Το Πεκίνο δηλώνει ότι ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας – «Ο Τραμπ υποκινεί εξεγέρσεις και διασπείρει ψέματα»

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε σήμερα ότι ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει καμιά συγκάλυψη.

Ο Ζάο δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης ότι η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ουχάν, όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων και ότι η αναθεώρηση είναι συνήθης διεθνής πρακτική.

Παράλληλα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα κατά του κορωνοϊού, μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αρκετών δυτικών πρωτευουσών για τη διαχείριση της επιδημίας από το Πεκίνο.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλες οι χώρες για να πολεμήσουμε την επιδημία και να κερδίσουμε τον πόλεμο” εναντίον της Covid-19, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν. Την προηγούμενη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Μακρόν χαρακτήρισε “αφελές” να πει ότι η διαχείριση της κρίσης από την Κίνα ήταν καλύτερη από αυτή των άλλων χωρών.

Η υγειονομική αρχή της Ουχάν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναθεώρησε τον συνολικό αριθμό των θανάτων κατά 50%, που σημαίνει ότι οι θάνατοι στην πόλη είναι πλέον 3.869, για να διορθώσει αυτό που αποκαλούσε εσφαλμένη αναφορά, καθυστερήσεις και παραλείψεις.

Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των πληροφοριών και στοιχείων που δημοσίευσε η Κίνας σχετικά με την έκταση της επιδημίας στη χώρα.

«Ο Τραμπ υποκινεί εξεγέρσεις και διασπείρει ψέματα»

Σκληρά λόγια από τον κυβερνήτη της Ουάσινγκτον για τις συγκεντρώσεις ακροδεξιών και την στήριξή τους από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Οι ακραίοι διαδηλωτές έλαβαν, εμμέσως πλην σαφώς, και τη στήριξη από τον Ντόναλντ Τραμπ (αρκετές από τις συγκεντρώσεις οργανώθηκαν από υποστηρικτές του), ο οποίος τους χαρακτήρισε «πολύ υπεύθυνους», ενώ επανέλαβε την ενόχλησή του για ορισμένα από τα μέτρα καραντίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει βρεθεί ούτως ή άλλως στο στόχαστρο της κριτικής για τους χειρισμούς του κατά της πανδημίας, με τον κυβερνήτη της Ουάσινγκτον να τον κατηγορεί ευθέως ότι υποκινεί τις εξεγέρσεις.

Ο Τζέι Άινσλι, εκλεγμένος με τη στήριξη των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «υποκινεί εξεγέρσεις και διασπείρει ψέματα» με τα tweet του για την απελευθέρωση πολιτειών από τα απαγορευτικά μέτρα

«Χθες ο πρόεδρος είπε στο έθνος ότι η επιστήμη θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις του για την χαλάρωση των μέτρων. Ο Λευκός Οίκους ανακοίνωσε ένα λογικό πλαίσιο για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Μετά από 24 ώρες (ο πρόεδρος) εκτροχιάστηκε αγνοώντας το δικό του σχέδιο και χρησιμοποιώντας επικίνδυνη, αντιδημοκρατική ρητορική» έγραψε ο Άινσλι.

Οι εικόνες από το Μίτσιγκαν, αλλά και άλλες περιοχές με ενόπλους να διαμαρτύρονται κατά των μέτρων απαγόρευσης έχουν προκαλέσει οργή.

Πίσω από πολλές από τις ομάδες των «απλών πολιτών» βρίσκονται βίαιες ακροδεξιές ομάδες, θρησκευτικοί φονταμενταλιστές, ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες, το κίνημα κατά των εμβολιασμών και άλλες ομάδες της ακροδεξιάς. Επίσης, σταδιακά προστίθενται και περισσότεροι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι.