Το “καρφί” Μητσοτάκη στην επιτροπή για διαδημοτικές και η επίθεση σε Γεννηματά – Γεννηματά: Τα μέτρα σας πήγαν στράφι, δεν πείσατε τους πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός επέρριψε στην επιτροπή λοιμωξιολόγων την απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων. “Μου θυμίζετε τον Τσίπρα” είπε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε στη δευτερολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν αναποτελεσματικό μέτρο η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, για την οποία επέρριψε την ευθύνη στην επιτροπή.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας τη δευτερολογία του σχολίασε τις πρωτολογίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης: “Εισέπραξα από την κ. Γεννηματα μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό”, είπε και πρόσθεσε: “Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο τον οποίο γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού”.

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του καταρχάς στην κ. Γεννηματά. “Σε αυτή την αίθουσα όντως συγκρούεται ο κόσμος του παραδοσιακού κομματικού μηχανισμού με τον κόσμο της πραγματικότητας και του ρεαλισμού” είπε και σχολίασε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία της υποστήριξε πρώτον ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα λάθος, δεύτερον ότι λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα περισσότερα λεφτά και τρίτον ότι ευτυχώς που υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που έσωσε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

“Μου θυμίσατε έντονα τον κ.Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο του στο ψέμα και το λαϊκισμό”, είπε απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα σχολίασε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ να επιδοκιμάζει την κυβέρνηση. “Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε και να σας προβληματίσει γιατί οι ψηφοφοροι του κόμματος σας σε όλες τις μετρήσεις σε μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς επιμένετε να χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα πιθανά στραβά που μπορεί να συμβαίνουν στον τόπο, ενδεχομένως για να γλυτώσετε από τα δικά σας αδιέξοδα”, είπε στην κ.Γεννηματά.

Ιδιαίτερα έντονα αντέδρασε ο κ. Μητσοτάκης στην φράση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για μπίζνες από τη Μαξίμου ΑΕ. “Αλήθεια; Μπίζνες από τη Μαξίμου ΑΕ; Έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο; Να ανεβείτε στο βήμα και να τα πείτε. Αλλά υπονοούμενα τέτοια η κυβέρνηση αυτή από εσάς δεν δέχεται. Συγκεκριμένες καταγγελίες, αν έχετε το θάρρος, να ανέβετε σε αυτό το βήμα και να τις κάνετε. Αλλά δυστυχώς μου θυμίζετε όλο και περισσότερο τον κ.Τσίπρα στον καταγγελτικό σας λόγο”.

Απόφαση της επιτροπής η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφώνησε ότι το μέτρο της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Και αποκάλυψε ότι το μέτρο αυτό ήταν απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, απέναντι στο οποίο ο ίδιος εξαρχής ήταν επιφυλακτικός.

Υπερασπίστηκε δε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με το σκεπτικό ότι: “Καλύτερα να έχουμε ανθρώπους στο χώρο δουλειάς τους με μάσκα, γιατί οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο όταν δεν δουλεύουν θα είναι σπίτι και είναι πολύ πιο εύκολο να πάνε σε ένα άλλο σπίτι χωρίς μάσκα να πιουν καφέ”.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην κριτική ότι η οικονομία έκλεισε με 1.000 κρούσματα και ανοίγει με 3.500, εξηγώντας πως όταν η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αυστηροποίηση του lockdown τον Ιανουάριο έβλεπε την αυξητική τάση των κρουσμάτων και ότι θα είχε σημαντική επιβάρυνση το Σύστημα Υγείας.

Βίκυ Σαμαρά

 

Γεννηματά: Τα μέτρα σας πήγαν στράφι, δεν πείσατε τους πολίτεςH Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, κατα τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Κύριε Μητσοτάκη ήρθατε σήμερα με άλλο ύφος και άλλη διάθεση. Και πώς θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά; Αφού αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Σε ότι αφορά το ΕΣΥ, δεν δημιουργήσατε εγκαίρως κλίνες ΜΕΘ» και «δεν προσλάβατε το αναγκαίο προσωπικό», είπε η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία τραγική. «Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και θάνατοι στους διαδρόμους. Ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολόγους. Ελάχιστα ασθενοφόρα. Μόλις ένα ανά 120.000 κατοίκους στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έπρεπε να είναι 1 για κάθε 30.000 κατοίκους».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πως «Τα μέτρα σας πήγαν στράφι» και πως «Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία».

Ο λόγος που επιμέναμε και επέμενα προσωπικά για αυτή τη συζήτηση αγαπητοί συνάδελφοι ήταν γιατί βλέπαμε τι ερχόταν, είπε στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά, εξηγώντας ότι: βλέπαμε την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για να προλάβουμε όλα αυτά που ζούμε.

Δευτερολογία με διμέτωπο

«Η συνεννόηση απαιτεί πρώτα απ όλα αυτοκριτική. Εσείς είπατε πώς όλα τα κάνετε σωστά, ότι δεν έχετε κάνει κανένα λάθος», απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αντικρούοντας τις επικρίσεις που της απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πως συμβαδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά η αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν αρκείται μόνο στη κριτική αλλά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Αντίθετα εσείς όλο και μοιάζετε με τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση. «Το τελευταίο μίλι που είπατε είναι μεγάλη ανηφόρα και χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και πειθώ», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν δημιουργούν προοπτική για την οικονομία, ενώ εξέφρασε ανησυχία γιατί «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», όπως είπε.

Η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην παρότρυνση του κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει τι υπονόησε με την αναφορά στην ομιλία της περί Μαξίμου ΑΕ, τόνισε πώς «καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν λαμβάνεται χωρίς την υπογραφή του Επιτελικού Κράτους του Μαξίμου» και ανέφερε μεταξύ άλλων την απευθείας ανάθεση για την πλατφόρμα εμβολίων και δραστηριότητες στο Μεταναστευτικό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε αιχμηρά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί η Ελλάδα μόνη της για την αγορά εμβολίων. «Είναι απαράδεκτο, κ. Τσίπρα, να ζητάτε το σπάσιμο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εμβόλια. Πέραν της ιδεολογικής διαφωνίας επί της αρχής έχετε καταλάβει τι θα γινόταν; Θα αγοράζαμε τελευταίοι κι αν βρίσκαμε εμβόλια», υπογράμμισε.

Κλείνοντας τη δευτερολογία της τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να καταθέτει προτάσεις προς όφελος της κοινωνίας.