Το «φλερτ» της κυβέρνησης με το κέντρο και το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο — Δένδιας: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας

Να μην… θυσιάσει το κέντρο -στην  προσπάθεια να ικανοποιήσει ένα πιο δεξιό κοινό – θέλει η κυβέρνηση, που καλείται να πετύχει μια δύσκολη πολιτική ισορροπία. Μια σειρά κινήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως «γαλάζιος» στόχος παραμένει η διατήρηση μιας ισχυρής παρουσίας στον κεντρώο χώρο, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για το λεγόμενο  αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Δεν… θέλουν συνωστισμό στη δεξιά πολυκατοικία

Δεδομένο είναι πως στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν καινούργιους ενοίκους στη δεξιά πολυκατοικία και με μια σειρά κινήσεων επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κομματικής βάσης. Ωστόσο στόχος είναι στην προσπάθεια αυτή να μην υπάρξουν απώλειες από το κεντρώο χώρο και αυτό δείχνουν μια σειρά κινήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα.

Ένα ηχηρό μήνυμα εστάλη με τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος προκάλεσε με τις αναφορές του στον κομμουνισμό κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας. Δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως  απαράδεκτες απόψεις «που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ» και «παραπέμπουν σε εποχές διχασμού» δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.

Παράλληλα με μια σειρά παρεμβάσεων του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο τη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» και εστιάζει σε κινήσεις όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, το ψηφιακό κράτος αλλά και η μείωση της φορολογίας. Τα θέματα αυτά είχαν κυριαρχήσει στο προεκλογικό «αφήγημα» της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμάται πως η ατζέντα αυτή είχε συμβάλει στην προσέγγιση ενός ευρύτερου ακροατηρίου και στην εκλογική νίκη του 2019.

Την ίδια στιγμή οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στο γαλάζιο στρατόπεδο κυρίως όσον αφορά τα  ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα  με όλες τις έρευνες το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθαρό, ωστόσο σε επιμέρους ερωτήματα – από την οικονομία έως τη διαχείριση της πανδημίας – φαίνεται πως μειώνεται ο βαθμός ικανοποίησης.

Ξορκίζουν ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο»

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν θέλουν το «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο να δώσει σταδιακά τη θέση του σε ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο»  και γι αυτό με σειρά κινήσεων επιδιώκουν  να .. αναβιώσουν αναμνήσεις από το 2015. Στόχος είναι να συσπειρωθεί ένα κοινό που μπορεί να μην ψήφιζε  στο παρελθόν τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο την περίοδο 2015 – 2019 δεν ήταν ικανοποιημένο από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δύο πρόσφατες παρεμβάσεις του – στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και σε εκδήλωση του Ιδρύματος  Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή και μίλησε για τη νίκη που επετεύχθη «έναντι του λαϊκισμού». Παράλληλα περιγράφοντας το «στίγμα» της Νέας Δημοκρατίας είπε  ότι καταλαμβάνει πλέον ολόκληρο τον χώρο ανάμεσα στην δεξιά και στο προοδευτικό κέντρο

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς αναφορές και στην παλαιότερη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο . Μιλώντας στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση  πως «η πρώτη φρεγάτα μας θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025. Εκεί όπου κάποιοι συνοδοιπόροι σας άπλωναν κόκκινα χαλιά και προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για τους Σαλαμινομάχους. Όλα αυτά γιατί πρέπει να κρινόμαστε αλλά δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Γιατί μόνο έτσι τελικά συγκρινόμαστε».

Οι επόμενες πολιτικές «μάχες»

Στο … γήπεδο της οικονομίας θα δοθεί το επόμενο διάστημα η «μάχη» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Την Τετάρτη ξεκινά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει λόγο για «μια νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης». Πάντως τα μηνύματα από το μέτωπο της ακρίβειας έχουν σημάνει συναγερμό και μια σειρά κινήσεων που επρόκειτο να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους – με στόχο  πρόσθετες φοροελαφρύνσεις – προς το παρόν «παγώνουν».

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία όλο το βάρος θα δοθεί στην τιθάσευση των τιμών και ανάλογα με την επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί αν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός  χώρος για νέες παροχές. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «μέρισμα ανάπτυξης» και κοιτά προς τη μεσαία τάξη, με στόχο να διατηρήσει τους πολιτικούς «δεσμούς».

 

Δένδιας: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, ενόψει της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον για την υπογραφή του δεύτερου τροποποιητικού πρωτόκολλου της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη “στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια”, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να υπογράψει το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα μετατρέπεται και μεταφέρεται. Όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, οι ΗΠΑ επενδύουν πλέον στην προσωρινή παρουσία στο έδαφος άλλων κρατών, όχι σε μόνιμες βάσεις, ενώ παράλληλα αποστασιοποιούνται από την Ευρώπη, και ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να διατηρηθεί η Αμερικανική παρουσία στο έδαφός τους.

“Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στην τάση αυτή”, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ προσθέτει πως “η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης“.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ακόμη ότι αυτό που κάνει σημαντική την ανανέωση της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας έχει αλλάξει άρδην, με την Τουρκία να προκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η διαπραγμάτευση με τους Αμερικάνους ήταν δύσκολη, αλλά “στο τέλος, επετεύχθη ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι αμοιβαίως επωφελές για τις δύο πλευρές”.

Αναφέρει πως υπήρξαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, οι οποίες δεν εξετάζονται σε αυτή την φάση, όμως “η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον”.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής αφορά τέσσερις νέες στρατιωτικές τοποθεσίες.

“Η επιλογή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στην χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή”, σημειώνει.

Αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσθέτει πως η Αλεξανδρούπολη, με την δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την ΕΕ”.

Επίσης, επισημαίνει η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με την δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά. “Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία”, τονίζει.

Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του ελληνικού Πολεμικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει, οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις. “Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η Αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες”.

Τονίζει δε πως “η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας, και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν τα κονδύλια από το Κογκρέσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων” και υπενθυμίζει πως η αρχική συμφωνία του 1990, είχε οκταετή διάρκεια και από τότε ανανεωνόταν ετησίως από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα “συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ”, ο κ, Δένδιας σημειώνει πως “αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου”.

Σημειώνει πως το Κογκρέσο βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση και υπενθυμίζει το East Med Act του 2019 και το σχέδιο νόμου για την αμυντική συνεργασία, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα των F-35, ενώ έχει ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στην Τουρκία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εισαγωγή τροπολογίας περί ανάθεσης στο State Department σύνταξης έκθεσης για τους “Γκρίζους Λύκους”, πρόταση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

“Είναι, όμως γεγονός ότι υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με μία ψυχροπολεμική προσέγγιση, ως αντίβαρο στην Ρωσία, όπως για παράδειγμα στην Συρία και στην Λιβύη”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

“Έχουν ως βάση την εικόνα μιας κοσμικής και δυτικόστροφης χώρας, όπως ήταν πριν δύο δεκαετίες, χωρίς να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει”.

Αναφερόμενος στο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ο κ. Δένδιας αναφέρει: “Όσο η Τουρκία απειλεί την χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα“.

Τονίζει όμως ότι “ακόμα και υπό αυτές τις περιστάσεις υπάρχει ανάγκη ενός διαύλου επικοινωνίας, αν μη τι άλλο, για να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις”.

Σημειώνει πως η πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία, όπως η συμφωνία με τα Εμιράτα, καθώς και η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της περιοχής “αποτελούν ασπίδα εναντίον μιας εν δυνάμει εξωτερικής απειλής, είναι, όμως, καθαρά αμυντικές κινήσεις και δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε”.

“Η Ελλάδα, όπως απέδειξε με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και την πολιτική συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία, επιθυμεί την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλους, έχοντας ως γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο”, υπογραμμίζει και προσθέτει πως παράλληλα κινείται προκειμένου να θωρακίσει την επικράτεια της.

“Το δίκτυο που έχουμε αναπτύξει, στο οποίο αναμένουμε να προστεθεί σύντομα και η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, αποτελεί ένα ψηφιδωτό το οποίο χτίζουμε εδώ και μία διετία”.

“Η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα και όχι θεατής, στις διεθνείς εξελίξεις”, σημειώνει. “Η Ελλάδα πέτυχε στην εξωτερική πολιτική επί κυβέρνησης Μητσοτάκη περισσότερα από όσα είχαν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες”.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναζωπύρωση στον ακροδεξιό χώρο, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει πως “τη Νέα Δημοκρατία τη χωρίζει πολιτική, ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με τη Χρυσή Αυγή”.

“Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά ως υπουργός αντιπαρατεθήκαμε ευθέως με το νεοναζιστικό μόρφωμα, με τη γνωστή εξέλιξη που ακολούθησε από πλευράς Δικαιοσύνης”, σημειώνει.

Αναφέρει ότι όντως παρατηρείται αναζωπύρωση της έκνομης δραστηριότητας στον ακροδεξιό χώρο από μιμητές ή παρακλάδια της Χρυσής Αυγής, “που προφανώς επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την ανασφάλεια που προκαλεί σε μερίδα του πληθυσμού η πανδημία και η ευρεία διάδοση θεωριών συνωμοσίας”.

“Πέρα από την αντίδραση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, η οποία έχει ήδη υπάρξει και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι γεγονός ότι πρόκειται για μία πρόκληση στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε συνολικά, ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως ελληνική κοινωνία”, αναφέρει και καταλήγει: “Τα Τάγματα Εφόδου δεν ήταν, δεν είναι και δε θα γίνουν ανεκτά στον τόπο μας. Και αυτό ισχύει ανεξαρτήτως ονομασίας”.