Το πόρισμα – φωτιά της OLAF: Έτσι συγκάλυψε τις επαναπροωθήσεις η Frontex — Αιτήσεις για αιολικά στα Γεράνεια έναν χρόνο μετά την καταστροφή καταγγέλλει ο Κρ. Αρσένης

Εκτεθειμένη για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, καθώς αποκαλύπτεται το εύρος των μεθοδεύσεων προκειμένου να μείνουν στο σκοτάδι υποθέσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στα ελληνικά σύνορα.

Το Spiegel, σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, έδωσε στη δημοσιότητα την περιβόητη έκθεση της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, η οποία είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς εντός της Frontex και έφερε την παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας Φράνσις Λετζέρι.

Είκοσι μαρτυρίες, μήνες ερευνών, περισσότερες από 120 σελίδες συμπληρώνουν το παζλ του πορίσματος – φωτιά της OLAF, με το Spiegel να επισημαίνει ότι, παρά την παραίτηση Λετζέρι, η  έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς έφερε αποκαλύψεις που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα.

Παρότι δεν ήταν μέρος της έρευνας, το πόρισμα αποκαλύπτει με ωμό τρόπο πως η ελληνικές αρχές στο Αιγαίο παράτησαν πρόσφυγες σε φουσκωτές σχεδίες μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να μην μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στο να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε.

Φυσικά, ακόμη και σήμερα, μετά από αναρίθμητα ρεπορτάζ που αποδεικνύουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες και να κάνει λόγο για «fake news».

Την ίδια στιγμή η έκθεση της OLAF δείχνει πως η Frontex έγινε συνεργός σε αυτές τις πρωτοφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το Spiegel:

  • Η ηγεσία της Frontex επανειλημμένα απέκρυψε ύποπτες υποθέσεις από τους δικούς της αξιωματούχους και τους εμπόδισε από το να τις ερευνήσουν.
  • Η Υπηρεσία απέσυρε την από αέρος παρακολούθηση για να σταματήσει η καταγραφή των παραβιάσεων
  • Συγχρηματοδότησε μερικούς από τους ελληνικούς οργανισμούς που πραγματοποίησαν τις παράνομες επαναπροωθήσεις.
  • Παραπλάνησε τους φορείς που είχαν την αρμοδιότητα εποπτείας της Frontex
  • Παρά το γεγονός ότι ήταν ξεκάθαρο πως οι επαναπροωθήσεις είναι «σοβαρές ή συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» η Υπηρεσία συνέχισε να συμμετέχει στις κοινές επιχειρήσεις.

Αντιδράσεις από Παπαδημούλη και Αρβανίτη

Το αποκαλυπτικό πόρισμα της OLAF αποκαλύπτουν και οι Reporters United, αλλά και η ομάδα Lighhouse Reports

 

Αιτήσεις για αιολικά στα Γεράνεια έναν χρόνο μετά την καταστροφή καταγγέλλει ο Κρ. Αρσένης

Τρεις αιτήσεις για 58 ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια Όρη έχουν ήδη κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς έρχεται στη βουλή να δηλώσει ότι «δε θα εγκατασταθεί ούτε θα χωροθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια στις καμένες περιοχές των Γερανείων Ορέων», τόνισε σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο Κρίτων Αρσένης, επισημαίνοντας ότι από τη μία λένε ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα και από την άλλη ξεκινούν τη διαδικασία για αιολικά πάρκα στην περιοχή. Το επιχείρημά τους είναι ότι «επειδή η διαδικασία αδειοδότησης ξεκινά, δε σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί».

«Θέλετε να πείτε ότι σε ένα μέρος όπου εσείς έχετε δεσμευτεί ότι δε θα μπουν ανεμογεννήτριες, αυτές οι 58 ανεμογεννήτριες θα προχωρήσουν με την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, θα καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα πάρουν άδεια παραγωγού, δηλαδή θα ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία και εσείς απλά στο τέλος θα τις απορρίψετε;», διερωτήθη ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατά τη συζήτηση της ερώτησης.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν τα Γεράνεια Όρη και οι καμένες περιοχές, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η νομοθεσία. Η κυβέρνηση παραβιάζει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θυμίζει την απαγόρευση η οποία υπάρχει ήδη στη νομοθεσία -από το 1992- σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να μπουν ανεμογεννήτριες, απαγορεύεται να γίνει οποιοδήποτε έργο σε προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου ΝΑTURA αν δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης. Στα Γεράνεια τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει.

Αντί να προστατεύσει τα Γεράνεια με επίσημη διοικητική απόφαση το υπουργείο, κλείνοντας πριν καν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για ανεμογεννήτριες στην περιοχή, μας λέει ότι ξεκίνησε η διαδικασία από τη ΡΑΕ χωρίς να σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί. Μοιάζει με παραλογισμό -αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για σχέδιο. Βάζουν τη ΡΑΕ να δίνει άδειες σε οποιονδήποτε τις ζητά, χωρίς να εξετάζει τις ζώνες αποκλεισμού ενώ είναι υποχρεωμένη με βάση τον νόμο. Και μετά έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και λέει “δεν πειράζει που έκαναν αίτηση, δεν πειράζει που πήραν άδεια παραγωγού, δεν πειράζει που ξεκίνησαν να κάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση”.

Δηλαδή έτσι όπως το πάτε θέλω να ρωτήσω. Αν κάνει αύριο μία εταιρεία αίτηση να μπουν ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη, θα της δώσετε άδεια παραγωγού και θα προχωρήσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης; Για παραλογισμό πρόκειται -για την ακρίβεια ένας βολικός παραλογισμός που εξυπηρετεί συμφέροντα σε μια ΡΑΕ που υπό την αιγίδα της κυβέρνησης παρακάμπτει κάθε νόμο, κάθε ευρωπαϊκή οδηγία.

Σας καλούμε, εφόσον δεσμευτήκατε, να την κάνετε τη δέσμευσή σας αυτή πράξη, διάταξη, νόμο».