Το Ουκρανικό προκαλεί ενεργειακό τρόμο στην Αθήνα — Το “plan b” για την ενέργεια σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία — Ανακοινώνεται σήμερα ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από το 1997

Γνωρίστε το Μέγαρο Μαξίμου (Photos)

Οι συνέπειες μιας πολεμικής κρίσης

Χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού”, καθώς μία πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Οι φόβοι

Όπως αναλύει το news247.gr, η χώρα μας προμηθεύεται περίπου το 40% των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία, αλλά ο αγωγός μεταφοράς δεν περνάει πλέον από την Ουκρανία αλλά από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Αυτό σημαίνει ότι, όταν μιλάμε για το απολύτως αρνητικό σενάριο, δεν μιλάμε για δυσκολίες στην όδευση λόγω πολεμικών συγκρούσεων, αλλά για μια πιθανή απόφαση της Ρωσίας να “τιμωρήσει” την Ευρώπη σταματώντας εντελώς τη διοχέτευση αερίου. Δεν είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, αλλά οι αρχές είναι υποχρεωμένες να το εξετάσουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρόβλημα θα “χτυπήσει” αρχικά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου κατευθύνεται κατά κύριο λόγο το φυσικό αέριο που εισάγουμε.

Το σχέδιο αντιμετώπισης προβλέπει αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Επίσης όπου είναι εφικτό, θα υπάρξει μετατροπή των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο. Τέλος για την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο αναμένεται να υπάρξουν αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να “βρεθούν” στην spot αγορά τρία τουλάχιστον επιπλέον μεγάλα φορτία που να φτάσουν προς αεριοποίηση στη Ρεβυθούσα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο σε συνθήκες κρίσης, ενώ και οι δυνατότητες του τερματικού σταθμού είναι πεπερασμένες, κυρίως σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία μπορεί να υποδεχθεί και να αεριοποιήσει το LNG που θα φέρουν τα καράβια.

Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο σενάριο θα φέρει σε ύψιστη δοκιμασία το συνολικό ενεργειακό σύστημα της χώρας, χωρίς να αποκλείεται να οδηγηθούμε και σε περικοπές φορτίου, για παράδειγμα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Το βέβαιο είναι ότι η επίπτωση στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, αερίου και ρεύματος, θα είναι καταλυτική, τη στιγμή που δεν έχει κοπάσει η αναταραχή από τις ήδη πολύ υψηλές τιμές κατά τους τελευταίους μήνες.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν περισσότερο από 10% αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός των συνόρων της.

Μια κλιμάκωση κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δυνητικά να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου -και να αυξήσει τον κίνδυνο μπλακ άουτ, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Ρωσία είναι η κορυφαία πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τιμές τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτήν την εποχή.

“Η άμεση εστίαση είναι στην πιθανότητα διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας, χειρότερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα”, δήλωσε ο Jason Bordoff, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. “Αλλωστε και πριν από αυτές τις εξελίξεις, η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση”.

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 14% στα 88 ευρώ την μεγαβατώρα. Στη Γερμανία η ηλεκτρική ενέργεια για συμβόλαια Μαρτίου αυξήθηκε κατά 11% στα 177 ευρώ την μεγαβατώρα.

Το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε έως και 1,8% στα 96,16 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά από άλμα 4,7% την Παρασκευή μετά την προειδοποίησή των ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα στην Ευρώπη κέρδισαν 1,4% στα 115,50 δολάρια ο μετρικός τόνος.

“Εάν συμβεί… μετακίνηση στρατευμάτων, το μπρεντ δεν θα βρει κανένα εμπόδιο να ξεπεράσει το επίπεδο των 100 δολαρίων”, αναφέρει ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια σε σημείωμα.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έρχονται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, η συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+, καταβάλουν προσπάθειες να αυξήσουν την παραγωγή παρά τις μηνιαίες δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Μάρτιο.

Και πληθωρισμός μέσω…Ουκρανίας

Πρόγευση έκρηξης των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο έχουν ήδη δώσει τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά – προκαταρτικές εκτιμήσεις- ο εναρμονισμένος δείκτης στην ευρωζώνη ενισχύθηκε από το 5% τον Δεκέμβριο στο 5,1% τον Ιανουάριο . Στην Ελλάδα , ο δείκτης έκανε άλμα από το 4,4% στο 5,5%, μεταβολή κάθε άλλο παρά οριακή. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι Εσθονία (11,7% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός), ή Λιθουανία (12,2%). Δεν είναι όμως ούτε Γαλλία ( 3,3%) ή Πορτογαλία (3,4%).

Το νέο ράλι στις διεθνείς τιμές της ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το σκηνικό των πιέσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία όπου τα έσοδα του προϋπολογισμού υστέρησαν έναντι των στόχων τον Ιανουάριο – κακοκαιρία, περιορισμοί λόγω Όμικρον, παρατάσεις πληρωμής φόρων- την ώρα που το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου όπως αντανακλάται στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ανεβαίνει ( στο 2,6% χθες όταν είχε υποχωρήσει στους σκληρούς μήνες της πανδημίας κοντά στο 0,5%).

Η κυβέρνηση υπό την πίεση των αγορών και έχοντας ως δεδομένο πως από το 2023 επανέρχονται στόχοι και κανόνες δημοσιονομικοί «μάζεψε» το στόρι των νέων παροχών, κλείνοντας κάθε ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα ή τον ΦΠΑ στα τρόφιμα όπως πιέζει η αντιπολίτευση αλλά και φορείς της αγοράς.

 

Το “plan b” για την ενέργεια σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία

Φυσικό αέριο | Vancor | Ιδέες και Λύσεις

Η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της, ωστόσο κρατά ανοιχτή γραμμή και με τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις 18 Φεβρουαρίου μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε πιθανή εξέλιξη. Όλα τα σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι λιγότερο ανήσυχη σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, κι αυτό λόγω του αγωγού αερίου Turkish Stream, ο οποίος, όπως εκτιμά η Αθήνα, θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει η Μόσχα.

Οι εναλλακτικές λύσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας περιλαμβάνει:

-Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο αγωγός TAP.

-Aναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.

-Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η κλιμάκωση της έντασης ωστόσο προκαλεί και μία επιπρόσθετη ανησυχία, δεδομένου πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγής λιπασμάτων, τα οποία ήδη έχουν δεχτεί μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Το πολιτικό πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση είναι ότι σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κρίση αναμένεται να βαθύνει κι άλλο και ένας πόλεμος θα οδηγήσει σε νέο κύμα ακρίβειας. Ήδη άλλωστε η αβεβαιότητα έχει αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, ο αντίκτυπος των οποίων γίνεται αισθητός και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και γενικά του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά η ακρίβεια αποτελεί ήδη το μεγαλύτερο πολιτικό πονοκέφαλο της Νέας Δημοκρατίας και πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και στην Αθήνα.

 

Ανακοινώνεται σήμερα ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από το 1997

Ανακοινώνεται σήμερα ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από το 1997

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κοντά στο 6% – Πού εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Ο πληθωρισμός ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι και -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα διαμορφωθεί πέριξ του 6% που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 25 ετών και βέβαια ο υψηλότερος στην εποχή του ευρώ. Τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε βρεθεί πάνω από το 6% ήταν τον Μάρτιο του 1997.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο βρέθηκε στο 5,1% από 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Για τον εν λόγω μήνα οι αυξήσεις εντοπίστηκαν σε είδη ευρείας κατανάλωσης, εκτός βέβαια από την ενέργεια.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Δεκέμβριο είχαν εντοπιστεί στο φυσικό αέριο που σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, έχει σημειώσει αύξηση 135,7%. Ακολούθησαν το πετρέλαιο θέρμανσης με αύξηση 34,1%, ο ηλεκτρισμός με 45%, τα καύσιμα με 21,7%, αρνί και κατσίκι με 19,7%, ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 16,2% και το ηλεκτρικό κατά 15,9%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το Φθινόπωρο του 2022 και αυτό, εκτός από τους ουσιαστικούς λόγους (τρέχουν οι τιμές), υπάρχουν και οι … μαθηματικοί.

Η βάση σύγκρισης είναι πολύ χαμηλή. Για παράδειγμα οι πρώτοι πέντε μήνες του 2021 ο πληθωρισμός είχε αρνητικό πρόσημο.

Βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι η πρόβλεψη που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό και είναι ως μέση μεταβολή στο 0,8% δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ικανοποιηθεί. Ήδη μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατη έκθεσή της έχει ανεβάσει τον πήχη στο 3,1% από 2% που ήταν η προηγούμενη.

Πάντως ιδιαίτερη σημασία θα έχει η αποτύπωση της πορείας των τιμών από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να αμβλύνουν τις συνέπειες από την κούρσα των τιμών σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος τόσο για ανατιμήσεις, όσο και για ελλείψεις στο φυσικό αέριο, λόγω της έντασης που υπάρχει στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα που ενδεχομένως οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση.