Το ζήτημα της ένταξης του «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Πρωτοφανής αστυνομική καταστολή: Εισβολή των ΕΚΑΜ στη φοιτητική εστία Ζωγράφου

«Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το Ερρίκος Ντυνάν; Επιθυμεί την ένταξή του στο ΕΣΥ;»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα: «Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το Ερρίκος Ντυνάν; Επιθυμεί την ένταξή του στο ΕΣΥ;». Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Τρικάλων, Σάκη Παπαδόπουλου, και συνυπογράφει ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο, Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπλ. Τομεάρχης Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης, Παύλος Πολάκης, και η Αναπλ. Τομεάρχης Υγείας, Δώρα Αυγέρη.

Το Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” ιδρύθηκε ως Κοινωφελές νοσηλευτικό Ίδρυμα, Ν.Π.Ι.Δ., το 1992 με τον Νόμο 2082, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με αξιοποίηση κληροδοτημάτων, τα οποία εκποιήθηκαν προκειμένου να εκπληρωθεί η κοινωνική αποστολή του Ιδρύματος: «Σύσταση από τον ΕΕΣ Κοινωφελούς Ιδρύματος, σκοπός του οποίου είναι και η αποπεράτωση του υφιστάμενου ημιτελούς κτιρίου ώστε να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσει ως υψηλής στάθμης και συγχρόνου τεχνολογίας Νοσηλευτικό Ίδρυμα, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια…» (άρθρο 2, Ν.2082/1992).

Εγκαίνια έγιναν την 9/02/2000

Έναρξη λειτουργίας: Οκτώβριος 2000

1050 εργαζόμενοι – 80 γιατροί – 303 κλίνες – 25 χειρουργεία – 38 κλίνες ΜΕΘ – 24 κλίνες ΜΤΝ – 78 κλίνες βραχείας νοσηλείας

Δανειοδότηση από την Alpha Bank με 50 εκατ. ευρώ.

Το 2006, υπήρξαν 3 δανειακές συμβάσεις με Βγενόπουλο – Μαρφίν, με εγγύηση: κτιριακές εγκαταστάσεις 25 στρεμμάτων (αξίας 152,5 εκατ. ευρώ από Εταιρεία Εκτιμητών των ΗΠΑ που υπολόγισε και το σύνολο των Άυλων Αξιών – επωνυμία, εμπορικό σήμα, υπεραξία – στα 74,6 εκατ. ευρώ, τελικής εκτίμησης 80,5 εκατ. ευρώ από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών την 1/3/2013 )

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009: Ο Βγενόπουλος καταγγέλλει το δάνειο στο ποσό των 87 εκατ. ευρώ, παρά την κανονική εξυπηρέτησή του. Μπλοκάρει τους λογαριασμούς του ΚΙΕΝ, οδηγεί σε ασφυξία.

Μάρτιος 2013 η τράπεζα Πειραιώς αγοράζει τη Μαρφίν

9/01/2014 η τράπεζα Πειραιώς αγοράζει τα δάνεια του ΚΙΕΝ από τη Μαρφίν (94 εκατ. ευρώ), στο ποσό των 19,5 εκατ. ευρώ.

Ο Ν.1454 – Άρθρο 18, δεν διαφοροποίησε το άρθρο 4 του Ν.2082, ότι η εποπτεία ασκείται από το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει μόνον την εκπλήρωση του σκοπού του Ιδρύματος: α) τον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας και β) τον τρόπο άσκησης του ιατρικού-νοσηλευτικού- επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου του Ιδρύματος, όπως και στις Ιδιωτικές Κλινικές, των οποίων το προσωπικό δεν μετετάγη.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής διερεύνησε εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε Υπουργούς ή πολιτικά πρόσωπα για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ΕΕΣ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το Πόρισμα καταλόγισε μόνον πολιτικές ευθύνες για την υπονόμευση του ΚΙΕΝ, την υπερχρέωση, τη φθίνουσα πορεία, την απαξίωση, τον αναγκαστικό πλειστηριασμό, την πώληση στην “ΗΜΙΘΕΑ”, τη μετατροπή σε Ιδιωτική Κλινική της Τράπεζας Πειραιώς ενός υπερσύγχρονου Κοινωφελούς Νοσηλευτικού κοσμήματος υψηλής στάθμης που πρόσφερε ο ΕΕΣ στον μη κερδοσκοπικό τομέα υγείας της χώρας.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, προσπάθησε να εντάξει το “Ερρίκος Ντυνάν” στο ΕΣΥ με εξαγορά του από την τράπεζα Πειραιώς στο ποσό των 100 εκ. ευρώ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

-Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του “Ερρίκος Ντυνάν” ;

-Πως αξιοποιούνται, στις ασφυκτικές συνθήκες της πανδημίας, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ενός Νοσοκομείου που διαθέτει 38 κλίνες ΜΕΘ, 24 κλίνες Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, 25 Χειρουργεία, 303 νοσηλευτικές κλίνες και 78 κλίνες Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας;

-Ποια είναι τα σημερινά χρέη του; Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση; Είναι στα σχέδιά της η ένταξη του “Ερρίκος Ντυνάν” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

 

Πρωτοφανής αστυνομική καταστολή: Εισβολή των ΕΚΑΜ στη φοιτητική εστία Ζωγράφου-Καταστροφές από αστυνομικούς καταγγέλλουν φοιτητές

Αποχώρησαν πριν από λίγο οι αστυνομικές δυνάμεις. Άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των προσαχθέντων. Καταστροφές  μέσα στο κτήριο από τους αστυνομικούς, καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Δυνάμεις των ΕΚΑΜ  εισέβαλαν νωρίς το πρωί στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου που βρίσκεται στην οδό Ούλαφ Πάλμε, σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών που επικοινώνησαν με το avgi.gr.

Στις φωτογραφίες φαίνονται οι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ καθώς βρίσκονται στους διαδρόμους των δωματίων. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι τους έχουν αποκλείσει στα δωμάτιά τους και δεν τους αφήνουν να βγουν έξω.

ΕΚΑΜ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Σύμφωνα με τις περιγραφές τους, έχουν κάνει άνω – κάτω πολλά δωμάτια φοιτητών.  Η εισβολή είναι πρωτοφανής αφού ποτέ ξανά δυνάμεις της αστυνομίας δεν είχαν εισβάλει σε φοιτητική εστία Πανεπιστημίου. Το πρόσχημα, όπως είπαν, είναι κάποια δωμάτια στη φοιτητική εστία που είναι κατειλημμένα.

Καταγγελίες ότι με πρόσχημα την εκκένωση κατειλημμένων δωματίων αστυνομικοί σπάνε τζάμια και προκαλούν φθορές.

ΕΚΑΜ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΗΜΙΕΣ

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επιστρατεύσει ακόμα και drone. Οι φοιτητές που έχουν βγει στα μπαλκόνια για να τραβήξουν φωτογραφίες, είδαν ξαφνικά να εμφανίζεται  drone με μεγάφωνο το οποίου τους λέει  που τους «μπείτε όλοι μέσα»!

ΕΚΑΜ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν και στο Facebook με το σχόλιο «Δύο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου επέλεξε το κράτος να μπουκάρει στις Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Αθηνών για να τις εκκενώσει.

Στην αρχή κόβεις το φαγητό, μετά το νερό, κ στο τέλος την δυνατότητα να μένεις δωρεάν. Η δυτική Αττική ήρθε πιο κοντά μας.»

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου εστιακών φοιτητών, τους έχουν κόψει εδώ και καιρό τη σίτιση.

Πρόσχημα φέρεται να είναι το γεγονός ότι κάποια δωμάτια φέρονται να είναι υπό κατάληψη, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν και έρευνες για ναρκωτικά.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των εστιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο, έπειτα από κινητοποίηση διαμαρτυρίας των φοιτητών και καταγγελίες ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου είχε διακόψει τη σίτιση προκειμένου να εκβιάσει τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Μετά από τις κινητοποιήσεις, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ είχε υποσχεθεί να επανεξετάσει το ζήτημα διαμονής για τους εστιακούς φοιτητές των οποίων οι σπουδές ολοκληρώνονται το επόμενο εξάμηνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*