Το παρόν δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας — Στο «κόκκινο» οι σχέσεις της Πολωνίας με τη Λευκορωσία

Ήταν ανυποψίαστος. Ανακάλυψε μια ομαδική καταγγελία στο Ιντερνετ. Ηρθε σε επαφή με τους καταγγέλλοντες. Ακουσε τις ιστορίες τους. Διασταύρωσε τα γεγονότα. Φυσικά είχε αντιληφθεί εγκαίρως ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας πολύ σκοτεινής, φρικτής ιστορίας -αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Εψαξε φακέλους. Μελέτησε. Μίλησε με πολύ κόσμο.

Τελικά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία με μόνο όπλο την τέχνη του. Αλλά δεν έβρισκε χρηματοδότες. Κάπως τα κατάφερε. Οταν έφτασε η ώρα, έκανε τη δουλειά του με απόλυτη μυστικότητα. Ευχόταν κανείς να μην αντιληφθεί τι ετοίμαζε μέχρι να έρθει η ώρα.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματά του δεν είχαν τελειώσει. Γιατί κάποια στιγμή η είδηση διέρρευσε και τότε άρχισε ένα παιχνίδι εξουσίας. Ισχυροί παράγοντες προσπάθησαν να μπλοκάρουν την προβολή. Είχε όμως την ευφυΐα εξ αρχής να μη γυρίσει «ντοκιμαντέρ», αλλά «μυθοπλασία». Πώς να μπλοκάρεις την προβολή στα σινεμά μιας μυθοπλασίας, ακόμα κι αν είναι πιστή καταγραφή πραγματικών γεγονότων;

Ετσι ο Φρανσουά Οζόν τράβηξε το 2018 την άκρη ενός νήματος. Το «Θέλημα Θεού» ξεσκέπασε τη δράση μιας δράκας συνενόχων στην Αρχιεπισκοπή της Λιόν. Η συνέχεια των αποκαλύψεων περίμενε τη φετινή ολοκλήρωση μιας διετούς έρευνας, που αποκάλυψε 330.000 περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων επί 70 χρόνια από πρόσωπα υπεράνω υποψίας εντός των κόλπων της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας. Πολλά από αυτά τα εγκλήματα είναι παραγεγραμμένα. Τα περισσότερα προσέκρουσαν σε απόπειρες συγκάλυψης. Τελικά τις προάλλες ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη εξ ονόματος αυτού που εκπροσωπεί κλαίγοντας.

Τότε, το 2018, ο Οζόν είχε πει πως «ό,τι εξ αρχής με ενδιέφερε ήταν να ερευνήσω τη θέση της ελευθερίας του λόγου στην κοινωνία μας και τις επιπτώσεις της στο άμεσο περιβάλλον ενός ανθρώπου, ο οποίος αποφασίζει να μιλήσει δημόσια για ένα τραυματικό γεγονός που έλαβε χώρα σχεδόν τριάντα χρόνια πριν». (Αυτή η ιστορία αφιερώνεται με αγάπη σε όσους αποφάσισαν να μιλήσουν.)

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις της Πολωνίας με τη Λευκορωσία

Η προσφυγική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος που θα μεγαλώσει την ένταση που παρατηρείται στην περιοχή.

Την Παρασκευή, ο Ματέους Μοραβιέτσκι (πρωθυπουργός της Πολωνίας) ανέφερε πως στρατιώτες και συνοριοφύλακες που έχουν επωμιστεί την προστασία των συνόρων της χώρας του με τη γείτονα -υπό συνθήκες αυξημένων προσφυγικών ροών- δέχθηκαν πυρά, πιθανόν άσφαιρα, από Λευκορώσους.

«Είμαι και θα είμαι πάντα σταθερά με τους στρατιώτες μας και τους συνοριοφύλακές μας», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο Twitter ευχαριστώντας τις υπηρεσίες για την «επαγγελματική και υπεύθυνη στάση» που επέδειξαν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, εκπρόσωπος των συνοριακών φρουρών της Πολωνίας είπε ότι οι δυνάμεις της Λευκορωσίας πυροβόλησαν (την Πέμπτη) εναντίον των στρατευμάτων της Πολωνίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άννα Μιχάλσκα είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Στη Λευκορωσία, ο εκπρόσωπος της κρατικής επιτροπής συνοριοφυλακής, Αντόν Μπιτσκόφσκι, διέψευσε τις πολωνικές καταγγελίες λέγοντας ότι οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες δεν χρησιμοποίησαν όπλα τις τελευταίες 24 ώρες,μετέδωσε με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Μπιτσκόφσκι είπε ότι η επιτροπή ζήτησε επίσημα από τις πολωνικές αρχές να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους.