Το κύμα παροχών “κλειδώνει” τις πρόωρες κάλπες. “Λίφτινγκ” στο κοινωνικό προφίλ — Εμβόλια το καλοκαίρι ενόψει του νέου κύματος κοροναϊού

Μέγαρο Μαξίμου - Βικιπαίδεια

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για να μετριάσει το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά ώστε να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο.  Σε μπαράζ παροχών προχωράει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να τονώσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης  από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για να υπάρξει το κατάλληλο προεκλογικό σκηνικό.

Είναι ένα πλέγμα μέτρων, με το οποίο, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα μεγάλο μέρος του το πρόβλημα του εκτροχιασμού των οικογενειακών προϋπολογισμών.

 • «Όπως προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι προσπαθούμε πολύ σε αυτό και με τις συγκεκριμένες κινήσεις η κατάσταση από τις επόμενες μέρες θα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη για την Κυβέρνηση σε σχέση με πριν», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

“Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη” τονίζουν στην κυβέρνηση και σε συνδυασμό με το fuel pass 2 και το πιθανό ενδεχόμενο χορήγησης μιας ακόμη “επιταγής ακρίβειας”, αντίστοιχης με αυτή που δόθηκε το Πάσχα φιλοδοξούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ» προσθέτοντας πως «οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί: στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα και την αναδρομική αποζημίωση».

Υπογραμμίζουν δε ότι η χώρα έλαβε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο δραστική στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις μεγάλες αυξήσεις που προκλήθηκαν στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τονίζουν πως η Ελλάδα έχει λάβει από τα πιο γενναία μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολύ περισσότερα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μέχρι και σήμερα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν:

 • Την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
 • Την αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης ηλεκτρικού ρεύματος του προηγούμενου εξαμήνου.
 • Την επιδότηση καυσίμων για 6 πλέον μήνες.
 • Την ενίσχυση κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
 • Την ενίσχυση κτηνοτρόφων.
 • Τη μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.
 • Την επιδότηση στα ταξί.
 • Την επέκταση του μειωμένου Φ.Π.Α. στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
 • Τη μόνιμη και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
 • Τις δαπάνες φορέων Γενικής Κυβέρνησης για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
 • Το διευρυμένο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, για την κοινωνική προστασία δόθηκαν πάνω 4,7 δισ. ευρώ το 2021 σε κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι παροχές σε είδος, όπως τα σχολικά γεύματα και τα κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 Άννα Καραβοκύρη

 

Εμβόλια το καλοκαίρι ενόψει του νέου κύματος κοροναϊού – Αποφάσεις από την Εθνική ΕπιτροπήΣε αναζήτηση ρόλου για το εμβολιαστικό • EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία

Ενόψει του νέου καλοκαιρινού κύματος κοροναϊού που απειλεί την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι ειδικοί αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν να «ξεκλειδώσουν» την πλατφόρμα για την ελεύθερη χορήγηση της 4η (δεύτερης αναμνηστικής) δόσης εμβολίου. Τον Σεπτέμβριο, δε, αναμένονται και τα νέα εμβόλια.

Το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στους πολίτες το «πράσινο φως» για την ελεύθερη επιλογή της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (4ης δόσης), σε όποιον επιθυμεί θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, μάλιστα, οι επιστήμονες της Επιτροπής δεν πρόκειται να αποφασίσουν την υποχρεωτική χορήγηση μίας ακόμη δόσης εμβολίου, και μάλιστα, ούτε καν με τη μορφή απλής σύστασης. Η απόφαση θα επιτρέπει απλώς τον εμβολιασμό, ενδεχομένως σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ή 55 ετών.

Παρόλο που τα εμβόλια δεν προστατεύουν από τις μεταλλάξεις της Όμικρον 4 και 5, οι υγειονομικές αρχές θέλουν οι πολίτες να κάνουν και την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να θωρακιστούν από ενδεχόμενο βαριάς νόσησης.

Κάτι που ισχύει ήδη σήμερα και δεν το γνωρίζουν πολλοί είναι, πως ακόμη και οι πολίτες κάτω των 60 ετών μπορούν, εάν το επιθυμούν, να κάνουν την τέταρτη δόση, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους. Και συγκεκριμένα, μετά από ειδικό αίτημα που πρέπει να υποβάλλει ο γιατρός στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι της τέταρτης δόσης στην Ελλάδα, ήταν μέχρι σήμερα 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ, δεν προστατεύουν πλέον τους πολίτες από το ενδεχόμενο μόλυνσης, καθώς ο κορονοϊός κατάφερε με τις μεταλλάξεις που δημιούργησε, να ξεφύγει από την ανοσία, όχι μόνο των εμβολίων αλλά ακόμα και της φυσικής νόσησης.

Οι δύο νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5), μάλιστα εμφανίζουν εκπληκτική ταχύτητα διασποράς, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλο είδος κορονοϊού μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, οι Επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας επιθυμούν να θωρακίσουν τους πολίτες ενόψει του νέου κύματος, από τη σοβαρή νόσηση, τη διασωλήνωση και τον θάνατο.

Τα εμβόλια φαίνεται να εξακολουθούν να παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στο ενδεχόμενο σοβαρής Covid-19.

Ο κοροναϊός κατάφερε να ακυρώσει την προστατευτική δράση των εμβολίων απέναντι στο ενδεχόμενο νόσησης.

Είναι και ο λόγος που τους τελευταίους μήνες οι παρασκευάστριες εταιρείες των mRNA εμβολίων επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουν παρασκευάσουν και να λάβουν έγκριση μέχρι το φθινόπωρο για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία θα περιλαμβάνουν προστασία και από τις νέες μεταλλάξεις Όμικρον.

Ήδη η εταιρεία Moderna έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να λάβει έγκριση για το νέο επικαιροποιημένο mRNA εμβόλιό της.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να διατηρήσουν την ανοσία στην κοινότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τονίζουν πως μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να γίνονται ετήσιες δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19.