«Το Πεντάγωνο έκανε τα στραβά μάτια»: Στο φως έγκλημα με νεκρούς αμάχους από δυνάμεις των ΗΠΑ — Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε στρατόπεδο των Χούθι στην πρωτεύουσα Σανάα —

Το μέγα σκάνδαλο με πρωταγωνιστές ειδικά εκπαιδευμένους Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία αποκαλύπτεται.

Συστηματικά ψευδή προς την ηγεσία, εκατοντάδες νεκροί πολίτες και πλήρης ατιμωρησία: Η ελίτ των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού «Delta» εμπλέκεται σε ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τους New York Times, μάχιμοι της μονάδας «Delta» έλαβαν μέρος στη μυστική ομάδα «Talon Anvil», η οποία, από το 2014 έως το 2019, βομβάρδισε με drones στόχους στη Συρία. Ο αμερικανικός στρατός πολεμούσε το ISIS*, αλλά πολύ συχνά θύματα ήταν οι απλοί πολίτες.

Ας δούμε τι έκαναν οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή…

Η δράση της ειδικής ομάδας «Talon Anvil»

Σορτς, μπλουζάκια, σανδάλια, γενειάδα, απευθυνόμενοι ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα: Η συμπεριφορά «πρόδωσε» το παρελθόν τους.

Το πεδίο μάχης δεν είναι χαρακώματα και ερείπια, αλλά μυστικά στρατηγεία στο Ερμπίλ του Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Οι στρατιώτες της «Talon Anvil», αναζητώντας μαχητές του ISIS, ανέλυαν πληροφορίες από τις συμμαχικές δυνάμεις, παρακολουθούσαν και μελετούσαν δεδομένα ραδιοφωνικών, δορυφορικών αναγνωρίσεων. Μόλις εντόπιζαν τον στόχο τους, επιτίθονταν με ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator και Reaper. Η μάχη διαρκούσε όλο το 24ωρο σε τρεις βάρδιες και ο λόχος δεν υπερέβαινε τα 20 άτομα.

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, σε πέντε χρόνια οι ειδικές δυνάμεις έριξαν 112.000 πυραύλους και βόμβες στον εχθρό.

Η ειδική ομάδα ιδρύθηκε το 2014 μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Ακλόνητη Αποφασιστικότητα». Στην αρχή, οι στρατιώτες της «Talon Anvil» υπάκουσαν αυστηρά τη διοίκηση του στρατού και συντόνισαν κάθε αεροπορική επίθεση. Αυτό τους περιόρισε και η αποτελεσματικότητα των drones ήταν μέτρια: Στο 74% των εξορμήσεων, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επέστρεφαν στη βάση με πλήρες φορτίο πυρομαχικών.

Ο στρατηγός Stephen Townsend, ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης το 2016, επέτρεψε στους διοικητές της «Talon Anvil» να λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις για τα πλήγματα. Αυτοί, με τη σειρά τους, μεταβίβασαν αυτό το δικαίωμα ακόμη χαμηλότερα – στους ανώτερους των βαρδιών. Ως αποτέλεσμα, ανατέθηκε στους αρχιλοχίες να παίρνουν τη δύσκολη απόφαση για τυχόν χτύπημα.

Πηγές των «New York Times» ανέφεραν ότι στο Πεντάγωνο δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με αυτό. Πράγματι, άλλο είναι όταν η εντολή για τη χρήση του drone δίνεται από έναν αξιωματικό με σχετική εμπειρία και πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο έδαφος και άλλο είναι όταν το αποφασίζει ένας στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, που συνηθίζει πρώτα να πυροβολεί και μετά να κάνει τις ερωτήσεις.

«Αμυντικό» χτύπημα

Οι φόβοι του Πενταγώνου επιβεβαιώθηκαν πολύ σύντομα. Οι στρατιώτες, έχοντας το ελεύθερο, πλέον δεν συγκρατούνταν, χτυπούσαν συχνά και τακτικά. Ταυτόχρονα, παραμελούσαν κανόνες ασφαλείας, δεν ελέγχαν προσεκτικά τα στοιχεία πληροφοριών για τις συνοδείες, τα ναρκοθετημένα οχήματα και τα κέντρα διοίκησης του εχθρού. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες απώλειες αμάχων.

Οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι από το 2016 έως το 2019 σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία 10 φορές περισσότεροι άμαχοι απ’ ό,τι την ίδια περίοδο στο Αφγανιστάν.

Η ομάδα αγνοούσε κατάφωρα τους κανόνες για την προστασία του τοπικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, μια επιθετική αεροπορική επιδρομή είναι δυνατή μόνο όταν η αναγνώριση επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στην πληγείσα περιοχή. Το drone πρέπει να κάνει κύκλους στον ουρανό για αρκετές ώρες μέχρι ο χειριστής να είναι 100% σίγουρος ότι ο στόχος είναι τρομοκράτης.

Από την άλλη πλευρά, ένα αμυντικό χτύπημα δεν απαιτεί ειδικές εγκρίσεις και εκτελείται στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν γρήγορα τρόπο συμπεριφοράς και από το 2017 τα drones χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για «αυτοάμυνα», ακόμα κι αν η απειλή απείχε δεκάδες χιλιόμετρα από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Ακόμη και η CIA ανησυχούσε για τη συχνότητα με την οποία βομβάρδιζαν. Υψηλόβαθμοι πληροφοριοδότες έχουν επανειλημμένα επισημάνει στη διοίκηση την αμφίβολη τακτική της «Talon Anvil». Ωστόσο, η ηγεσία των αεροπορικών επιχειρήσεων δεν απάντησε.

«Η ομάδα έδρασε με μεγάλη αποτελεσματικότητα και το Πεντάγωνο επέλεξε να κάνει τα στραβά μάτια στις παράπλευρες απώλειες» ανέφερε μια πηγή των «New York Times».

Τα «άκρως απόρρητα» περιστατικά με νεκρούς αμάχους

Υπάρχουν δεκάδες περιστατικά θανάτου αμάχων από τις ενέργειες της «Talon Anvil». Έτσι, το 2016, ένα drone στράφηκε σε τρεις άνδρες που εργάζονταν σε έναν ελαιώνα, κοντά στο Manbij. Οι εργάτες κρατούσαν στα χέρια τους τσάντες από καραβόπανο και παρόλα αυτά, ο χειριστής τα θεώρησε απειλή και διέταξε να καταστραφούν.

Τον Μάρτιο του 2017, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα πέρασμα πάνω από τον Ευφράτη, κατά μήκος του οποίου οι άμαχοι διέφευγαν από την πολιορκημένη Ράκα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

Το 2018, η «Talon Anvil» βομβάρδισε με πυραύλους ένα κτίριο στην αγροτική πόλη Al-Karama, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβονταν ηγέτες του ISIS. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί με ακρίβεια το επιθυμητό σπίτι και οι στρατιώτες αποφάσισαν να χτυπήσουν τυχαία.

Όπως ήταν φυσικό, η βόμβα έπεσε σε λάθος μέρος, σκοτώνοντας 23 αμάχους, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά και τραυματίζοντας άλλους 30. Όλα αυτά έγιναν γνωστά μόλις σήμερα.

Τεράστιος όγκος αποδεικτικών στοιχείων που απαιτείται για την προσαγωγή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη θα διατηρηθεί στους φακέλους του Πενταγώνου για πολλά χρόνια ακόμη, με τον τίτλο «άκρως απόρρητο» και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να κατανοήσουμε τους θανάτους αμάχων.

Όπως ισχυρίζεται η πηγή των «New York Times», οι στρατιώτες της «Talon Anvil» φρόντισαν για την «αθωότητά» τους, αφαιρώντας σκόπιμα τις κάμερες των drones από τους στόχους πριν εκτόξευση των πυραύλων.

Η «Δρέσδη» της Συρίας

Η αποκορύφωση της δράσης της «Talon Anvil» ήταν η πολιορκία της «πρωτεύουσας» του ISIS.

Τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Ράκα από τις 6 Ιουνίου έως τις 17 Οκτωβρίου 2017.

Στο τέλος, ο συνασπισμός των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα την κατάληψη της πόλης.

Οι αναφορές Ρώσων στρατιωτικών ανταποκριτών που διείσδυσαν στη Ράκα λίγο πριν την απελευθέρωσή της δείχνουν την ένταση και την αδιακρισία των βομβαρδισμών: Βόμβες εξερράγησαν ακριβώς στη μέση κατοικημένων περιοχών. Οι Αμερικανοί δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, απαγορευμένα από τις διεθνείς συμβάσεις.

Μετά από μήνες βομβαρδισμών, η Ράκα καταστράφηκε και απέμειναν τα ερείπια.

Τον Απρίλιο του 2018, ο επίσημος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Συρία, Jan Egeland, παραδέχτηκε ότι: «Στη Ράκα υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές καταστροφές απ’ ό,τι στο Χαλέπι και τη Χομς, που απελευθερώθηκαν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων».

Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ, το 70% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, το συνέκρινε με τον βομβαρδισμό της Δρέσδης από αγγλοαμερικανικές αεροπορικές αρμάδες το 1945.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι είναι δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να λειτουργούν στην πόλη, διότι πολλές περιοχές είναι ακόμα ερειπωμένες και σε ορισμένους δρόμους έχουν τοποθετηθεί νάρκες. Είναι ακόμα αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν ανησυχούν σχεδόν καθόλου γι’ αυτό.

Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας για επίθεση με drone σε αυτοκίνητο πολιτών στην Καμπούλ στις 29 Αυγούστου: Κανείς δεν φταίει για την τραγωδίαστην οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι ο στόχος ήταν τρομοκράτης, ενώ στο αυτοκίνητο βρίσκονταν πολίτες με παιδιά.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο, όπως συνηθίζει, αποφάσισε να μην αναλάβει την ευθύνη για τις «παράπλευρες απώλειες»…

 

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε στρατόπεδο των Χούθι στην πρωτεύουσα ΣανάαΣτρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική ΑραβίαΣτρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία βομβάρδισε στρατόπεδο των σιιτών ανταρτών Χούθι στην πρωτεύουσα Σανάα. Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών.

Αεροσκάφη της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη από το 2015 βομβάρδισαν στρατόπεδο των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, στην υεμενίτικη πρωτεύουσα Σανάα, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η σαουδαραβική κρατική τηλεόραση.

«Η επιχείρηση στη Σανάα αποτελεί άμεση αντίδραση μετά την καταστροφή τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε απογειωθεί προς τη Τζιζάν», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Τζιζάν, πόλη στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων των Χούθι.

Πάντα σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του σουνιτικού βασιλείου, καταστράφηκαν επτά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αποθήκες όπλων στο στρατόπεδο των σιιτών ανταρτών. Δεν διευκρινίστηκε ούτε εάν ούτε πόσες απώλειες υπήρξαν.

Από τα τέλη του Νοεμβρίου, η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία έχει πολλαπλασιάσει τις αεροπορικές επιδρομές της στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, όπου λέει πως πλήττει «θεμιτούς» στρατιωτικούς στόχους.

Το ΠΝ των ΗΠΑ κατάσχεσε φορτίο όπλων που μετέφερε πλοίο

Ο πέμπτος στόλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι δύο σκάφη του κατέσχεσαν φορτίο όπλων το οποίο μετέφερε παράνομα αλιευτικό χωρίς σημαία, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενήργησαν στο βόρειο τμήμα της Αραβικής Θάλασσας (Ινδικός Ωκεανός).

Το σκάφος μετέφερε περίπου 1.400 τουφέκια εφόδου AK-47 και 226.600 σφαίρες, διευκρίνισε το αμερικανικό ΠΝ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Το πλοίο χωρίς σημαία εκτιμήθηκε πως προερχόταν από το Ιράν και διερχόταν διεθνή ύδατα κατά μήκος διαδρομής που ιστορικά χρησιμοποιείται για την παράνομη μεταφορά όπλων στους Χούθι στην Υεμένη», πρόσθεσε.

Η άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων στο κίνημα των σιιτών ανταρτών της Υεμένης παραβιάζει τόσο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ.

Τα πέντε μέλη του πληρώματος του σκάφους, που είπαν πως είναι Υεμενίτες, θα παραδοθούν στις αρχές της Υεμένης, σύμφωνα με τον πέμπτο στόλο, ο οποίος ενημέρωσε πως βύθισε το αλιευτικό αφού απομακρύνθηκαν από αυτό το πλήρωμά του και το παράνομο φορτίο του.

Το πυραυλοφόρο καταδρομικό USS Monterey (CG 61) κατέσχεσε δεκάδες αντιαρματικούς πυραύλους ρωσικής κατασκευής, χιλιάδες τουφέκια Τύπου 56, κινεζικής κατασκευής, εκατοντάδες πολυβόλα PKM, τουφέκια κατάλληλα για ελεύθερους σκοπευτές και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων από πλοίο χωρίς σημαία που διερχόταν από το βόρειο τμήμα της Αραβικής Θάλασσας τον Μάιο.

 

ΗΠΑ κατά Ρωσίας για Ουκρανία: Συνεχίζεται η στρατιωτική ενίσχυση στα σύνοραΗΠΑ κατά Ρωσίας για Ουκρανία: Συνεχίζεται η στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα

Νέες προειδοποιητικές «βολές» εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, καταγγέλλοντας ότι η κλιμάκωση στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζεται. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί ο διπλωματικός διάλογος με τη Μόσχα και παράλληλα προχώρησε σε επαφές συντονισμού με την ΕΕ.

«Η Ρωσία συνεχίζει την κλιμάκωση και δεν εγκατέλειψε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της» στα σύνορα, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση.

Η διαπίστωση αυτή έγινε αφού η Γερμανία έκανε λόγο για νέες «κινήσεις στρατιωτικών μονάδων» από τη ρωσική πλευρά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*