Το Μαξίμου νομιμοποιεί το ναζιστικό τάγμα: «Το Αζόφ είναι ενταγμένο στον ουκρανικό στρατό» — EastMed και Τουρκικά F16 καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα

Αντί ειλικρινούς μεταμέλειας για το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού δόθηκε βήμα στη Βουλή των Ελλήνων σε στρατιώτη του ναζιστικού τάγματος, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει σε αυτήν την επιλογή, φτάνοντας στο σημείο να νομιμοποιήσει το Αζόφ με τον ισχυρισμό ότι «είναι πλήρως ενταγμένο στον ουκρανικό στρατό».

Τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς, «γαλάζιοι» βουλευτές και σύσσωμη η αντιπολίτευση εξανίστανται για την προβολή βίντεο στο Κοινοβούλιο με δηλώσεις Έλληνα ομογενή που πολεμά στο πλευρό του Αζόφ, το Μέγαρο Μαξίμου δικαιολογεί το ναζιστικό τάγμα με το ψευδο-επιχείρημα πως έχει ενσωματωθεί στον ουκρανικό στρατό.

«Ντροπή οι αντιδράσεις της αντιπολίτευση» διαρρέουν από το Μαξίμου και συμπληρώνουν: «Το τάγμα Αζόφ είναι πλήρως ενταγμένο στον ουκρανικό στρατό». Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν εκτός από την αντιπολίτευση, θα έπρεπε -κατά το Μαξίμου- να αισθάνεται ντροπή και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την τοποθέτηση του στρατιώτη του ναζιστικού τάγματος.

Επιπλέον, η διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής. Πηγές κοντά στον Κωνσταντίνο Τασούλα υποστήριξαν πως ο πρόεδρος γνώριζε για την προβολή των δύο βίντεο, όχι όμως και για το περιεχόμενό τους, κάτι που μεταφράζεται ως έμμεση επίκριση της προβολής του βίντεο με τον πολεμιστή του Αζόφ.

Πάντως, άλλα στελέχη από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής αρχίζουν να αποδίδουν ευθύνες στον μεταφραστή για να μετριάσουν το φιάσκο, κάτι που εξίσου εκθέτει το Μαξίμου, το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ διαρρέει πως η ομιλία του ομογενή πολεμιστή του Αζόφ ήταν ένα νομοτελειακό γεγονός.

Άγγελος Προβολισιάνος

 

EastMed και Τουρκικά F16 καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημαEastMed και Τουρκικά F16 καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα

Δεν έχει τέλος το άδειασμα της Ελλάδας από τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του ταυτίζονται πλήρως με τα υπερατλαντικά συμφέροντα ακόμη κι αν αυτά είναι σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι του αδειάσματος της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, (με τη συνέντευξή της σήμερα στην Καθημερινή), του EastMed και της ρητής της δήλωσης ότι θα αγοράζουμε αέριο από τις ΗΠΑ είχε προηγηθεί το πράσινο φως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σε επιστολή του προς το Κογκρέσο) στην πώληση 40 ολοκαίνουργιων F-16 Block 70/72 (την κορυφαία διαμόρφωση “V”) με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), στην Τουρκία λέγοντας επί λέξει ότι «Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Το «ναι» του Αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την Αθήνα παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου και τα φιλικά του ΜΜΕ επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις «φάπες» από την άλλην πλευρά του Ατλαντικού αλλάζοντας το αφήγημα της Τουρκικής απομόνωσης με αυτό της συνεννόησης και της συνεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μαξίμου γνώριζε εδώ και καιρό την αλλαγή στάσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μάλιστα οι πληροφορίες για το «LoR for LOA» (Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) της τουρκικής πλευράς είχαν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία στην Ελλάδα από τον περασμένο Οκτώβριο!

Άλλωστε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ένα μήνα πριν οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ, ο Ερντογάν τόνισε στον Μπάιντεν πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.

Δημήτρης Χατζηνικόλας