Το μήνυμα του Eurogroup… Γιώργος Καπόπουλος

Καθεμιά χώρα της ευρωζώνης θα τα βγάλει πέρα με βάση τα δικά της δημοσιονομικά περιθώρια λαμβάνοντας υπόψη το έλλειμμα και το χρέος της, αυτό ήταν το μήνυμα του προχθεσινού Eurogroup.

Με άλλα λόγια, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, σαν να μην πέρασε μια μέρα από την επομένη της χρεοκοπίας της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Τότε η Γερμανία οριοθέτησε ασφυκτικά την όποια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με μια έντονη κόκκινη γραμμή την άρνηση αμοιβαιοποίησης των κινδύνων μέσω του κοινού δανεισμού αλλά και την απόρριψη της μεταφοράς πόρων από τον πλεονασματικό Βορρά στον ελλειμματικό Νότο.

Ενα είναι αυτή τη στιγμή βέβαιο, ότι η παραδοχή πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προχωρά μέσω κρίσεων βλέπει ό,τι είχε απομείνει από την αξιοπιστία της να εξατμίζεται.

Από το 2008 και κυρίως μετά την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη, την άνοιξη του 2010 το Βερολίνο περιχαρακώθηκε στο ευρωπαϊκό status quo.

Ετσι η Ε.Ε. βρέθηκε χωρίς κοινή άμυνα, χωρίς κοινή στρατηγική για τις σχέσεις της με την Ουάσιnγκτον και τη Μόσχα, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία να μην έχει άλλη επιλογή από τη στοίχιση πίσω από τον Αμερικανό φίλο.

Σήμερα, η κυβέρνηση Σολτς αντιμετωπίζει, επί του παρόντος τουλάχιστον, το σοκ των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία όπως αντιμετώπισε την πίεση των αγορών στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης.

Τότε η στάση του Βερολίνου διεύρυνε τις κοινωνικές και περιφερειακές αποκλίσεις στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, με τον Ντράγκι να σώζει το κοινό νόμισμα στο παρά πέντε.

Σήμερα, αν η ευρωζώνη κινηθεί στο πλαίσιο που προσδιόρισε προχθές Δευτέρα το Eurogroup, δεν διακινδυνεύει απλά και μόνο μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση αλλά αυτή την ίδια τη διάλυσή της.

Δώδεκα χρόνια μετά την απώλεια πρόσβασης της Αθήνας στις αγορές, κάθε φορά που γίνεται λόγος για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεγάλο μέρος των Γερμανών πολιτών αισθάνονται ένα χέρι στην τσέπη να ψάχνει για το πορτοφόλι τους, καθώς τα χρόνια τοξικής προπαγάνδας για τους απατεώνες και τεμπέληδες του Νότου έχουν αφήσει ανεξίτηλα αποτυπώματα.

Πρόκειται για μια μοναδική στα ιστορικά χρονικά διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η πιο ωφελημένη χώρα από την ίδρυση της ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία, να έχει μια κοινή γνώμη που κάθε φορά που ακούει πρόταση για εμβάθυνση της ολοκλήρωσης καταλαβαίνει ότι οι εισφορές των Γερμανών φορολογουμένων κινδυνεύουν να μοιραστούν ως μέρισμα στους χαλαρούς εταίρους.

Γιώργος Καπόπουλος - Free Sunday