Το ΝΑΤΟ τα «βάζει» με την ανερχόμενη Κίνα και τον λογαριασμό πληρώνει η… Ελλάδα — Βαλκάνια: Η παραίτηση Ζάεφ φέρνει εξελίξεις και αποσταθεροποίηση

Γενς Στόλτενμπεργκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.10.2021
Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τις νέες αποστολές που συμφωνήθηκαν στις ΗΠΑ. «Βλέπουμε την Κίνα να επενδύει δυναμικά σε βασικές υποδομές στις χώρες μας».
Δεν πρόλαβαν να κρυώσουν οι μηχανές των μεταγωγικών αεροσκαφών που απομάκρυναν τις νατοϊκές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και ο γ.γ. της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ήρθε αυτή τη βδομάδα να ανακοινώσει στους Ευρωπαίους τις νέες αποστολές που συμφωνήθηκαν στις ΗΠΑ.
Αφού συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Στόλτενμπεργκ παρουσίασε στην εφημερίδα Financial Times τον νέο επιθετικό σχεδιασμό της συμμαχίας εναντίον της Κίνας.
«Η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνσή μας στην Αφρική. Τους βλέπουμε στην Αρκτική, τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα να επενδύει δυναμικά σε βασικές υποδομές στις χώρες μας» σημείωσε ο απεσταλμένος του Μπάιντεν.
Και συνέχισε μπαίνοντας στην ουσία του ζητήματος: «Έχουν όλο και περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να πλήξουν όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ… Χτίζουν πολλά, πολλά σιλό για διηπειρωτικούς πυραύλους».
Προφανώς, καμία από αυτές τις παρατηρήσεις δεν εδράζεται στην πραγματικότητα. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, το Πεκίνο δεν κάνει τίποτα χειρότερο στη γη, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο απ’ ότι κάνει η Ουάσινγκτον.
Ο Στόλτενμπεργκ όμως ήταν αποφασισμένος να στρατολογήσει νέα πιόνια στη μάχη απέναντι στην Κίνα.
Αφού λοιπόν γκρίνιαξε ότι στα κείμενα του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στην «κινεζική απειλή», προανήγγειλε την αλλαγή του στρατηγικού δόγματος της συμμαχίας κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.
Οι κινήσεις της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ αποτελούν μια ακόμη πρόκληση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά την Ελλάδα – η οποία δυστυχώς παρακολουθεί αμήχανα και ασθμαίνοντας τις εξελίξεις.
Λίγες μόλις εβδομάδες από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα της ΕΕ, δημιουργώντας το νέο αντι-κινεζικό «άξονα» με τη Βρετανία και την Αυστραλία (AUKUS), τώρα στέλνουν τον οικονομικό λογαριασμό των νέων εξοπλισμών στους Ευρωπαίους συμμάχους τους.
Οι χώρες-μέλη της βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλούνται να πληρώνουν τα νέα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τα οποία δεν ρωτήθηκαν και δεν συναίνεσαν.
Δυστυχώς, όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες την αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Πεκίνου για την Ταϊβάν γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμών επεισοδίων στην ανατολική Ασία έχει πάψει να αποτελεί ένα θεωρητικό σενάριο για το απώτερο μέλλον.
Οι συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις που πραγματοποιεί το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε περιοχές στις οποίες η Κίνα θεωρεί ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, δημιουργούν άμεσο σκηνικό πολέμου.
Ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ λοιπόν σε αυτή την αντιπαράθεση θα σημαίνει ότι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να εμπλακούν σε εδαφικές διεκδικήσεις και συγκρούσεις για κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχές που οι Ευρωπαίοι πολίτες δυσκολεύονται να εντοπίσουν στον χάρτη.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λογικά θα κάθονται σε μια γωνία και θα γελάνε βλέποντας τους Ευρωπαίους να επωμίζονται το κόστος ενός ψυχρού πολέμου, ο οποίος όχι μόνο δεν τους αφορά, αλλά ενδέχεται να έχει και καταστροφικές συνέπειες για τις εμπορικές τους σχέσεις με τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας.
Αρκεί να φανταστούμε το κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι, καθώς οι Γάλλοι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρηματοδοτούν μέσω του ΝΑΤΟ την αμερικανική επιθετικότητα αφού πρώτα έχασαν συμβόλαια αξίας 56 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παροχή υποβρυχίων στην Αυστραλία.
Προφανώς, ο λογαριασμός θα είναι μεγαλύτερος όσο υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ καταθέτει κάθε χώρα στις πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ – και εδώ η Ελλάδα διεκδικεί τον τίτλο του «πρωταθλητή» καθώς δαπανά διαρκώς πάνω από το 2% της ετήσιας παραγωγής της.
Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, η Ουάσινγκτον βλέποντας τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων συμμάχων της θα επιχειρήσει να σαμποτάρει κάθε σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από την αμερικανική πολεμική μηχανή (και την αντίστοιχη πολεμική βιομηχανία). Και το πρώτο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι να χρησιμοποιήσει τους πιο πιστούς συμμάχους της για να σαμποτάρουν τα σχέδια δημιουργίας του ευρωστρατού.
Στη συνέντευξή του στους Financial Times ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι αν ο ευρωστρατός σημαίνει «νέες δομές» (δηλαδή απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ που ελέγχεται από τις ΗΠΑ), τότε «θα υποσκάψει την ασφάλειά μας».

Η Ελλάδα στους μεγάλους χαμένους

Όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές από αυτή τη στήλη η παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εξασφαλίζει την προστασία της Ελλάδας από την τουρκική επιθετικότητα αλλά την εμπλοκή της στον νέο Ψυχρό Πόλεμο με το Πεκίνο, η οποία μπορεί να έχει βαρύτατο κόστος για την ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς, η στρατιωτική εμπλοκή μέσω του ΝΑΤΟ και η δημιουργία (εχθρικών για την Κίνα) αμερικανικών βάσεων στην ελληνική επικράτεια δεν είναι οι μόνες κινήσεις που (δικαίως) θα μπορούσαν να θεωρηθούν «επιθετικές» προς τα κινεζικά συμφέροντα.
Η Αθήνα, ύστερα από ισχυρές πιέσεις της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα έχει ήδη απορρίψει την κινεζική τεχνολογία για τα δίκτυα 5G, παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές εταιρείες βρίσκονταν στην πρωτοπορία της σχετικής τεχνολογίας και υπόσχονταν αισθητά καλύτερες συμφωνίες στους πελάτες τους.
Η χώρα δηλαδή δεν προσφέρει απλώς τις υπάρχουσες υποδομές της σε μια αντιπαράθεση που δεν την αφορά αλλά υποθηκεύει και τις μελλοντικές τις υποδομές στο όνομα της αμερικανικής επιθετικότητας.
Προφανώς, το ζήτημα για μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν είναι να ταχθεί με τη μια ή την άλλη πλευρά του νέου Ψυχρού Πολέμου (το Πεκίνο μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος και ανήθικος παίκτης στη διεθνή σκηνή).
Το να επιλέγεις όμως να στηρίξεις μιας παρακμάζουσα αυτοκρατορία εναντίον της ανερχόμενης οικονομικής υπερδύναμης του πλανήτη, ισοδυναμεί με γεωπολιτική και οικονομική αυτοκτονία.

Βαλκάνια: Η παραίτηση Ζάεφ φέρνει εξελίξεις και αποσταθεροποίησηΡάνια Σβίγκου: 'Δυσάρεστη εξέλιξη η παραίτηση Ζάεφ'

Άλλη μια χώρα στα Βαλκάνια μπαίνει σε πολιτική κρίση, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο Ζάεφ έκανε πράξη τη δήλωση του, όταν δεσμεύθηκε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που έχανε το κόμμα του στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών τον Μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων.

Η παραίτηση του Ζάεφ, παρότι στις δηλώσεις του χτες το βράδυ, σημείωσε ότι η χώρα έχει κυβέρνηση για άλλα δυόμιση χρόνια και προφανώς θα εκλεγεί νέος Πρωθυπουργός από τον κυβερνητικό συνασπισμό, μοιάζει απίθανο να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, δεν πρόκειται ν’ αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και θα προκαλέσει με τον έναν ή άλλο τρόπο την πτώση της κυβέρνησης. Ήδη βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού κοιτάζουν με καλό μάτι την μετακίνηση τους στο εθνικιστικό δεξιό κόμμα.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και μια ενδεχόμενη νέα ήταν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα θέσει εν αμφιβόλω, τόσο την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καταψήφισε, αλλά και την Συμφωνία Καλής Γειτονίας με την Βουλγαρία.

Οι εθνικιστές απόψεις του VMRO-DPMNE, είναι δυνατόν να διαταράξουν τις σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Βουλγαρία που βρίσκεται σε πολύμηνη πολιτική κρίση με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Απρίλιο.

Η αδιαφορία της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα στο An, και η διείσδυση ξένων δυνάμεων στη Βόρεια Μακεδονία με χρηματισμό, όπως κατήγγειλε χτες το βράδυ ο Ζάεφ, δεν προοιωνίζουν ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Το Βουλγαρικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, για την Βόρεια Μακεδονία, που συμπαρέσυρε και την Αλβανία, αλλά και η κακή διαχείριση της πανδημίας με υπαιτιότητα της ΕΕ για την χώρα, προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών που γύρισαν την πλάτη στο φιλοευρωπαϊκό  Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Βέβαια οι δημοτικές εκλογές δεν είναι κοινοβουλευτικές και τα αποτελέσματα σε περίπτωση εθνικών εκλογών δεν θα είναι σίγουρα τα ίδια, όμως η πολιτική κρίση που χτυπάει τη Βόρεια Μακεδονία, θα έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα με ενδεχόμενο πάγωμα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βέβαια αν και το πάγωμα φαντάζει εύκολο για το VMRO-DPMNE, θα είναι σχεδόν αδύνατο να αμφισβητήσει την Συμφωνία καθώς θα φέρει το δεξιό κόμμα απέναντι στο σύνολο της ΕΕ και των ΗΠΑ. Εκτός κι αν το VMRO-DPMNE έχει αποφασίσει να αλλάξει στρατόπεδο και να προσχωρήσει σε συμμαχίες εκτός του πλαισίου της Δύσης, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα επικίνδυνο για την περιοχή.

Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία ενισχύει την διείσδυση της εκ νέου στα Δυτικά Βαλκάνια, ένα νέο μέτωπο για την Ελλάδα, με μια κυβέρνηση που στην εξωτερική πολιτική για την περιοχή δείχνει να τα έχει χαμένα, δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς θα την αναγκάσουν να στρέψει το ενδιαφέρον της προς την περιοχή των Βαλκανίων.

Αν συνυπολογίσουμε την πολιτική κρίση που διέρχεται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Κοσσυφοπέδιο με τη Σερβία αλλά και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το μείγμα γίνεται επικίνδυνο και εκρηκτικό με απρόβλεπτες συνέπειες για την σταθερότητα της περιοχής.