Το καταλάβαμε – Για τη ζημιά που προξένησε η Novartis: Εξώδικο 21 πολιτών προς υπουργό Οικονομικών

Με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία, εμπεδώσαμε τι θα πει ατομική ευθύνη.

Θα πει ότι έχεις την ευθύνη για το ότι προσβλήθηκες από τον κορονοϊό και, άρα, θα πρέπει να πληρώσεις με τον ιδρώτα σου την υποχρεωτική καραντίνα που θα υποστείς.

Επί του παρόντος, ξεμπερδέψαμε με την ετυμολογία της γνωστής φράσης.

Αλλά όχι με τη χρήση της.

Μπήκες καραντίνα; Κάνε απλήρωτες υπερωρίες

Δωρεάν υπερωρίες-δώρο στους εργοδότες ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα μέτρα υποχρεωτικής καραντίνας για τους εργαζομένους.

Πρώτα τα έριξαν όλα στην ατομική ευθύνη, μετά ήρθαν οι «νουθεσίες» προς τους νέους και οι απειλές για αποβολές προς τους μαθητές. Τώρα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση με τον κορονοϊό και ετοιμάζεται να φορτώσει τα υποχρεωτικά υγειονομικά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να περάσει από τη βουλή αύριο, δίνει στους εργοδότες «δωράκι» υπερωρίες, αναγκάζοντας ορισμένους εργαζομένους να δουλέψουν επιπλέον ώρες δωρεάν.

Οι διατάξεις προβλέπουν πως όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα επτά ή δεκατεσσάρων ημερών, εφόσον δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους μέσω τηλεργασίας, θα κληθούν να… αναπληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες τις εργατοώρες τις οποίες το ίδιο το κράτος τους ανάγκασε να χάσουν. Αυτό αφορά όσους νοσήσουν ή βρεθούν θετικοί στον ιό, ή έλθουν σε επαφή με άτομα που έχουν βγει θετικά στον ιό.

Η αναπλήρωση των χαμένων ωρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ, με το μέτρο αυτό, αρκετοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα κληθούν να εργαστούν έως και έντεκα ώρες, δηλαδή έως και τρεις ώρες παραπάνω καθημερινά για να καλύψουν τις ώρες που… χρωστούν. Μάλιστα για τις ημέρες της υπερωρίας ο εργαζόμενος δεν δικαιούται προσαύξησης ή αμοιβής για πρόσθετη εργασία.

Μπορεί από την κυβέρνηση να ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να… προστατεύσει τους εργαζόμενους από περιπτώσεις αυθαιρεσίας, όπως υποχρεωτικές άδειες αναψυχής ή άδειες άνευ αποδοχών, όμως το μέτρο αυτό δεν παύει να αποτελεί κατάφωρη παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Για τη ζημιά που προξένησε η Novartis: Εξώδικο 21 πολιτών προς υπουργό Οικονομικών

Εξώδικο απέστειλαν 21 Έλληνες πολίτες προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να διεκδικήσει τη ζημιά την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο και την υλική και ηθική ζημιά, που υπέστη ο ελληνικός λαός

Με το εξώδικο, οι πολίτες απαιτοούν από την κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημίωση από τον φαρμακευτικό κολοσσό, ακόμα και προβεί σε δήμευση της περιουσίας της εταιρίας.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο Τύπου:

Εξώδικο απέστειλαν 21 Έλληνες πολίτες προς τον Υπουργό Οικονομικών:

Μετά  την απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ,  που καταλόγισαν στην Novartis Hellas  συνωμοσία με εσκεμμένη πρόθεση να διαπράξει αδίκημα κατά των ΗΠΑ με σκοπό:
ι) τον επηρεασμό ενεργειών και αποφάσεων του αλλοδαπού αξιωματούχου στο πλαίσιο της επίσημης ιδιότητάς του,
ii) την προτροπή προς τον αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει και να παραλείψει ενέργειες κατά παράβαση της νόμιμης υποχρέωσης του ως άνω αξιωματούχου ,
iii) την διασφάλιση οιουδήποτε αθέμιτου πλεονεκτήματος,
iv) την προτροπή προς τον αλλοδαπό αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς μία αλλοδαπή κυβέρνηση και αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης και αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει την NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση του επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής (κερδοσκοπικής) δραστηριότητάς της.
Επειδή με βάση όσα η Novartis έχει πλέον συνομολογήσει  ότι διακινήθηκαν συνολικά «μίζες» περίπου 50 εκατ. ΕΥΡΩ, ενώ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στην Βουλή των Ελλήνων (6. 2.2018),  ξεπερνά τα 3 δισ. € για την περίοδο 2000 έως και το 2014,

Επειδή  όλοι εμείς έχουμε υποστεί υλική και ηθική ζημία από όσα αναφέρονται παραπάνω.

Ως Έλληνες πολίτες, που υπογράφουμε το εξώδικο ζητάμε από τον υπουργό:
«1. Να αποκαταστήσετε την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.
2. Να  προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis,
3. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Θα προσφύγουμε ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής Αρχής για την αποκατάσταση της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και  της δικής μας ζημίας, αλλά και την αναζήτηση τυχόν δικών σας ευθυνών από τυχόν παράλειψή σας να προβείτε στις δικές σας νόμιμες ενέργειες, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

1. Εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της παρούσας να προβείτε στις αναλυτικά αναφερόμενες ενέργειες.
2. Να μας χορηγήσετε αντίγραφο όλων των ενεργειών στις οποίες έχετε προβεί μέχρι σήμερα και πρόκειται να προβείτε εντός της ανωτέρω τασσόμενης προθεσμίας για να υλοποιήσετε όσα αναφέρονται στο εξώδικο μας.»

Το Εξώδικο υπογράφεται από 21 καταξιωμένους πολίτες με έντονη κοινωνική  παρουσία.

Οι υπογράφοντες:

1. Αλεξάκης Βασίλης, συγγραφέας, Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. Αρβανίτη – Σωτηροπούλου Μαρία, Γιατρός Βιοπαθολόγος- Συγγραφέας.
Πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου της IPPNW (Νόμπελ Ειρήνης 1986), Εκπρόσωπος στην    Ελλάδα της ICAN (Νόμπελ Ειρήνης 2017)

3. Γεωργούδης Στράτος, Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΟΙΕΛΕ

4. Δαρδανός Γιώργος, συγγραφέας και εκδότης (“Gutenberg”, “Τυπωθήτω”, “Σπουδή”).Τιμήθηκε με το Βραβείο Γραμμάτων-Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών

5. Ευθυμίου Χρήστος, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

6. Καβουριάρης  Μάκης, Καθηγητής Paris VIII (Vincent de Saint Denis)

7. Καπάκος Σταύρος, δημοσιογράφος, Γ.Γ. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

8. Κυβέλος Βαρθολομαίος, συντονιστής «λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες» στο Ν. Φάληρο και Ταμπούρια Πειραιά

9. Κουζέλης  Μάκης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

10. Λύρας Δημήτρης, τ. Διευθυντής Τράπεζας

11. Μανταίος Κώστας, Νομικός, τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων 1967-1974, Αντιπρόεδρος ΣΑΕΕΑ

12. Μαντζαβάς Ανδρέας, μέλος ΔΣ του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, Γεν. Γραμματέας ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

13. Μανωλάκος Αριστείδης Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ

14. Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης), Προέδρος Δ.Σ. Εφημερίδας «Η Εποχή»

15. Μπούκας Δημήτρης, Καθηγητής Westminster-LSE

16. Παπαχρήστος Δημήτρης, Συγγραφέας, αρθρογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών.

17. Πολυχρονόπουλος Κώστας, ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», αρνήθηκε ανακήρυξη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως “Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς”

18. Πορτάλιου Ελένη, Ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

19. Ρέλλας Αντώνης, Σκηνοθέτης- Ανάπηρος ακτιβιστής

20. Ρόκος Κυριάκος, Γλύπτης, Α΄ Βραβεία: Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΕΤΕ,  Ε.Μ.Π., Δήμου Αθηναίων, Vangjush Mio Korcas Αλβανίας

21. Τρίμμης  Δημήτρης, Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ