Το θέατρο Πορεία προσφέρει με ελεύθερη πρόσβαση, σήμερα “Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν” του Eugene Labiche – Στην ιστοσελίδα www.poreiatheatre.com

Λίγα λόγια

“Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν” του Eugene Labiche

του Eugene Labiche

σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα

Δεν καταλαβαίνω περί τίνος πρόκειται…Δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα…Πρόκειται αναμφίβολα για λάθος..

Συνεχίζουμε τις ελεύθερες προβολές από το αρχείο του θεάτρου με την παράσταση “Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν” του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010, την Τετάρτη 1/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).

Με την παράσταση αυτή, το θέατρο Πορεία στρέφεται για πρώτη φορά σε ένα περιφρονημένο από την διανόηση είδος, το vaudeville, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον είδος λαϊκού μουσικού θεάτρου του 19ο αιώνα που εμπεριέχει ωστόσο μπρεχτικά στοιχεία πολύ πριν την εμφάνιση του σπουδαίου Γερμανού.

Η υπόθεση του έργου:

Ένας εισοδηματίας κι ένας μάγειρας, πρώην συμμαθητές, ξυπνούν στο ίδιο κρεβάτι, χωρίς κανείς από τους δύο να αναγνωρίζει τον άλλον, ή να θυμάται την συνθήκη που τους έφερε εκεί. Κουβέντα στην κουβέντα, αρχίζουν να πιστεύουν ότι το προηγούμενο βράδυ, μεθυσμένοι σε μία συνάθροιση παλαιών συμμαθητών, διέπραξαν ένα φρικτό έγκλημα. Χώνονται όλο και πιο βαθιά στον εφιάλτη του ανύπαρκου εγκλήματος, μέχρι που αποκαλύπτεται η αλήθεια. Μία αλληγορία για την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου από τον άλλον, αλλά και από τις ίδιες του τις πράξεις, την ενοχή του καπιταλισμού, με το ειρωνικό και σαρκαστικό αλλά και συνάμα τρυφερό βλέμμα ενός αστού: του υπέροχου Ευγένιου Λαμπίς (Eugene Labiche).

Για την ιδιαίτερη σημασία του έργου αυτού σημείωνε ο Δημήτρης Τάρλοου τότε:

«Η υπόθεση της οδού Λουρσίν» του Ευγένιου Λαμπίς υπήρξε μια εξαιρετική παράσταση των «Μορφών» που στεγάζοταν στο θέατρο Εμπρός. Ο Τάσος Μπαντής υπήρξε για μένα εκτός από φίλος και συνεργάτης, ένας φωτεινός φάρος. Δεν νομίζω ότι θα είχα κάνει καμία από τις μετέπειτα επιλογές μου αν δεν υπήρχε αυτός. Μου άνοιξε τα μάτια όσον  αφορά το ίδιο το επάγγελμα και την αφοσίωση και την ομαδικότητα που προαπαιτεί. Μου χάρισε έναν αξέχαστο ρόλο (τον Μπόμπ στον Αμερικάνικο Βούβαλο), την δυνατότητα να μεταφράσω θεατρικά έργα, την ευκαιρία να συνεργαστώ και να διδαχθώ από πολύ καλούς ηθοποιούς. Στην τότε εκδοχή της υπόθεσης της «Υπόθεσης οδού Λουρσίν», είχα παίξει τον βιτριολικό υπηρέτη• τώρα, 14 χρόνια αργότερα θα παίξω σε σκηνοθεσία της καλής φίλης και συνεργάτριας Μάρθας Φριντζήλα, τον ρόλο του εισοδηματία Λανγκλυμέ (Lenglume) που τότε είχε παίξει ο Γιώργος Κέντρος. Στον Τάσο αφιερώνουμε λοιπόν αυτή την παράσταση, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφερε στο ελληνικό θέατρο».

Σκηνοθεσία
Μάρθα Φριντζήλα

ΔΙΑΝΟΜΗ

Lenglume
Δημήτρης Τάρλοου

Μistingue
Νίκος Πυροκάκος

Μistingue
Ερρίκος Λίτσης

Potard
Παναγιώτης Τσεβάς

Justin
Mιχάλης Φωτόπουλος

Νοrine
Ταμίλλα Κουλίεβα