Το τέλος της εποχής του «σκοταδισμού»! * Παναθηναϊκός: Γιαπλές-Χαραλαμπίδης-Σιούτης στο προπονητικό τιμ * Μουράτος: “Σε κάθε ομάδα, οι γηγενείς έχουν βασικό ρόλο”

Το τέλος της εποχής του «σκοταδισμού»!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας ρίχνει φως στις πλήρως αντιδημοκρατικές διαδικασίες που επί δεκαετίες χαρακτήριζαν τις εκλογές της ΕΟΚ κι εξηγεί πως οι αντίστοιχες της ΕΣΚΑΝΑ (δεν εκλέγει Δ.Σ. και κατά πάσα πιθανότητα πάει για διοίκηση πρωτοδικείου) έφεραν στην επιφάνεια τον «σκοταδισμό» μέσα στον οποίο «βασίλευε» ο Γιώργος Βασιλακοπουλος.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αρχαιρεσίες στην ομοσπονδία (θα προγραμματιστούν μέσα στο φθινόπωρο) καλά κρατεί και πλέον, πολλές είναι οι εκκρεμότητες που σιγά-σιγά ξεκαθαρίζουν. Το ευχάριστο είναι ότι όλα δείχνουν ότι το ελληνικό μπάσκετ βαδίζει ολοταχώς προς μία νέα, σαφώς πιο φωτεινή εποχή, στην διάρκεια της οποίας η νέα διοίκηση της ΕΟΚ μοιάζει δεδομένο ότι θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με το αντικείμενό της, δηλαδή με την ανάπτυξη του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι την τελευταία δεκαετία, μόνο οπισθοδρόμηση βιώνουμε είτε όσον αφορά το brand που λέγεται Εθνική Ελλάδας και την πορεία της, είτε όσον αφορά την αξιοποίηση του κεφαλαίου που ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο, πολλώ δε μάλλον στην κατιούσα πορεία που παρουσιάζει – από κάθε άποψη – το πρωτάθλημα της Basket League.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες το απόγευμα στην Βουλή ήταν ένα ακόμη βήμα προς την σωστή κατεύθυνση όχι μόνο γιατί δίνει το δικαίωμα σε αθλητές με τεράστια προσφορά στο μπάσκετ (Φασούλας) και σε άλλα σπορ (Κακλαμανάκης στην ιστιοπλοϊα, Γιαννόπουλος στο πόλο), να διεκδικήσουν την ψήφο των σωματείων, αλλά στην ουσία γιατί επαναφέρει τις δημοκρατικές διαδικασίες γύρω από το σκοτεινό εκλογικό πέπλο που κάλυπτε επί δεκαετίες ένα «καλοστημένο θίασο» με έναν και μοναδικό πρωταγωνιστή: τον επί 35 χρόνια «ισχυρό άνδρα» του μπάσκετ στην χώρα μας.

Στο συγκεκριμένο σημείωμα, όμως, δεν θα ασχοληθώ με το αν η «αράχνη του ελληνικού μπάσκετ» άξιζε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ή με το αν ο Παναγιώτης Φασούλας διαθέτει την ανάλογη κατάρτιση, γιατί αυτά δεν θα έπρεπε να είναι καν υπό συζήτηση! Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την χώρα που γέννησε την δημοκρατία, αλλά κυρίως γιατί οι σκαπανείς, οι πρεσβευτές και οι «ευεργέτες» της μπασκετικής επανάστασης στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι a priori καλοδεχούμενοι.

Επιτρέψτε μου να μην «σηκώνω μύγα στο σπαθί μου» όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Άσπρισαν τα μαλλιά πολλών μπασκετανθρώπων μπροστά στην προσμονή για κάτι που ήταν αυτονόητο στις λοιπές ευνομούμενες μπασκετικά χώρες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι εν προκειμένω, ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν κάνει χάρη σε κανέναν, ούτε φυσικά «διορίζει» τον επόμενο πρόεδρο της ΕΟΚ. Η τροπολογία Αυγενάκη απλά ανοίγει τον δρόμο στους απανταχού αθλητές να συμμετάσχουν στις εκλογές και να διεκδικήσουν την ψήφο των σωματείων, που πλέον έχουν περισσότερες και πιο οικείες επιλογές.

Όλα αυτά τα απολύτως φυσιολογικά, ήταν ανήκουστα μέχρι και πριν λίγο καιρό. Γι’ αυτό και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (που βάσει νόμου πλέον δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές) εκλεγόταν με το ασύλληπτο ποσοστό του 98%! Πως γινόταν αυτό; Με την εξασφάλιση ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν σε ένα πλαίσιο πλήρους αδιαφάνειας! Κοινώς, από τα περίπου 1200 εγγεγραμένα σωματεία που έχουν συμμετάσχει έστω και με μία ομάδα στο πρωτάθλημα του 2019-2020 (σηκώνει μεγάλη κουβέντα πόσα έχουν την περιβόητη αθλητική αναγνώριση), τα περίπου 600 δεν έχουν ψηφίσει ποτέ.

Τα 300 εξ’ αυτών φαίνεται να ψήφιζαν με «λευκές» αντιπροσωπεύσεις, ενώ μόνο τα υπόλοιπα (δηλαδή το 25% επί του συνόλου των σωματείων) είχαν αντιπρόσωπο με φυσική αυθεντική παρουσία αντιπροσώπευσης στα εκλογικά τμήματα. Με άλλα λόγια, η πραγματική δύναμη του «ισόβιου» προέδρου της ΕΟΚ, υπολογίζεται περίπου σε 100-150 σωματεία και σίγουρα όχι στο σχεδόν 100% των ψήφων που τελικά ελάμβανε η υποψηφιότητα της παράταξής του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν ανακοίνωνε ποτέ πόσες ήταν οι συμμετοχές στην εκλογική διαδικασία, πόσες ψήφους ελάμβαναν οι υποψήφιοι σύμβουλοι και ποια ήταν τα σωματεία που ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα και με ποιους εκπροσώπους τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κανείς δεν γνώριζε επ’ ακριβώς τις εκλογικές διαδικασίες, αρκετά από τα καταστατικά των ενώσεων ήταν πλήρως πεπαλαιωμένα και φυσικά παρέμεναν αδημοσίευτα, ενώ σε γενικές γραμμές όλα γίνονταν εν κρυπτώ χωρίς την παραμικρή διαφάνεια και αυτό το σκηνικό, διευκόλυνε τα μάλα την «μοναρχία» που είχε «εγκαθιδρύσει» ο ογδονταενός ετών ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας.

Μία προσομείωση – σε πολύ μικρότερη κλίμακα βέβαια – της κατάστασης που σας περιγράφω, είναι το πρόβλημα που προέκυψε μετά τις χθεσινές εκλογές στην ΕΣΚΑΝΑ. Τι συνέβη; Η Ένωση Νότιας Αττικής δεν κατάφερε να εκλέξει Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς μόλις 4 μέλη από τα 11 που εκλέγονται συγκέντρωσαν τον προβλεπόμενο αριθμό ψήφων (50% συν μία) και κατά πάσα πιθανότητα οδηγείται σε προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου.

Έτσι βγήκαν στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα με τα καταστατικά των ενώσεων που δεν έχουν εναρμονιστεί με το νόμο, δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, δεν εκδημοκρατιστεί και που πολλά εξ’ αυτών δεν δημοσιοποιούνται, όπως δεν δημοσιοποιούνται και όλα τα υπόλοιπα βασικά στοιχεία των εκλογικών διαδικασιών. Εδώ ακριβώς έρχεται να κουμπώσει η χρησιμότητα της τροπολογίας του Λευτέρη Αυγενάκη και η αναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του για να καθοριστεί το εκλογικό σύστημα με βάση το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Όσο πιο εκδημοκρατισμένη είναι η διαδικασία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόσταση που θα πάρει το μπάσκετ από την εποχή του «σκοταδισμού».

Υγ.: Με τον προγραμματισμένο οικονομικό έλεγχο στα βιβλία της ΕΟΚ να βρίσκεται προ των πυλών, στο επόμενο σημείωμα θα παρουσιάσουμε μία πλήρη λίστα με όλα τα συνολικά έσοδα της ομοσπονδίας αλλά και την ετήσια κρατική επιχορήγηση από το 1999 έως και το 2017. Μείνετε συντονισμένοι…

 

Παναθηναϊκός: Γιαπλές – Χαραλαμπίδης – Σιούτης στο προπονητικό τιμ

Τα νέα πρόσωπα στον πάγκο του Παναθηναϊκού

Τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον Γιώργο Βόβορα στον Παναθηναϊκό έγιναν γνωστά.

Ο Γιώργος Βόβορας πήρε στα χέρια του το «τιμόνι» του Παναθηναϊκού, τον οποίο έχει υπηρετήσει χρόνια ως βοηθός προπονητή, δίπλα σε μεγάλα ονόματα.

Πλέον, αναλαμβάνει εκείνος το στήσιμο της ομάδας και να την καθοδηγήσει στις υποχρεώσεις της την επόμενη χρονιά και διάλεξε στο πλευρό του άτομα ακούραστα, που έχουν γράψει επίσης πολλά… χιλιόμετρα στο μπάσκετ.

Έτσι, στο πλευρό του θα έχει τον μέχρι πρότινος προπονητή του ΠΑΟΚ, Κώστα Χαραλαμπίδη, τον Θανάση Γιαπλέ, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί ξανά και θα είναι ο άμεσος συνεργάτης του, αλλά και τον Γιάννη Σιούτη, που ήταν στις Ακαδημίες της ομάδας και πρώην παίκτης του «τριφυλλιού». Στο τεχνικο τιμ θα είναι και ο Μιχάλης Ραχωβίτσας.

Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Παππάς θα έχει ρόλο στο scouting της ομάδας, ενώ ο Γιώργος Καλαϊτζής παραμένει επικεφαλής των Ακαδημιών με αυξημένες αρμοδιότητες.

 

Μουράτος: “Σε κάθε ομάδα, οι γηγενείς έχουν βασικό ρόλο”

Ο Βασίλης Μουράτος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ για ό,τι πέτυχε το Λαύριο φέτος, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει έμπρακτη εμπιστοσύνη στο ελληνικό στοιχείο.

Ο Βασίλης Μουράτος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ για την εξαιρετική πορεία του Λαυρίου στο φετινό πρωτάθλημα, το οποίο βέβαια δεν ολοκληρώθηκε στο γήπεδο, την ανάγκη για στήριξη του ελληνικού στοιχείου σε όλες τις ομάδες, αλλά και το γεγονός πως υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Σερέλη διπλασίασε σχεδόν τους μέσους όρους του στην Basket League.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

– Η σεζόν τελείωσε με απρόσμενο τρόπο, όμως το Λαύριο Megabolt μετά από τις 20 πρώτες αγωνιστικές είχε “κλειδώσει” την εξάδα. Πως ήταν η φετινή σεζόν;

“Το φινάλε ήταν απρόσμενο για όλους. Βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη ομάδα, πιστεύω πως η πορεία μας μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα ήταν αρκετά καλή. Είχαμε ένα κράμα παικτών και τεχνικού επιτελείου που βρήκε πολύ καλή χημεία. Και θεωρώ πως αποδώσαμε εξαιρετικά πάνω στο παρκέ. Παίξαμε καλό μπάσκετ, αλλά είχαμε και καλό κλίμα συνολικά κάτι που μας έκανε όλους καλύτερους. Η χρονιά μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί για το Λαύριο Megabolt”.

– Τη φετινή σεζόν η ομάδα άλλαξε εντελώς φιλοσοφία, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ελληνική βάση και εκ του αποτελέσματος πέτυχε. Ποιο ήταν το κλειδί στην πορεία του Λαυρίου Megabolt;

“Έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Πιστεύω πως σε κάθε ομάδα οι γηγενείς παίκτες έχουν βασικό ρόλο. Σε εμάς υπήρχε ένα μεγάλος αριθμός Ελλήνων παικτών που πρωταγωνιστούσαν. Και όπως είπα και πριν ο κυριότερος παράγοντας που μα οδήγησε στην επιτυχία ήταν το καλό κλίμα, όσο και αν αυτό ακούγεται κοινότυπο. Όλα παίζουν το ρόλο τους, ειδικά όταν μια ομάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στο πιο υψηλό επίπεδο όπως είναι η ΕΚΟ Basket League”.

– Πως είναι για έναν αθλητή να μένει για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς προπονήσεις αλλά και δίχως αγώνες;

“Είναι πρωτόγνωρο και δύσκολο. Το να μείνουμε εκτός αγωνιστικής δράσης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μία κατάσταση που δεν την έχουμε ξανασυναντήσει. Από εκεί και πέρα, όλοι οι παίκτες ήταν σε επαφή με τους γυμναστές, είτε της ομάδας είτε προσωπικούς, ώστε να ακλουθούν ένα πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι που θα μας κρατούσε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Από τη στιγμή που μας δόθηκε η δυνατότητα για ατομικές προπονήσεις, έχουμε αρχίσει να φορτσάρουμε. Και νομίζω πως θα τα δώσουμε όλα ώστε να βρεθούμε στην καλύτερη κατάσταση που μπορούμε. Είναι δύσκολο, όμως πρέπει να συμβιβαστούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα. Θα περάσει ουσιαστικά ένα διάστημα πάνω από έξι μήνες μεταξύ των επίσημων αγώνων. Εμείς κάναμε μεταβατικές προπονήσεις. Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα βρεθούμε και πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για τον καθένα να επανέλθει”.

– Θεωρείς πως ήταν ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα;

“Έγινε ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Και σε ότι έχει να κάνει με τις ομάδες που διεκδικούσαν την παραμονή αλλά και με εκείνες που είχαν ξεχωρίσει και διεκδικούσαν είτε τα πλέι οφ είτε την πεντάδα. Ήταν όλα τα παιχνίδια μας ανταγωνιστικά. Και είχαμε μεγάλο κίνητρο. Και σε ότι έχει να κάνει με εμάς, παιχνίδι με το παιχνίδι στοχεύαμε και ψηλότερα. Νομίζω πως ήταν ανταγωνιστικό σε σημαντικό βαθμό”.

– Ανήκεις στη νέα γενιά παικτών που αγωνίζονται στη λίγκα. θεωρείς πως οι νέοι παίκτες παίρνουν ευκαιρίες στις ομάδες τους;

“Δεν υπάρχει αντικειμενική απάντηση γι αυτό. Για παράδειγμα εγώ βρέθηκα σε μία ομάδα που ο προπονητής μου με εμπιστεύτηκε στο 100%. Και τον ευχαριστώ γι αυτό. Και όχι μόνο εμένα, αλλά και έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και νεαρών παικτών. Πιστεύω πως το Λαύριο Megabolt αποτελεί παράδειγμα γι αυτό. Αν μια ομάδα θέλει να πετύχει πρέπει να έχει έναν κορμό Ελλήνων παικτών που να πρωταγωνιστούν και να αλληλοσυμπληρώνονται με τους ξένους. Αυτό θα βοηθήσει το ελληνικό μπάσκετ να ανέβει και πάλι επίπεδο”.

– Φέτος πραγματοποίησες μία ακόμα γεμάτη χρονιά, ενώ διπλασίασες και τους μέσους όρους σου. Ο προσωπικός σου στόχος ποιος είναι;

“Ατομικά ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλή βελτίωση. Έχω πολλά σημεία που πρέπει να βελτιώσω. Αλλά με τον χρόνο και τον χώρο που μου δίνει η ομάδα και μέσα από τις επιτυχίες της νομίζω πως μπορώ κι εγώ να εξελιχθώ ατομικά. Πιστεύω πως είμαι στο ιδανικό περιβάλλον για να το πετύχω αυτό, γιατί απολαμβάνω την εμπιστοσύνη και των προπονητών και του οργανισμού της ομάδας συνολικά. Και τους ευχαριστώ γι αυτό. Και προσπαθώ να ανταποδώσω γιατί το κλίμα είναι πραγματικά εξαιρετικό και μακάρι αυτό να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά και να έχουμε σταδιακή εξέλιξη όπως και φέτος”.