Το οξυγόνο υψηλής πίεσης πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς με σοβαρή δύσπνοια — Γερμανία: Έκκληση του νέου καγκελάριου. «Εμβολιαστείτε για να κερδίσουμε τη μάχη»

Κορωνοϊός: Το οξυγόνο υψηλής πίεσης πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς με σοβαρή δύσπνοια

Μία νέα μελέτη από την Αργεντινή έρχεται για να μας δείξει ότι το οξυγόνο υψηλής πίεσης φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα από ό,τι η στάνταρντ θεραπεία στους νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή δύσπνοια λόγω της Covid-19

Μία νέα μελέτη από την Αργεντινήέρχεται για να μας δείξει ότι το οξυγόνο υψηλής πίεσης φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα από ό,τι η στάνταρντ θεραπεία στους νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή δύσπνοια λόγω της Covid-19.

Η μικvρή κλινική δοκιμή τους δείχνει ότι με το υπερβαρικό οξυγόνο χρειάζονται κατά μέσο όρο μόνο τρεις μέρες, αντί για εννέα, για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα της δύσπνοιας λόγω έλλειψης επαρκούς οξυγόνου (υποξαιμίας).

Στη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο οι ασθενείς αναπνέουν οξυγόνο μέσα σε ένα θάλαμο με πίεση υψηλότερη από την ατμοσφαιρική στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτή η μέθοδος χορήγησης οξυγόνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με βαριά Covid-19. Η χρήση φορητών υπερβαρικών θαλάμων επιτρέπει να αποφεύγεται η μεταφορά των ασθενών σε άλλον χώρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαριάνα Κανελότο της Ένωσης Υπερβαρικής Ιατρικής και Έρευνας της Αργεντινής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επείγουσας ιατρικής “Emergency Medicine Journal”, μελέτησαν 40 ενήλικες με μέση ηλικία 55 ετών και με Covid-19. Οι ασθενείς, που είχαν εισαχθεί σε τρία νοσοκομεία του Μπουένος ‘Αϊρες με σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έκανε τη συνήθη θεραπεία και η άλλη έλαβε υπερβαρικό οξυγόνο. Κανένας ασθενής δεν είχε προηγουμένως κορεσμό οξυγόνου πάνω από 90% παρά τη χορήγηση σε αυτούς συμβατικού οξυγόνου.

Η στάνταρντ θεραπεία συνίστατο σε αντιβιοτικά, δεξαμεθαζόνη, παρακεταμόλη και χορήγηση οξυγόνου με μάσκα. Η υπερβαρική θεραπεία συνίστατο σε πέντε ή περισσότερες χορηγήσεις οξυγόνου υψηλής πίεσης με διάρκεια 90 λεπτών κάθε φορά.

Μέσα στις επόμενες 30 μέρες από την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, η υπερβαρική θεραπεία δεν μείωσε την ανάγκη διασωλήνωσης ούτε την πιθανότητα θανάτου. Όμως η διαφορά στο επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου πριν και μετά τη θεραπεία ήταν σημαντική στους ασθενείς που πήραν υπερβαρικό οξυγόνο. Οι ασθενείς αυτοί εμφάνισαν πιο άμεση βελτίωση και η αναπνοή τους αποκαταστάθηκε σε φυσιολογική σε πολύ πιο σύντομο διάστημα (3 αντί 9 μέρες, άρα στο ένα τρίτο του χρόνου), σε σχέση με εκείνους που είχαν κάνει τη στάνταρντ θεραπεία, χωρίς την εμφάνιση σημαντικών παρενεργειών.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι περιπτώσεις σοβαρής Covid-19 που χρειάζονται μηχανικό αερισμό, έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου. Συνεπώς, χρειάζονται νέες θεραπευτικές στρατηγικές και η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, η οποία θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμη σε διάφορες συνθήκες χάρη στους φορητούς υπερβαρικούς θαλάμους. Οι τελευταίοι καθιστούν περιττή τη μεταφορά των ασθενών σε άλλα σημεία του νοσοκομείου, κάτι που θα ενέτεινε και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού».

Χρειάζονται πάντως μεγαλύτερες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα της υπερβαρικής θεραπείας.

 

Γερμανία: Έκκληση του νέου καγκελάριου – «Εμβολιαστείτε για να κερδίσουμε τη μάχη»Κορωνοϊός - Γερμανία: Έκκληση του νέου καγκελάριου - «Εμβολιαστείτε για να κερδίσουμε τη μάχη»

Ο Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους απέναντι σε μια «μειοψηφία ακραίων» αντιεμβολιαστών

Να κερδίσει τη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού δεσμεύθηκε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας έκκληση στους Γερμανούς στην πρώτη σημαντική του ομιλία στο Κοινοβούλιο να εμβολιαστούν, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση.

«Λέω στους πολίτες της χώρας μας, ‘ναι, τα πράγματα θα καλυτερεύσουν, ναι, θα κερδίσουμε τη μάχη κατά αυτής της πανδημίας με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ναι, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, θα ξεπεράσουμε την κρίση», δήλωσε σήμερα ο Σολτς.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνησή του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, στο οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, καθοριστικό ρόλο έχει το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους απέναντι σε μια «μειοψηφία ακραίων» αντιεμβολιαστών, ύστερα από τις απειλές κατά της ζωής εκ μέρους του κινήματος αυτού σε βάρος του πρωθυπουργού της Σαξονίας και μετά από πολλές διαδηλώσεις.

«Αυτό που υπάρχει επίσης σήμερα στη Γερμανία είναι άρνηση της πραγματικότητας, οι παράλογες ιστορίες συνωμοσίας, η σκόπιμη παραπληροφόρηση και ο βίαιος εξτρεμισμός», δήλωσε ενώπιον της Bundestag ο Σολτς, υποσχόμενος μια απάντηση «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα του δημοκρατικού κράτους δικαίου μας».

Σε συναγερμό η Σαξονία για απειλές κατά του πρωθυπουργού

Επιχείρηση στη Δρέσδη πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η αστυνομία της Σαξονίας μετά την ανάρτηση σε σελίδα αντιεμβολιαστών στην εφαρμογή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram απειλών κατά της ζωής του πρωθυπουργού του κρατιδίου, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η επιχείρηση αυτή, που διεξήχθη σε πολλά σημεία στη Δρέσδη, πραγματοποιήθηκε αφού δημοσιογράφοι του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF διείσδυσαν σε ομάδα του Telegram στο οποίο κάποιοι είχαν αναρτήσει απειλές για τη ζωή του Μίχαελ Κρέτσμερ, πρωθυπουργού της Σαξονίας, που τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού κατά της covid-19.

«Τα σχόλια κάποιων μελών της ομάδας άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους πραγματικά όπλα και βαλλίστρες», επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίσει αν έχουν γίνει συλλήψεις.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*