Το σενάριο συγκυβέρνησης που τρομάζει το Μαξίμου — Οικονόμου: Η ΝΔ δεν αναζητεί σωσίβια. Καλύτερα με αυτοδυναμία

Κυριάκος Μητσοτάκης

Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης κάνει μπρος πίσω για συνεργασίες. Η ΝΔ φοβάται ότι χάνει το κέντρο. Τα σενάρια ότι το ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό 

Η αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές είναι ένα γεγονός. Η επιστροφή της κυβέρνησης στη στρατηγική της αυτοδυναμίας μετά το όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι επίσης ένα γεγονός- τουλάχιστον επί του παρόντος.

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτούς τους διαδοχικούς ελιγμούς και γιατί ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συζήτηση αυτή τώρα, αφού όπως επιμένει το Μαξίμου, θέμα πρόωρων εκλογών δεν τίθεται και οι κάλπες θα στηθούν μετά από ένα χρόνο;

Στο κυβερνητικό επιτελείο είχε σημάνει συναγερμός μετά την εκλογή του κ.Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αφού ήταν αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να απευθυνθεί στους κεντρώους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους, που το 2019 είχαν ψηφίσει σε σημαντικό ποσοστό Νέα Δημοκρατία.

Η στρατηγική του Μαξίμου ήταν να θέτει το δίλημμα “αυτοδύναμη ΝΔ ή κυβερνητική αστάθεια”, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα σχεδιασμούς Ανδρουλάκη για “προοδευτική διακυβέρνηση” με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τρομάξει τους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους του κέντρου, αλλά και της δεξιάς.

Όμως τα στοιχεία των μετρήσεων το τελευταίο διάστημα, ποσοτικά και ποιοτικά, δείχνουν ότι η επίτευξη αυτοδυναμίας, που ήταν έτσι κι αλλιώς μία δύσκολη εξίσωση, έχει καταστεί ακόμη πιο δύσκολη για τη ΝΔ. Και δεν είναι τόσο η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν βαθιά δυσαρέσκεια κυρίως για το ανυπέρβλητο πρόβλημα της ακρίβειας.

“Πρώτη φορά βλέπω κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να πανηγυρίζει γιατί μετά από τρία χρόνια η διαφορά του από την κυβέρνηση μειώθηκε από διψήφιο σε μονοψήφιο ποσοστό”, σχολίασε σαρκαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις ενώ τώρα τις επικαλείται.

Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του κ.Ανδρουλάκη πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο, που θα είναι δύο οι μεγάλοι ηττημένοι, δηλαδή και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν σκοπεύει να περιοριστεί απλώς στο ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου, αλλά φιλοδοξεί να καθορίσει το τοπίο σε πολύ μεγαλύτερο.

Ειδικότερα σενάρια θέλουν τον κ.Ανδρουλάκη, ανάλογα με τα ποσοστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, να θέτει ως προϋπόθεση για συγκυβέρνηση ο πρωθυπουργός να μην προέρχεται από την κεντροδεξιά. Δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης, ακόμη και εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα. Μάλιστα κυκλοφορούν και τα ονόματα του Επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια αυτά χθες, ο κ.Οικονόμου απάντησε με νόημα:

“Έχουμε μέχρι τις εκλογές ένα χρόνο και κάτι μήνες και είναι σίγουρο ότι το τοπίο και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Πολλά πράγματα, που συζητούνται σήμερα, θα είναι εντελώς εκτός αντικειμένου”.

Προηγουμένως δε, είχε σημειώσει ότι η συζήτηση περί συνεργασιών “προεκλογικά θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά”. Με τον τρόπο αυτό βέβαια δεν απέκλεισε το παραθυράκι των συνεργασιών να ανοίξει ξανά στο μέλλον, αλλά κυρίως θέλησε να θέσει στους ψηφοφόρους, τόσο τους κεντρογενείς όσο και τους απογοητευμένους δεξιούς, το δίλημμα “ΝΔ ή περιπέτειες”.

Είναι επομένως προφανές πως όταν πλέον θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, θα τεθεί και το ζήτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός σε μία συγκυβέρνηση. Και στη συζήτηση αυτή ο κ.Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να διαμηνύσει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι μόνο ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος.

Βίκυ Σαμαρά

 

Οικονόμου: Η ΝΔ δεν αναζητεί σωσίβια – Καλύτερα με αυτοδυναμίαΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου 

Το Μαξίμου επιστρέφει στην τακτική της αυτοδυναμίας καρφώνοντας το Ν.Ανδρουλάκη για “σκέψεις άλλων εποχών”. Τα σενάρια για συγκυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό.

Τη στροφή στην τακτική της αυτοδυναμίας μετά το “όχι” του Νίκου Ανδρουλάκη στο “νεύμα” του Κυριάκου Μητσοτάκη για κυβερνητική συνεργασία, συνεχίζει το Μαξίμου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που αποτέλεσαν “παράθυρο” για κυβέρνηση συνεργασίας και την αρνητική απάντηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε:

“Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό. Ο σεβασμός στους θεσμούς. Για αυτό έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023. Το δεύτερο είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντάς αποτελεσματικά σε κρίσεις και για να έχει η χώρα συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το καλύτερο μέσο επίτευξης σταθερών κυβερνήσεων είναι η αυτοδυναμία”.

Ο κ.Οικονόμου υπενθύμισε εξάλλου ότι για αυτό η ΝΔ αρνήθηκε την απλή αναλογική και άλλαξε τον εκλογικό νόμο ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

“Προφανώς και παραμένουμε σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα ο κόσμος θα αποφασίσει και θα διαμορφώσει τις συνθήκες με τις οποίες θα προχωρήσει η χώρα”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Απέχουμε από τις εκλογές παραπάνω από ένα χρόνο. Η συζήτηση αυτή προεκλογικά θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά. Οι πολίτες α κρίνουν και θα συγκρίνουν”. Με τον τρόπο αυτό βέβαια δεν απέκλεισε το παραθυράκι των συνεργασιών να ανοίξει ξανά στο μέλλον, αλλά κυρίως θέλησε να θέσει στους πολίτες το δίλημμα “ΝΔ ή αστάθεια”.

Στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συζήτηση τώρα και με ποιον τελικά θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ, εφόσον το ΚΙΝΑΛ λέει όχι σε συγκυβέρνηση, ο κ.Οικονόμου σχολίασε:

“Η ΝΔ δεν αναζητεί σωσίβια. Αναζητεί την εμπιστοσύνη των πολιτών και με αυτοπεποίθηση θα τη διεκδικήσει στο τέλος της τετραετίας”.

Επανέλαβε δε ότι η ΝΔ πιστεύει ότι η χώρα θέλει σταθερή διακυβέρνηση και το καλύτερο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αυτοδυναμία. Ενώ έκλεισε ξανά το μάτι στους κεντρώους ψηφοφόρους λέγοντας ότι: “Η αυτοδυναμία μπορεί να ενσωματώνει διαφορετικές απόψεις. Αυτό κάνει και θα συνεχίσει να κάνει και η κυβέρνηση”.

Σχολίασε επίσης ότι: “Η χώρα με κάποιον τρόπο πρέπει να κυβερνηθεί. Εάν ορισμένοι έχουν σκέψεις, τίτλους, τύπους και κορώνες άλλων εποχών και δεν θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα ή δε θέλουν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Το διακύβευμα παραμένει η σταθερή κυβέρνηση και η αυτοδυναμία είναι το καλύτερο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου”.

Όσον αφορά στα σενάρια ότι ο κ.Ανδρουλάκης, ανάλογα με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ, θα δεχόταν συγκυβέρνηση αλλά με άλλον πρωθυπουργό στη θέση του κ.Μητσοτάκη, ο κ.Οικονόμου απάντησε με νόημα:

“Έχουμε μέχρι τις εκλογές ένα χρόνο και κάτι μήνες και είναι σίγουρο ότι το τοπίο και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Πολλά πράγματα, που συζητούνται σήμερα, θα είναι εντελώς εκτός αντικειμένου”.

Βίκυ Σαμαρά