«Συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και «εύλογο κίνητρο» το μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ σε περίπτωση μη αποδοχής του, εγκρίνοντας το σχετικό μετρό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης.
Κατά την ίδια ανακοίνωση, το πρόστιμο αποσκοπεί «στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».
Η Ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ
σχετικά με το αποτέλεσμα της διάσκεψης υποθέσεων υποχρεωτικού εμβολιασμού προσώπων άνω των 60 ετών και επιβολής προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως επί μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής (Συζήτηση στην Ολομέλεια 6 Μαΐου 2022)
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4786/2021
Ανακοινώνει τα εξής:
Την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη τεσσάρων υποθέσεων, με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 6ης Μαΐου 2022 και στρέφονταν κατά των αποφάσεων
α) ΓΠ.οικ.81185/27.12.2021 των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Επικρατείας, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)» (Β΄ 6324/30.12.2021) και
β) ΓΠ.οικ.7586/7.2.2022 των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός διαδικασίας προσδιορισμού των υπόχρεων προσώπων και επιβολής του διοικητικού προστίμου της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)» (Β΄ 608/12.2.2022).
Το Δικαστήριο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο. Κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ.
Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.
Δημήτριος Σκαλτσούνης
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την απόφαση Μητσοτάκη για εμπλοκή και του εμπορικού ελληνικού στόλου στον πόλεμο της Ουκρανίας
Την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ειδικότερα, έκανε γνωστό πως η Ελλάδα θα διαθέσει τον εμπορικό στόλο στη μεταφορά σιτηρών από την εμπόλεμη περιοχή της Οδησσού, με το πλήθος των κινδύνων και των ζητημάτων ασφαλείας που προκύπτουν να είναι εκκωφαντικά, την στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός δεν ανέφερε ούτε λέξη για την απόφαση αυτή στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο νωρίτερα.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία» είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που δημοσιεύτηκε αιφνιδιαστικά στο Reuters το μεσημέρι της Πέμπτης, με το δημοσίευμα να αναφέρει ακόμα πως «η Ελλάδα επιθυμεί να διαθέσει πλοία ώστε να εξαχθούν σιτηρά από ουκρανικά λιμάνια τα οποία βρίσκονται υπό ρωσικό αποκλεισμό».
Η ανακοίνωση έρχεται την τρίτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ολοκληρώνονται οι εργασίες της, και γεννά ερωτηματικά για το γεγονός πως για ακόμα μία φορά, δεν ανακοινώνεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό μία σημαντικότατη απόφαση μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως ο προβληματισμός που προκαλεί η παραπάνω απόφαση εκφεύγει από το ζήτημα των ανακοινώσεων, και ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ασφαλείας, τόσο για τα πλοία που θα εμπλακούν, όσο και για τον αντίκτυπο για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Όπως είναι προφανές, η διάθεση εμπορικών πλοίων για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία θα φέρει ελληνόκτητα πλοία σε μία εμπόλεμη περιοχή, με προορισμό το λιμάνι της Οδησσού, με τις νέες ισορροπίες που γέννησε η εγκατάλειψη του Φιδονησίου από τους Ρώσους την Πέμπτη. Όπως ανακοίνωσαν οι Ρώσοι, αποχώρησαν από τη νησίδα καθώς δεν ήταν δυνατόν να συντηρούν μια δύναμη που βρισκόταν στο στόχαστρο από το ουκρανικό πυροβολικό που είχε στηθεί απέναντι στις ακτές πλησίον της Οδησσού.
Στην πορεία τους, τα ελληνικά πλοία θα περάσουν σε μία εμπόλεμη περιοχή, αντιμετωπίζοντας και τους αντίστοιχους κινδύνους. Ακόμα χειρότερα, η Οδησσός βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων. Συνεπώς, παραμένει απορίας άξιον το ποιες είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για μία τέτοια απόφαση, καθώς και το εάν στην αποστολή θα έχει συμμετοχή η Ελληνική Αεροπορία. Ακόμα πιο εκκωφαντικό είναι το ερώτημα που προκύπτει σε περίπτωση θερμού επεισοδίου μεταξύ των ελληνικών πλοίων και ρωσικών δυνάμεων που είναι παντού στην περιοχή, αφού σε μία τέτοια περίπτωση, πρόκειται για πλοία νατοϊκής δύναμης, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αιφνιδιαστική σημερινή ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ, η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά τις συζητήσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη μεταφορά του ουκρανικού σιταριού, ο Κυρ. Μητσοτάκης πύκνωσε τις αναφορές του στον «πολύ σημαντικό ρόλο» που θα μπορούσε να παίξει σε μία τέτοια επιχείρηση η ελληνική ναυτιλία, ως «η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τέτοιες αναφορές έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 31ης Μαΐου, αλλά και στις δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Στο ελληνικό ακροατήριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αρχές Ιουνίου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βάζοντάς το μάλιστα ως παράδειγμα «πεδίου συνεννόησης με την Τουρκία».
«Η επισιτιστική κρίση. Έχουμε 20.000.000 τόνους σιτάρι εγκλωβισμένο στην Ουκρανία και ο μόνος τρόπος να βγει αυτό το σιτάρι, είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Η Τουρκία προφανώς έχει έναν ρόλο να παίξει στην Μαύρη Θάλασσα και ελέγχοντας τα Στενά. Η Ελλάδα έχει ένα ρόλο να παίξει καθώς έχει την μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία του κόσμου. Λοιπόν, ας δούμε λίγο τα πεδία εκείνα στα οποία θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, και υπό την κατεύθυνση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ασχολείται πολύ με το ζήτημα αυτό, το οποίο είναι τεράστιο» είχε δηλώσει ευθαρσώς ο έλληνας πρωθυπουργός.
Δεδομένης της θαλάσσιας διαδρομής που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ελληνικά πλοία, μέσα από το Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τις πρόσφατες συζητήσεις Ερντογάν με τους συμβαλλόμενους για την ασφάλεια μίας τέτοιας αποστολής, ποιος εγγυάται πως οι εικόνες που θα δούμε δεν θα έχουν ελληνικά πλοία να τα συνοδεύουν στο Αιγαίο πλοία του τουρκικού ναυτικού;
Μηνάς Κωνσταντίνου