηθούν στην περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Γιώργος Καπόπουλος - Στη σκιά της Μαρίν Λεπέν | Blog posts, Blog, Post