Το Μαξίμου βυθίζεται στις παρακολουθήσεις και σιωπά…

Νέα αποκάλυψη «βόμβα»: Ταυτόχρονη παγίδευση από ΕΥΠ και Predator για 5  πρόσωπα :: left.gr

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αντιπαράθεση σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται ολοένα και περισσότερο σε δύσκολη θέση, μετά τις νέες αποκαλύψεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, υπό παρακολούθηση και από το Predator και από την ΕΥΠ, βρίσκονταν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα – εκτός των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη – και μεταξύ αυτών είναι και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Υπό διπλή παρακολούθηση ήταν επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα και οι διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ο ευρωβουλευτής που διεγράφη από τη ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος παρακολουθήθηκαν και από την ΕΥΠ και από το Predator.

Το Μαξίμου βυθίζεται στις παρακολουθήσεις και σιωπά...

Επίσης σε νέες αποκαλύψεις για τη σχέση Predator – ΕΥΠ προχώρησε και το «Βήμα της Κυριακής», παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία για συγκεκριμένους αστυνομικούς που όχι μόνο γνώριζαν για τη χρήση του παράνομου λογισμικού αλλά είχαν και ενεργό ρόλο στη λειτουργία του.

Επίσης, δημοσίευμα των Νέων υποστηρίζει πως ένας υπουργός της κυβέρνησης «ξηλώθηκε» γιατί έστειλε μια «καρδούλα» σε γνωστή τηλεοπτική παρουσιάστρια, που σχετίζεται με άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά η κίνηση «εντοπίστηκε» από το παράνομο λογισμικό Predator με το οποίο τον παρακολουθούσαν.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη Βουλή ότι δεν τη γνώριζε και πως ήταν μεν νόμιμη, αλλά πολιτικά λάθος. Για τη “νόμιμη επισύνδεση”, πάλι από την ΕΥΠ, του υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη, θα πει τα ίδια; Ή θα σιωπήσει;»

Αυτό το ερώτημα θέτουν στελέχη της αντιπολίτευσης (όχι μόνο της αξιωματικής) μετά το νέο κύμα αποκαλύψεων της εφημερίδας Documento, το οποίο αφορά παρακολουθήσεις πέντε προσώπων τόσο με το Predator όσο και μέσω της ΕΥΠ.

Παράλληλα, στο σημερινό Βήμα δημοσιεύεται ρεπορτάζ-συνέχεια των αποκαλύψεων του InsideStory (Τέλλογλου-Τριανταφύλλου), σύμφωνα με το οποίο το Predator είχε εγκατασταθεί σε χώρους της ΕΥΠ στην Αγ. Παρασκευή. Στο δημοσίευμα αναφέρονται πληροφορίες για τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις παρακολουθήσεις και μετά τις αποκαλύψεις του Αυγούστου μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

Για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: «Κάθε Κυριακή οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συμπληρώνουν και νέα κομμάτια στο παζλ των παράνομων παρακολουθήσεων και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ενοχή του κ. Μητσοτάκη», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

Σήμερα η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ αποκαλύπτει ότι το Predator, όχι μόνο λειτουργούσε σε χώρους του ελληνικού δημοσίου, αλλά και ότι αυτοί που το λειτουργούσαν ήταν αποσπασμένοι αστυνομικοί, των οποίων τα ονοματεπώνυμα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Με δυο λόγια το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν κάποιος άγνωστος ιδιώτης χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό, καταρρέει με ονόματα και διευθύνσεις.

Το μόνο που μένει πλέον στον κ. Μητσοτάκη, που εδώ και τρεις εβδομάδες κρύβεται από τη Βουλή, είναι να βρει το θάρρος και να δώσει μια απάντηση: Ισχύει η σημερινή συγκλονιστική αποκάλυψη της εφημερίδας Documento ότι η ΕΥΠ παράλληλα με το predator παρακολουθούσε και με επίσημη επισύνδεση τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, καθώς και τον επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλιστικών κ. Αλεξόπουλο;

Αν θέλει να το διαψεύσει μπορεί πολύ απλά να ζητήσει στην ΑΔΑΕ να ελέγξει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που με βάση το νόμο υποχρεούνται να τηρούν αρχείο. Όσο δεν το τολμά και σιωπά τόσο επιβεβαιώνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία πρωθυπουργός», καταλήγει.

Γ. Οικονόμου: Η δικαιοσύνη θα ερευνήσει

«Με πρωτοστάτη τον κ. Βαξεβάνη -ο οποίος έχει ως αρχή του πως οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί είναι πραγματικό- εξακολουθεί η σε συνέχειες δημοσίευση στον Τύπο διαφόρων μυθιστορημάτων γύρω από την υπόθεση των λογισμικών παρακολούθησης και των επισυνδέσεων…», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις αποκαλύψεις κυριακάτικων εφημερίδων.

«Για άλλη μια εβδομάδα αναπτύσσονται ευφάνταστοι ισχυρισμοί, δίχως κανένα απολύτως στοιχείο και τεκμήριο. Αυτή την εβδομάδα τα μυθιστορήματα είναι διανθισμένα και με «ιστορίες κατασκόπων», οι οποίοι, αφού προηγουμένως επηρέασαν τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, στη συνέχεια, ούτε λίγο ούτε πολύ, οδήγησαν σχεδόν με το ζόρι τον κ. Τσίπρα σε κότερο, δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι, προκειμένου να τον φωτογραφήσουν.

Σταθερή θέση μας είναι ότι πολιτικά δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό και επικίνδυνο από τη φαντασία που δεν στηρίζεται σε κανένα τεκμήριο. Ειδικά από τη στιγμή που στο σκοτάδι η φαντασία είναι πιο ζωηρή από ό,τι στο άπλετο φως.

Η διερεύνηση όλων των ισχυρισμών και των εξιστορήσεων που δημοσιεύονται είναι έργο και υποχρέωση της Δικαιοσύνης, η οποία και θα δώσει οριστικές απαντήσεις για τη δράση των λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα, από την αρχική τους εμφάνιση και όχι μόνο για μια περιορισμένη χρονικά περίοδο.

Εξαρχής συνδράμουμε ενεργά την έρευνα της Δικαιοσύνης, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Πόσω μάλλον, αφού βασικός στόχος αυτών των λογισμικών φέρεται πως ήταν διαχρονικά στελέχη της παράταξής μας και της Κυβέρνησής μας, αλλά και ο Πρωθυπουργός.. Παράλληλα, οχυρώνουμε θεσμικά την Πολιτεία και το πολιτικό σύστημα με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βραχίονές του έχουν αποφασίσει να πορευτούν έως τις εκλογές με όπλα την τοξικότητα και τη συκοφαντία, αφού δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό και χρήσιμο να εισφέρουν στον τόπο και την κοινωνία. Η Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή έργου για την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών από τη διεθνή ακρίβεια, τη διασφάλιση της Πατρίδας από έξωθεν επιβουλές και τη θεσμική θωράκιση του κράτους μας», καταλήγει.

Ν. Ηλιόπουλος: Γιατί δεν δίνει ουσιαστική απάντηση η κυβέρνηση;

«Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου είναι τόσο αστεία, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας καλεί να εκφράσουμε και τη συμπαράστασή μας στον “κακόμοιρο” πρωθυπουργό μας, που ο ίδιος ήταν στόχος παρακολουθήσεων», αναφέρει σκωπτικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου σε σχέση με τις σημερινές αποκαλύψεις των εφημερίδων για το σίριαλ των παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator. Και συνεχίζει η ανακοίνωση του κ. Ηλιόπουλου:

«Θα ήταν πράγματι για γέλια οι ισχυρισμοί τους αν τα πεπραγμένα τους δεν ήταν τόσο επικίνδυνα για τη δημοκρατία. Ωστόσο, πέρα από τους γελοίους ισχυρισμούς, για μια ακόμη φορά καμία ουσιαστική απάντηση δεν δίνει η κυβέρνηση. Ούτε λέξη για το αν θα ζητήσουν απαντήσεις μέσω της ΑΔΑΕ από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, για το αν παρακολουθούσαν υπουργούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους. Ούτε κουβέντα για το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που αποκαλύπτει ότι το παράνομο λογισμικό Predator λειτουργούσαν αποσπασμένοι αστυνομικοί, των οποίων πλέον γνωρίζουμε ονόματα και διευθύνσεις».

Ν. Ανδρουλάκης: Επιβεβαιώνεται η θεσμική εκτροπή

Θέση πήρε και ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Με αφορμή δημοσίευμα για τις υποκλοπές στον Kυριακάτικο Tύπο, υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνεται η θεσμική εκτροπή και άσκησε έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό. «Tο Predator χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ και πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να πει στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια. Η κουλτούρα διακυβέρνησης δείχνει ένα πολιτικό ύφος και ήθος. Πίσω, λοιπόν, από αυτό το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος, υπήρχε ένα ισχυρά οργανωμένο παρακράτος το οποίο λειτούργησε με τις ευλογίες αυτών, που πήραν την ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου, τροποποίησαν το νόμο γιατί δεν κάλυπτε τα προσόντα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ και μετά πιάστηκαν με το Predator στην πλάτη» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για θεσμική νίκη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Αν θυμάστε όλους τους προηγούμενους μήνες ρωτούσαν: “Γιατί δεν πάει να ενημερωθεί;” Απαντούσα ότι “παρανομήσατε εις βάρος μου και τώρα μου λέτε να παρανομήσω και εγώ. Δεν παρανομώ”. Γιατί λοιπόν αφού μπορούσε να γίνει ενημέρωση, τώρα αλλάζουν το πλαίσιο; H κυρία Μπακογιάννη κι άλλα στελέχη της ΝΔ ανέφεραν ότι όλοι είμαστε το ίδιο, πως οι πολιτικοί γνωρίζουν τα μεγάλα μυστικά. Και τώρα αλλάζουν το νόμο και για να παρακολουθηθεί πολιτικός, θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση του Προέδρου της Βουλής. Αυτό ξέρετε τι δείχνει; Μπροστά στο ευρωπαϊκό χαστούκι ο κ. Μητσοτάκης μιμείται τον κ. Τσίπρα και κάνει κωλοτούμπες», είπε και πρόσθεσε:

«Πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει το μέγεθος του παρακρατικού αυτού μηχανισμού» .