Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του έξω από το ΟΑΚΑ…

olympiako moyseio

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του έξω από το ΟΑΚΑ… κι έχουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους να το επισκεφθείς.

Εκεί όπου τον Αύγουστο του 2004 βρισκόταν το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (για τους φίλους IBC) που έστελνε ήχους και εικόνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στις τηλεοράσεις όλου του πλανήτη, άνοιξε πριν από λίγες μέρες τις πόρτες του το ολοκαίνουριο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Ένα μουσείο που, την παραμικρή ανάμνηση να έχεις από την αθηναϊκή Ολυμπιάδα, αποκλείεται να σε αφήσει ασυγκίνητο/η. Κι αυτό, το συναισθηματικό δηλαδή του πράγματος, είναι μόνο η αρχή.

1ΟΜ

Μέσα από την διαδραστική περιήγηση στις τρεις μεγάλες ιστορικές περιόδους-σταθμούς της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν τα πάντα για την Ιδέα και την Ιστορία των αγώνων μέσα από εκθέματα διαδραστικά, υβριδικά και ψηφιακά. Το ταξίδι ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία, σε μια εντυπωσιακή προσομοίωση του αρχαίου της σταδίου, συνεχίζει στους σκοτεινούς χρόνους της βυζαντινής απαγόρευσης των αγώνων, περνά στην αναβίωση και την Αθήνα του 1896 και από εκεί καταλήγει στην Αθήνα του 2004, με τα αυθεντικά κοστούμια της τελετής έναρξης παραταγμένα όπως ακριβώς ήταν στην πομπή τον Αύγουστο εκείνο.

Η εισαγωγή στον κόσμο του Μουσείου και των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πραγματικά εντυπωσιακή: Στον θόλο μιας σκοτεινής αίθουσας προβάλλονται ιστορικά στιγμιότυπα επάνω σε «καρέ» που έχουν το σχήμα των φύλλων της ελιάς –και όλα μαζί σχηματίζουν το θρυλικό στεφάνι που ήταν το έπαθλο των νικητών τότε που ξεκίνησαν όλα. Από εκεί περνάς σε ένα λουσμένο στο φως στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με τις κερκίδες του και τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του χώρου όπως ήταν τότε. Ο σκοτεινός διάδρομος του Βυζαντίου οδηγεί ξανά στο φως, για να σε φέρει μπροστά σε μια γιγάντια τοιχογραφία της αυθεντικής φωτογραφίας από τις ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία.

Τα συντρίμμια του 19ου αιώνα διαδέχονται η ιδέα της αναβίωσης, το γραφείο του Δημήτριου Βικέλλα και τις επιστολές που αντάλλαζε με τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν. Θα γίνουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης Ιστορίας στην Ελλάδα ή στη Γαλλία; Τι λέει για την παράξενη αυτή ιδέα ο Τύπος της εποχής; Τι ρόλο παίζει η αναστήλωση του αρχαίου Παναθηναϊκού Σταδίου σε όλο το μαρμάρινο μεγαλείο του σε όλα αυτά; Θα περάσουμε από το τρισδιάστατο Καλλιμάρμαρο για να το μάθουμε.

Οι λάτρεις των μικρών, άγνωστων πληροφοριών θα βρουν τον παράδεισό τους στην επόμενη αίθουσα, με τον εντυπωσιακό, φουτουριστικό σχεδιασμό της, τα κειμήλια και την Ιστορία κάθε χειμερινής και θερινής Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε από το 1896 μέχρι σήμερα. Πότε συμμετείχαν για πρώτη φορά γυναίκες στη διοργάνωση; Πότε και γιατί καθιερώσαμε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες; Τι σχέση είχε ο Ψυχρός Πόλεμος με τις Ολυμπιάδες; Τι συνέβη στο Μόναχο το 1972; Ποια διοργανώτρια χώρα είχε τη δημοφιλέστερη μασκότ στην Ιστορία των αγώνων; Απαντήσεις σε όλα όσα δεν ήξερες ότι αγνοούσες, θα βρεις εδώ.

Να και άλλη μία μικρή γνώση που ίσως σου ξυπνήσει ξεχασμένες αναμνήσεις: Η Αθήνα 2004 ήταν η μοναδική μέχρι στιγμής Ολυμπιάδα της οποίας η φλόγα πάτησε και στις πέντε ηπείρους, ξεκινώντας από την Ολυμπία και καταλήγοντας στην Αθήνα. Το σχεδιάγραμμα της εντυπωσιακής διαδρομής της καταλαμβάνει έναν ολόκληρο τοίχο στην αίθουσα της Αθήνας 2004, και αν αυτή δεν είναι ικανή να σε συγκινήσει, γυρνώντας από την άλλη θα δεις τα κοστούμια της τελετής έναρξης που λέγαμε στην αρχή… και δεν τη γλιτώνεις.

Το ταξίδι συνεχίζεται σε μια αίθουσα με μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα που έχουν δωρίσει στο μουσείο Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες: Το πανί του ιστιοπλοϊκού της Σοφίας Μπεκατώρου, τα παπούτσια του Πύρρου Δήμα, η στολή της Νίκης Μπακογιάννη από την Ατλάντα 1996…

Πριν φύγεις, ή πιο σωστά πριν ανέβεις τις σκάλες προς το εντυπωσιακό καφέ-εστιατόριο 1896, που βλέπει μέσα από τις τζαμαρίες του τις αψίδες του ΟΑΚΑ σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-Καλατράβα, θα δεις φωτογραφίες από… το μέλλον: Είναι τα παιδιά που προπονούνται αυτή τη στιγμή για τις Ολυμπιάδες που θα έρθουν, εκείνες που θα μπουν στις προθήκες που έχουν μείνει επίτηδες κενές, γιατί η Ιστορία δεν σταματά να γράφεται.

οακα

Info:

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας βρίσκεται μέσα στο Golden Hall, και λειτουργεί Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10.00 έως τις 21.00.

Το εισιτήριο κοστίζει 7€ για τους ενήλικες, 6€ για παιδιά έως 18 ετών και ενήλικες άνω των 65. Άνεργοι, ΑΜΕΑ και αθλητές/ προπονητές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν δωρεάν είσοδο. Τέλος, υπάρχει και οικογενειακό εισιτήριο για δύο ενήλικες με δύο παιδιά στα 20€.

Όλες οι Online κρατήσεις εισιτηρίων στο www.athensolympicmuseum.org  έχουν έκπτωση 10%.

Το Μουσείο διαθέτει εκπαιδευτική αίθουσα και σχεδιάζει πολλά ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά-σχολικά προγράμματα για το άμεσο μέλλον.

Αρχαία Ολυμπία - Κοινός Τόπος: Έκθεση μεικτής πραγματικότητας στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

«Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»: Λίγα λόγια για την έκθεση

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια συναρπαστική βιωματική εμπειρία εικονικής περιήγησης στον ιερό χώρο της Ολυμπίας του 2ου αι. μ.Χ., που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους με τη ψηφιακή διατήρηση και αποκατάστασή του χάρη στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μικτής Πραγματικότητας.

Ο ιππόδρομος, οι ναοί της Ήρας και του Δία, το εργαστήριο του Φειδία, και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, είναι μερικά μόνο από τα μνημεία που ανασυντίθενται με ρεαλιστικό τρόπο σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη τρεις σταθμούς ψηφιακής περιήγησης και εξερεύνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας, των Ολυμπιακών Αγώνων και των Αξιών του Ολυμπισμού: Τη διαδραστική θέαση 27 μνημείων του ιερού χώρου σε πραγματική κλίμακα, μέσω εφαρμογής Επαυξημένης Πραγματικότητας, μια μεγάλη προβολή περιήγησης στην ψηφιοποιημένη Αρχαία Ολυμπία, αλλά και ολόκληρη την τρισδιάστατη διαδραστική αναπαράσταση του «κοινού τόπου» της Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από εντυπωσιακές οθόνες επαναστατικών υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας.

Τέλος, κάθε επισκέπτης θα μπορεί να μοιραστεί μέσω φωνητικού ή γραπτού μηνύματος τις σκέψεις του για μια από τις αξίες της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, της Αριστείας, της Ειρήνης του Σεβασμού και της Συνεργασίας, σε έναν παγκόσμιο κοινό τόπο των αξιών του Ολυμπισμού.

Η έκθεση «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» φιλοξενείται στην αίθουσα Εκδηλώσεων και Περιοδικών Εκθέσεων του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας (επίπεδο 0) εντός του Golden Hall.

Η μόνιμη έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας

Παράλληλα, η μόνιμη έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία ταξιδιού στην ιστορία των Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες λαμπερές διοργανώσεις, μέσα από τεκμήρια, αφηγήσεις, διαδραστικά εκθέματα και κειμήλια.

Της Ηρώς Κουνάδη