Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά «μόνιμη εκεχειρία» στη Λιβύη – Οι δυνάμεις του Χαφτάρ απαγορεύουν στον ΟΗΕ να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Τρίπολης – Γερμανία: Ποιος θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος; Οι δελφίνοι παίρνουν θέση για την ηγεσία του CDU

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά «μόνιμη εκεχειρία» στη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε για πρώτη φορά μετά την αναζωπύρωση του πολέμου στη Λιβύη τον Απρίλιο, ένα ψήφισμα που ζητά «μόνιμη εκεχειρία» που θα διαδεχθεί μια εύθραυστη ανακωχή στη χώρα αυτή που τηρείται από τον Ιανουάριο.
Το κείμενο, που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε με 14 από τους 15 ψήφους. Η Ρωσία απείχε.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος ήταν αποτέλεσμα επίπονων συζητήσεων που διήρκησαν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, απεικονίζοντας τις διατηρούμενες διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας για την υπόθεση της Λιβύης παρά το κλίμα ενότητας που εκδηλώθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις».

Στο τελικό κείμενο, το Λονδίνο επέλεξε να κρατήσει την αναφορά για την «ανησυχία (του ΣΑ) για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

Η αναφορά αυτή είχε επιφέρει το εμπόδιο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στο προσχέδιο του ψηφίσματος, με την Μόσχα να υποστηρίζει την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες».

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ πραγματοποιούν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την Τρίπολη.

Την Τετάρτη, βολές από βαριά πυροβόλα έπληξαν τα περίχωρα καθώς και κεντρικές συνοικίες της Τρίπολης όπως η Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα. 

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του στατάρχη ανακοίνωσαν πως δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιούν το μόνο σε λειτουργία αεροδρόμιο στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη, το οποίο προσπαθούν να καταλάβουν στην πολεμική τους εκστρατεία.

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Αχμέντ Μισμαρί είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί άλλα αεροδρόμια όπως αυτό στη Μισράτα επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, καθώς η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως βάση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη νωρίτερα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

 

Ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις πραγματοποιούν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για να καταλάβουν την Τρίπολη.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του στατάρχη ανακοίνωσαν πως δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιούν το μόνο σε λειτουργία αεροδρόμιο στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη, το οποίο προσπαθούν να καταλάβουν στην πολεμική τους εκστρατεία.

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Αχμέντ Μισμαρί είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί άλλα αεροδρόμια όπως αυτό στη Μισράτα επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, καθώς η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως βάση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη νωρίτερα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

 

Γερμανία: Ποιος θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος; – Οι δελφίνοι παίρνουν θέση για την ηγεσία του CDU

Θέση στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία – η οποία, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της απερχόμενης αρχηγού, αναμένεται μακρά – λαμβάνουν σταδιακά οι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τον υποψήφιο Καγκελάριο, το οποίο οδηγεί και στην ηγεσία του κόμματος.

Σαφέστερα τοποθετήθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα και κατά την τελευταία ανάδειξη Προέδρου του CDU, τον Ιανουάριο του 2018, χωρίς να περάσει στον β΄ γύρο. «Λέω πάντα – νομίζω το έχω αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια – ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω ευθύνες», υπογράμμισε ο 39χρονος κ. Σπαν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι υπό ποιες συνθήκες θα συμβεί αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ο φερόμενος ως επικρατέστερος υποψήφιος, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU και φιναλίστ στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές Φρίντριχ Μερτς, ήταν εκείνος στον οποίο στράφηκαν τα βλέμματα όλων μετά την ανακοίνωση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ότι δεν θα είναι υποψήφια Καγκελάριος και θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU. Ο ίδιος περιορίστηκε να δηλώσει ότι σκοπεύει να στηρίξει την αρχηγό του κόμματος στις διαδικασίες που περιέγραψε και παρέπεμψε τις όποιες ανακοινώσεις για αργότερα. Ωστόσο κατά το περιβάλλον του, όπως αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), όχι μόνο σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, αλλά έχει ενθαρρυνθεί από τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων.

Νέο πρόσωπο στην εξίσωση είναι, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι κινείται περισσότερο στην γραμμή της απερχόμενης ηγεσίας και τοποθετείται ξεκάθαρα στο κέντρο. Μάλιστα ένα από τα διακινούμενα σενάρια θέλει τον κ. Λάσετ να αναλαμβάνει την καγκελαρία πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας και τον κ. Μερτς να γίνεται υπουργός Οικονομίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα – αν επιβεβαιωθεί – θα είναι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος του CDU στην Βαυαρία, Μάρκους Σέντερ. Στην περίπτωση που ο κ. Σέντερ εκλεγεί υποψήφιος Καγκελάριος των CDU/CSU, δεν θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Θα παραμείνει τότε πρόεδρος του CDU η Κραμπ-Καρενμπάουερ; Ο ίδιος πάντως, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί, έχει ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιο της απερχόμενης αρχηγού, με ορίζοντα το τέλος του έτους, δεν τον βρίσκει καθόλου σύμφωνο, ενώ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου η παράταξη σε αυτό το διάστημα να συνεχίσει να φθείρεται. Για την ώρα, ο κ. Σέντερ επιμένει ότι το θέμα δεν είναι η ηγεσία του CDU, αλλά το μέλλον της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για το μέλλον του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με πολλά στελέχη να προσπαθούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες διαδοχής, προκειμένου το κόμμα να μην πληρώσει το τίμημα της παρατεταμένης εσωστρέφειας, όπως συνέβη με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Σύμφωνα με στελέχη και μέλη του CDU, κριτήριο της επιλογής του αρχηγού και υποψηφίου καγκελάριου θα είναι πιθανότατα ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα στα παλιά του ποσοστά.

 

Προπηλάκισαν τον Γκουαϊδό στο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας (Video)

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό επέστρεψε στο Καράκας μετά από μια διεθνή περιοδεία 23 ημερών στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εκεί τον περίμενε κόσμος για να τον αποθεώσει, αλλά δεν έλειψαν και τα ευτράπελα αφού υπήρχαν και υποστηρικτές του Μαδούρο που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή τους.

Συγκεκριμένα, η ένταση ξεκίνησε όταν ο Γκουαϊδό περνούσε από το έλεγχο στο τελωνείο. Την ώρα που μιλούσε με τον υπάλληλο, μια οργισμένη γυναίκα άρχισε να τον βρίζει ότι ξεπουλάει την χώρα. Η γυναίκα φορούσε μια κόκκινη μπλούζα που συνήθως φορούν οι υποστηρικτές του Μαδούρο.

Η γυναίκα δεν έμεινε όμως μόνο στην λεκτική επίθεση αλλά έλουσε και τον Γκουαϊδό με νερό.

Alex Rubinstein

Ενσωματωμένο βίντεο

«Είμαστε στο Καράκας. Μεταφέρω τη δέσμευση του ελεύθερου κόσμου, που είναι έτοιμος να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία (…) Η στιγμή έφτασε», τόνισε με tweet του ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Κατά την περιοδεία του, ο Γκουαϊδό έγινε μεταξύ άλλων δεκτός στον Λευκό Οίκο και παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Είχε αναχωρήσει από την χώρα του, αψηφώντας μια απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του έχει επιβάλει δικαστήριο του Καράκας, απόφαση που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ήδη αψηφήσει στο παρελθόν.

Dan Cohen

Juan Guaidó arrives in Caracas after his latest regime change lobbying tour and is immediately jeered and confronted by an employee of a Venezuelan airline sanctioned by his US paymasters

Ενσωματωμένο βίντεο