Το Πεκίνο ζητά από την ΕΕ να «ανεξαρτητοποιηθεί» από τις ΗΠΑ — Αρνούνται να «βάλουν πλάτη» στη μεταφορά ΝΑΤΟικών αρμάτων οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ — Γερμανία: Μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Λιθουανία

Η οικονομία, όπλο πειθούς της Ε.Ε. προς την Κίνα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαφορετικές απόψεις για την ουκρανική κρίση στη Σύνοδο ΗΠΑ-Κίνας.

Το Πεκίνο ζητά από την ΕΕ να «ανεξαρτητοποιηθεί» από τις ΗΠΑ — Αρνούνται να «βάλουν πλάτη» στη μεταφορά ΝΑΤΟικών αρμάτων οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ — Γερμανία: Μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Λιθουανία

Το Πεκίνο ζητά από την ΕΕ να «ανεξαρτητοποιηθεί» από τις ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊοι ζήτησαν από τον κινέζο πρόεδρο να μην βοηθήσει τη Ρωσία και να «αναλάβει τις ευθύνες του». Ο Σι κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην σέρνονται πίσω από τις ΗΠΑ.

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την ΕΕ να ενεργήσει πιο ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, καθώς Κίνα και Βρυξέλλες συγκρούστηκαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι ηγέτες του μπλοκ προειδοποίησαν το Πεκίνο να μην βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε την ΕΕ «να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική έναντι της Κίνας» – μια συγκαλυμμένη κριτική για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ σε ότι αφορά τις κυρώσεις.

Μιλώντας μετά την τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Κίνας που αποκάλυψε τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι η Κίνα δεν μπορεί να «κλείσει τα μάτια» στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχτηκε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν «σαφώς αντίθετες απόψεις».

Οτιδήποτε έκανε η Κίνα που υποστήριξε την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο θα προκαλούσε «μεγάλη ζημιά στη φήμη» της χώρας στην Ευρώπη, προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν. «Η Κίνα έχει επιρροή στη Ρωσία και επομένως αναμένουμε από αυτή να αναλάβει τις ευθύνες της» για να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, είπε.

Ο Σι, ωστόσο, αρνήθηκε να υποχωρήσει από τη θέση του ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν υιοθετήσει αυτό που οι Κινέζοι διπλωμάτες αποκαλούν «νοοτροπία ψυχρού πολέμου» σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Ενώ οι διπλωμάτες του Xi επιμένουν ότι η Κίνα είναι ουδέτερη σε ότι αφορά την Ουκρανία, αυτοί και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει τις δικαιολογίες της Ρωσίας για την εισβολή.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι είπε ότι οι «περιφερειακές διενέξεις ασφαλείας» στην Ευρώπη ήταν η «αρχική αιτία» της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Σι «δεν καταδίκασε, αλλά ούτε και υπερασπίστηκε» την εισβολή του Πούτιν, σύμφωνα με πρόσωπο που ήταν παρόν κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, προσθέτοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος αγνόησε μια ευθεία ερώτηση του Μισέλ για το αν υποστήριζε την εισβολή. Αντίθετα, ο Σι αναφέρθηκε στη σημασία της κατανόησης των «ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε η πηγή.

Σε μια ξεχωριστή βιντεοκλήση με το δίδυμο της ΕΕ, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επέμεινε ότι το Πεκίνο εργάζεται για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης «με τον δικό του τρόπο».

Ενόψει της συνόδου κορυφής της Παρασκευής, ο Γουάνγκ Γι, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «το ουκρανικό ζήτημα» ήταν αποτέλεσμα «της μακροπρόθεσμης συσσώρευσης συγκρούσεων ασφαλείας στην Ευρώπη» καθώς και «νοοτροπίας ψυχρού πολέμου».

Ο Γουάνγκ φιλοξένησε τον Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνάντησης για την ασφάλεια για το Αφγανιστάν την Τετάρτη, την πρώτη τους προσωπική συζήτηση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σι και ο Πούτιν είπαν ότι «δεν υπάρχουν όρια» στη συνεργασία τους. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η απειλή των δευτερογενών δυτικών κυρώσεων εμπόδισε την Κίνα από το να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην ταλαιπωρημένη ρωσική οικονομία.

«Μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει βοηθήσει τη Ρωσία να αντισταθμίσει το κόστος των κυρώσεων επειδή δεν θέλει να προκαλέσει δευτερεύουσες κυρώσεις ή να εμπλακεί περισσότερο στην ασταθή ρωσική οικονομία», δήλωσε η Francesca Ghiretti, αναλύτρια ΕΕ-Κίνας στο Ινστιτούτο Mercator για την Κίνα. Studies, ένα γερμανικό think-tank.

«Το Πεκίνο θέλει να αποφύγει κάθε άλλο οικονομικό πόνο πέρα από τα lockdown της πανδημίας και τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις», πρόσθεσε.

Το εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ ήταν αξίας 1,9 δισ. ευρώ την ημέρα, σε σύγκριση με 330 εκατ. ευρώ ημερησίως με τη Ρωσία, είπε η φον ντερ Λάιεν, υποδηλώνοντας ότι η στάση του Πεκίνου στον πόλεμο θα μπορούσε να απειλήσει αυτή τη ροή.

 

Αρνούνται να «βάλουν πλάτη» στη μεταφορά ΝΑΤΟικών αρμάτων οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Πιέσεις από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ — Εργατικά σωματεία Θεσσαλονίκης: Καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηρόδρομου στη μεταφορά πολεμικού υλικού

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απειλεί εργαζόμενους από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη για να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση – υποστήριξη των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Εδώ και περίπου δυο βδομάδες ασκείται πίεση στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη. Αρχικά η εργοδοσία υποδείκνυε ποιος εργαζόμενος θα πρέπει να πάει και, όταν εισέπραξε την άρνησή τους, τους είπε «να τα βρουν μεταξύ τους». Όταν πάλι κανένας δεν δέχτηκε να μετακινηθεί «εθελοντικά», ενεργοποίησε την «υποχρεωτικότητα», επικαλούμενη ότι στη σύμβαση εργασίας τους αναφέρεται πως «ο εργαζόμενος μπορεί να διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες» της εταιρείας. Έτσι, έστειλε έναν εργαζόμενο με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, ο οποίος επέστρεψε και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον.

Ο ηλεκτρολόγος που διατάχθηκε να βρίσκεται το Σάββατο 2/4 στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε ξεκάθαρα στον προϊστάμενό του ότι δεν δέχεται να μετακινηθεί, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν γίνεται να αξιοποιούνται για τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας και να γίνονται συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής. Η απάντηση του προϊσταμένου ήταν ότι τάχα δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους τι κουβαλάνε τα τρένα, ότι είναι δουλειά τους και πρέπει να την εκτελέσουν κανονικά.

Μπροστά σ’ αυτήν την εξέλιξη, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν συνδικαλιστές, ενώ εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με ψηφίσματά τους απαιτούν καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηρόδρομου για τη μεταφορά πολεμικού υλικού, να σταματήσουν οι απειλές στους εργαζόμενους που αρνούνται να συναινέσουν στη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού.

Στο ψήφισμά τους τα Σωματεία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Βόρειας Ελλάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στη «Speedex», Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Συντηρητών Ανελκυστήρων, Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, Τροφίμων – Ποτών Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Praktiker Hellas» (παράρτημα Θεσσαλονίκης), Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτης» Β. Ελλάδος, Συνδικάτο Ξύλου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο THE MET Θεσσαλονίκης, Σωματείο εργαζομένων efood Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων τουριστικών επισιτιστικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής αναφέρουν: «Καμία εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία που γίνονται για τα κέρδη των λίγων σε βάρος των λαών. Συγκεκριμένα, απαιτούμε καμία αξιοποίηση σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού της χώρας μας για τη μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟικού οπλοστασίου στις γειτονικές χώρες.

Καταγγέλλουμε στον λαό τις απειλές της εργοδοσίας σε εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι κοροϊδία να λέει η εργοδοσία ότι “δεν σας ενδιαφέρει τι θα κουβαλήσουνε τα τρένα, εσάς είναι η δουλειά σας και πρέπει να πάτε”, ή ότι “στη σύμβαση της εταιρείας αναφέρεται πως ο εργαζόμενος θα διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες της”. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δουλεύουμε για φτηνή και ποιοτική μεταφορά του λαού και για μεταφορά εμπορευμάτων που να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του και ΟΧΙ για να γινόμαστε μέρος της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους για τον λαό σχεδιασμούς, με τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής από τα εδάφη της χώρας μας.

Η πραγματική αλληλεγγύη για τον λαό της Ουκρανίας είναι σήμερα η πάλη για: Καμία αξιοποίηση του σιδηρόδρομου για μεταφορά πολεμικού υλικού σε ξένες χώρες. Να γυρίσουν στη βάση τους οι μηχανές που αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Καμία απειλή εργαζόμενου στον σιδηρόδρομο που αρνείται να συναινέσει για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού από τη χώρα μας».

 

Γερμανία: Μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Λιθουανία

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Μπούντεσβερ μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής..

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Μπούντεσβερ μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση επιχείρηση με ανάρτηση στο Twitter. Το αντιαεροπορικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα έφτασε εκεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το tweet.

Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με συμμάχους της για την μεταφορά στην Ουκρανία αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής για την ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της χώρας στην περιοχή του Ντονμπάς, μετέδωσε χθες η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι μεταφορές των αρμάτων μάχης, που έχει ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε στους NYT ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσα άρματα μάχης θα σταλούν ή από ποιες χώρες αυτά θα προέλθουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa – Reuters