Το μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Tagesspiegel: Το “τουρκικό πρόβλημα” της Δύσης μόλις ξεκίνησε

 Το μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνοχή του καθεστώτος διεθνούς προστασίας των προσφύγων και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, ώστε οι πρόσφυγες και οι χώρες υποδοχής να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο» αναφέρει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει τη δέσμευση «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε τις συρράξεις και τις διώξεις που οδηγούν σε αυτούς τους τρομακτικούς αριθμούς» και αναγνώρισε τη γενναιοδωρία και την ανθρωπιά των χωρών υποδοχής που συχνά παλεύουν με τις δικές τους ανησυχίες οικονομικές και ασφάλειας», υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε σε αυτές τις χώρες τις ευχαριστίες μας, τη στήριξη μας και τις επενδύσεις μας».

Περαιτέρω επισήμανε πως φέτος η πανδημία COVID-19 συνιστά μία επιπλέον απειλή για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που είναι από τους πιο ευάλωτους. «Το πρόσφατο Έγγραφο Πολιτικής μου για τον COVID-19 και τα Mετακινούμενα Άτομα καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις προσπάθειες ανίδρασης και ανάκαμψης» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν διακριθεί ανάμεσα σε όσους προσφέρονται για να κάνουν τη διαφορά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και σημείωσε ότι από τους καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές μέχρι τα νοσοκομεία της Ευρώπης, οι πρόσφυγες εργάζονται ως νοσηλευτές, γιατροί, επιστήμονες, δάσκαλοι και σε άλλους βασικούς ρόλους, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και ανταποδίδοντας στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Περαιώνοντας το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ευχαρίστησε τους πρόσφυγες για την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους και διαμήνυσε πως σήμερα και κάθε μέρα, «είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και αναγνωρίζουμε την βασική μας υποχρέωσή να προστατεύσουμε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις».

 

Tagesspiegel: Το “τουρκικό πρόβλημα” της Δύσης μόλις ξεκίνησε

 Tagesspiegel: Το “τουρκικό πρόβλημα” της Δύσης μόλις ξεκίνησε

Την επιθετικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής βάζει στο μικροσκόπιό της η «Tagesspiegel» σχολιάζοντας: «[…] Το πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι η πολιτική απομόνωση που φέρνουν οι όλο και περισσότερες μονομερείς ενέργειες.

»Εκτός από το Κατάρ η χώρα δεν έχει φίλους στη Μέση Ανατολή.

»Το αργότερο μετά το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες τον περασμένο Μάρτιο η Άγκυρα είναι πλέον μόνη της και στην Ευρώπη.

»Καθότι η οικονομία της εξαρτάται όμως από τις εξαγωγές και τον τουρισμό, η Τουρκία χρειάζεται ανοιχτές αγορές και καλές σχέσεις με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.

»Ωστόσο ενώ ζητά τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, δυσαρεστεί και προσβάλλει την ίδια ώρα με τη συμπεριφορά της ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

»Ο Ερντογάν είναι αρκετά ρεαλιστής για να συμβιβάζεται για λόγους τακτικής στο ένα ή στο άλλο θέμα.

»Ως προς την γενική κατεύθυνση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όμως που έχει στόχο να καταστήσει τη χώρα περιφερειακή δύναμη ακόμη και μέσα από μεμονωμένες στρατιωτικές δράσεις […] δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι άμεσα.

»Το “τουρκικό πρόβλημα” της Δύσης μόλις ξεκίνησε».